Maailman Selkäpäivä 16. lokakuuta: Huomioi selkäsi työssä

Mainos[adrotate banner="3"]

Maailman Selkäpäivää vietetään 16. lokakuuta. Päivän tämän vuoden teema on ”Huomioi selkäsi työssä”. Teemalla halutaan kiinnittää huomiota siihen, miten käytämme selkäämme työssä. Huonot työskentelyasennot ja -tottumukset ovat yleisimpiä selkäkivun syitä. Maailmanlaajuisesti selkäkipu on suurin yksittäinen työkyvyttömyyden aiheuttaja.

– On tärkeä tiedostaa, miten käyttää selkäänsä ja niskaansa työpäivän aikana, millaisia ovat omat työtavat ja -asennot. Esimerkiksi painavien taakkojen nostaminen, toistuvat liikkeet ja pitkään paikallaan istuminen voivat aiheuttaa selkäkipua ja usein myös sairauspoissaoloja, Selkäliiton liikunta- ja järjestötoiminnan koordinaattori Pirjo Ailanto kertoo.

Selkäkipu koskettaa sekä istumatyötä että fyysisesti raskasta työtä tekeviä. Jopa 80 prosenttia aikuisista kärsii selkäkivusta jossain vaiheessa elämäänsä. Monilla kipujaksoja on useita.

MAINOS

– Selkävaivojen takia sairauspäivärahaa maksettiin viime vuonna yksin Kelan toimesta 118 miljoonaa euroa. Neuvonta ja liikunta ovat avainasemassa, kun halutaan vähentää selkäongelmia ja niiden seurauksia niin yksilölle kuin yhteiskunnalle, Pirjo Ailanto Selkäliitosta jatkaa.

Selän terveyttä voi parantaa ja selkäkipua ehkäistä ergonomialla. Siinä tulisi huomioida työn luonne, työvälineet ja työympäristö. Hyvä ergonomia sekä oma aktiivisuus ja liikkuminen lisäävät työhyvinvointia.

Selkäliiton ergonomiavinkkejä

Hyvä työtuoli tukee selkää ja auttaa pitämään selän ryhdin luonnollisena. Työtuoli ja -pöytä on tärkeää säätää itselle sopivaksi. Istumatyössä suositellaan työn tauottamista vähintään puolen tunnin välein. Tauon voi käyttää lyhyeen taukojumppaan tai kevyeen liikuskeluun työpisteessä.

Vinkkejä istumatyöhön ja oikeaan istuma-asentoon sekä taukojumppaohjeet löytyvät Selkäliiton Selkäkanavalta selkakanava.fi/hyva-tyotuoli-ja-oikea-istuma-asento.

Hyvä nostotekniikka vähentää selän kuormitusta. Oikeaoppisessa nostotekniikassa nostamiseen käytettävää voimaa saadaan keskivartalon lihasten lisäksi jalka- ja pakaralihaksista. Yhtäaikaista selän kiertoa ja kumarrusta tulee välttää, samoin pitkäaikaista etukumaraa asentoa.

Oikeaoppinen kantaminen noudattaa samoja lainalaisuuksia kuin nostaminen: selän tulee pysyä luonnollisessa asennossa, jotta se ei pyöristy. Taakka tulee kantaa mahdollisimman lähellä vartaloa siten, että sen pystyy tukemaan vartaloon.

Lisävinkkejä nostamiseen ja kantamiseen voi katsoa Selkäkanavalta selkakanava.fi/nostaminen. Sivulla on myös video, joka opastaa selkää säästävään nostotekniikkaan.

Maailman Selkäpäivän tapahtumia selkäyhdistyksissä

Paikalliset selkäyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät Maailman Selkäpäivän johdosta muun muassa kaikille avoimia ja maksuttomia luentoja. Lisätietoa Maailman Selkäpäivästä ja yhdistysten tapahtumista on Selkäliiton sivulla selkakanava.fi/maailman-selkapaiva.

Osallistu Maailman Selkäpäivään ja ota selfie

Maailman Selkäpäivän taustaorganisaatio World Spine Day ja Selkäliitto kannustavat ihmisiä ottamaan kuvia selkäystävällisistä työasennoista ja jakamaan niitä sosiaalisessa mediassa. Osallistu Maailman Selkäpäivään ja jaa oma selfiesi tunnuksella #selkäpäivä. Kansainväliseen kampanjaan voi osallistua tunnuksilla #worldspineday ja #spineselfie.

MAINOS
Edellinen artikkeliHuumorin voimalla apua kehitysmaiden lapsille
Seuraava artikkeliPyörän huolto talvisäilytystä varten