0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Lappajärvellä, Evijärvellä ja Kuortaneella maakunnan alhaisimmat työttömyysluvut

Etelä-Pohjanmaalla oli syyskuun lopussa 8 884 työtöntä työnhakijaa. Määrä laski edellisen kuukauden lopusta 319 hengellä (-3,5 %). Vuoden takaisesta tilanteesta työttömien työnhakijoiden määrä nousi kuitenkin 785 hengellä (9,7 %).

Lomautettuna oli 809 henkilöä. Lomautettujen määrä laski 53 henkilöllä (-6,1 %) viime vuodesta. Lyhennetyllä työviikolla oli puolestaan 818 henkilöä. Määrä laski viime vuodesta 17 hengellä (-2 %).

MAINOS

Työttömien työnhakijoiden osuus Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusalueen3 työvoimasta oli 10 prosenttia. Manner-Suomessa ainoastaan Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli alhaisempi.

Koko maassa työttömiä työnhakijoita oli 337 404 henkilöä. Lukumäärä nousi 22 856 henkilöllä (7,3 %) viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 12,8 prosenttia.


Työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat ammattiryhmittäin

Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna työttömien työnhakijoiden lukumäärät kasvoivat kaikissa pääammatti-ryhmissä. Kasvu oli suhteellisesti voimakkainta johtajien (27,3 %), palvelu- ja myyntityöntekijöiden (16,8 %) sekä toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden (15,8 %) ammattiryhmissä.

Etelä-Pohjanmaan TE-toimistossa oli kuukauden aikana yhteensä 1493 avointa työpaikkaa, joista kuukauden aikana avoimeksi ilmoitettuja uusia työpaikkoja oli 902 kappaletta.

Avoimien työpaikkojen kokonaismäärä nousi 80 paikalla (5,7 %) viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Avoinna olleista työpaikoista kestoltaan jatkuvia (kesto yli 3kk) oli 1103. Väliaikaisia ja tilapäisiä paikkoja oli yhteensä 390.

Työvoiman kysyntä lisääntyi suhteellisesti eniten erityisasiantuntijoiden sekä palvelu- ja myyntityöntekijöiden am-mattiryhmissä. Avoimet työpaikat vähenivät suhteellisesti eniten ammatteihin luokittelemattomien ja asiantuntijoiden ryhmissä.

Kuntien ja seutukuntien tilanne

Työttömyyden kasvu oli voimakkainta Seinäjoen seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli korkein Suupohjan seutukunnassa.

Työttömien työnhakijoiden määrä laski viime vuodesta Evijärvellä, Kurikassa ja Teuvalla. Kuortaneella tilanne säilyi viime vuoden tasolla. Muissa kunnissa tilanne kehittyi heikompaan suuntaan. Tilanne heikkeni suhteellisesti eniten Lappajärvellä, Jalasjärvellä ja Soinissa.

Maakunnan alimmat työttömien työnhakijoiden osuudet olivat Kuortaneella, Evijärvellä, Lappajärvellä ja Kauhavalla. Korkeimmat osuudet olivat puolestaan Soinissa, Ähtärissä, Kauhajoella ja Seinäjoella.

Alajärvellä työttömiä oli syyskuun lopussa 399, mikä on 54 vähemmän kuin elokuun lopussa, mutta 17 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työvoimaa on 4217 henkilöä, joten työttömyysaste on 9,5 prosenttia. Alle 25 -vuotiaita työttömistä on 52 ja yli 50 -vuotiaita 184. Yli vuoden on ollut työttömänä 69 henkilöä.

Evijärvellä työttömiä oli syyskuun lopussa 79, mikä on neljä vähemmän kuin elokuun lopussa ja seitsemän vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työvoimaa on 1184 henkilöä, joten työttömyysaste on 6,7 prosenttia. Alle 25 -vuotiaita työttömistä on yhdeksän ja yli 50 -vuotiaita 39. Yli vuoden on ollut työttömänä 20 henkilöä.

Lappajärvellä työttömiä oli syyskuun lopussa 98, mikä on kolme vähemmän kuin elokuun lopussa, mutta 23 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työvoimaa on 1388 henkilöä, joten työttömyysaste on 7,1 prosenttia. Alle 25 -vuotiaita työttömistä on yhdeksän ja yli 50 -vuotiaita 48. Yli vuoden on ollut työttömänä 17 henkilöä.

Soinissa työttömiä oli syyskuun lopussa 125, mikä on 12 vähemmän kuin elokuun lopussa, mutta 11 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työvoimaa on 897 henkilöä, joten työttömyysaste on 13,9 prosenttia. Alle 25 -vuotiaita työttömistä on 18 ja yli 50 -vuotiaita 60. Yli vuoden on ollut työttömänä 26 henkilöä.

Vimpelissä työttömiä oli syyskuun lopussa 131, mikä on 12 vähemmän kuin elokuun lopussa, mutta 11 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työvoimaa on 1360 henkilöä, joten työttömyysaste on 9,6 prosenttia. Alle 25 -vuotiaita työttömistä on 25 ja yli 50 -vuotiaita 57. Yli vuoden on ollut työttömänä 29 henkilöä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät