-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Juha Pyyn Kalajutusta akvaariot sekä lemmikit Lappajärvellä ja Tuurissa

Lappajärveläisen yrittäjän Juha Pyyn Kalajuttu Oy:lla on menossa jo 15. toimintavuosi. Lappajärvellä sijaitsevan kalankasvattamon ja nettikaupan lisäksi yrityksellä on Tuurin Lemmikki-myymälä Tuurin kauppakeskuksessa. Se työllistää yrittäjän itsensä lisäksi 1-2 myyjää.

Myymälässä on kalojen lisäksi valikoima jyrsijöitä, lintuja, matelijoita sekä eläinten ruokia ja tarvikkeita. Yrityksen myynnistä noin puolet tapahtuu netissä, mikä tasoittaa Lemmikkimyymälän voimakasta kausivaihtelua.

MAINOS

– Kiireitä riittää, kun Tuurissa käy kesällä ja joulun alla bussilasteittain väkeä, mutta varsinaiseen asiakaspalveluun riittää paremmin aikaa talvisin, Juha Pyy kertoo. Lemmikkieläinten suosiossakin on vuosittain vaihtelua.

– Pieneläimistä myydyimpiä ovat kanit, kaloista neontetrat ja synnyttävät hammaskarpit kuten miekkapyrstöt ja miljoonakalat.

Akvaarioharrastus lisääntymässä Järviseudulla

Hernesniemen pururadan kupeessa sijaitsevan kalankasvattamon akvaariot ovat vaikuttava näky aamuruokinnan aikaan. Käy kova kuhina kalanpoikasten tavoitellessa ruokaa ja kaloja näyttäisi olevan mustanaan akvaariot täynnä.

Nettikaupan ansiosta moni poikanen päätyy ostajan akvaarioon hyvinkin kauaksi Lappajärven Kaskentieltä.

Kalalajeja on myynnissä lähes sata ja erikoisempiakin kaloja hankitaan asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Vaikka Järviseudullakin akvaarioharrastus on juuri nyt lisääntymässä, niin 30 vuotta yrittäjänä toiminut Pyy ei silti nousubuumia tuulettele. Erikoisliikkeiden määrän vähentyminen koskee myös hänen alaansa.

– Vuosien aikana lukuisat yrittäjäkaverit ovat joutuneet lopettamaan, koska erikoisliikkeissä vähittäiskaupan kannattavuus on laskenut, Pyy toteaa.

Hän on pyrkinyt monipuolistamaan yrityksen tarjontaa asiakkaiden vaatimusten mukaisesti. Niinpä valikoimiin kuuluvat mm. akvaariot, tarvikkeet, kalat, ruuat, lääkkeet, kasvit, koristeet, kilpikonnat, tuliliskot, ravut, sammakot sekä alan kirjat. Lisäksi Kalajutulla on omaa maahantuontia ja tukkutoimintaa.

Juha Pyy opastaa aloittelevaa harrastajaa ostoksilla, mutta kannustaa kipinän saanutta etsimään itsekin tietoa lemmikkien hoidosta. Akvaarioharrastajan tulee oppia kalojen hoitoon liittyviä perustietoja mm. veden kemiasta, jotka on syytä tuntea kalojen hyvinvoinnin vuoksi.

Akvaariokipinän saaneen täytyy myös huomioida, että harrastus vaatii työtä ja vastuun ottamista elävistä olennoista. Esimerkiksi kirjastosta voi lainata hyviä oppaita harrastuksesta.

– Netistäkin saa tietoa, mutta läheskään kaikki lemmikkeihin liittyvä nettitieto ei pidä paikkaansa, Pyy varoittaa.

Ekaluokkalainen lumoutui kirjoahvenesta

Yksi Kalajutun tyytyväisistä asiakkaista on ekaluokkalainen Jaakko Lappajärveltä. Hän on aina pitänyt kaloista, varsinkin vilkkaista ahvenista. Akvaario-idean hän sai kevättalven pilkkijäillä Söyringinlahdella.

Valmisteluprojektin aikana Jaakko päätyi valitsemaan kaloikseen afrikkalaisia kirjoahvenia ja rakennuttaa niiden kodiksi 210-litraisen Tanganjikajärven biotooppiakvaarion. Kun koko akvaariopaketti graniittikiviä lukuun ottamatta hankittiin Juha Pyyltä kotiinkuljetuksena, niin saatiin arvokkaita neuvoja akvaarion huoneeseen sijoittamisesta lähtien.

Akvaarion perustamisvaiheessa soran pesuineen oli kova työ, mutta hauskojakin tehtäviä oli, kuten kiviluolien rakentelu yhdessä mummon kanssa. Kun Juha Pyy sitten syksyn ensimmäisenä päivänä toi kauan odotetut kirjoahvenet, niin Jaakko katsoi niitä pitkään kuin lumoutuneena.

Kymmenestä kalasta ja kolmesta kalalajista alkoi kohta erottua yksilöllistä ja lajityypillistä käytöstä. Kalojen herkkuaterioiksi poika on kerännyt kasvimaalta pieniä matoja, mutta neuvottelut ympärivuotisen matofarmin ”ympäristöluvasta” ovat vielä kesken. Harrastukseen liittyvää tekemistä voi itse keksiä enemmänkin.

Kalojen elämän seuraaminen on Jaakosta niin hauskaa, jotta vaivaa kannattaa nähdä.
T. Tyynelä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät