25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Ajankohtaista tietoa psoriasiksesta Vimpelissä

Etelä-Pohjanmaan Psoriasisyhdistys ry järjesti jäsenillan Ravintola Sopupelissä. Jäsenet oli kutsuttu kuulemaan ajankohtaista tietoa psoriasiksen hoidosta ja jalkojen hyvinvoinnista. Mukana oli yli 20 kuulijaa, joista osa oli saapunut paikalle Järviseudun ulkopuolelta.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Pirkko Skytte toivotti osallistujat tervetulleiksi. Yhdistyksen entinen puheenjohtaja, Psoriasisliiton hallituksen jäsen Yrjö Laukkanen kertoi aluksi yhdistyksestä ja sen toiminnasta.

MAINOS

– Psoriasisyhdistys on järjestö, jonka tarkoituksena on toimia oman alueensa psoriasista sairastavien edunvalvojana ja elämänlaadun edistäjänä, hän kertoi. Jäsenille järjestetään kuntoutusta, teemalomia ja sopeutumisvalmennusta. Yhdistyksellä on 548 jäsentä, joista suurin osa on Järviseudulta. Toiminta kattaa 15 kuntaa Etelä-Pohjanmaan alueella.

Psoriasisasiantuntija Teija Leikkari Seinäjoen keskussairaalan ihotautipoliklinikalta toi uusimmat kuulumiset psoriasiksen hoidosta. Hän kertoi ihopsoriasiksen vaikeusasteen arvioinnista ja hoitomuodoista, kuten ihon rasvaamisesta, valohoidoista ja biologisista lääkkeistä sekä lääkkeiden korvattavuudesta.

Kuulijat innostuivat kertomaan omia hoitokeinojaan. – Kaikkea saa käyttää, minkä tietää että auttaa, Leikkari vastasi näihin kokemuksiin. Hän muistutti hyvästä hampaiden hoidosta. – Psoriasiksen ei tiedetä kenenkään hampaita syövän, mutta se tiedetään, että jos hampaat on huonossa kunnossa, tulehdustila on psoriasista pahentava tekijä.

Esiintyjää vaihdettaessa Leikkari kehotti yleisöä välillä nousemaan ylös tuoleistaan ja muistutti istumisen vaaroista.

Jalkojen hoitoon erikoistunut terveydenhoitaja Eini Korhonen Alajärveltä totesi yleisölle heti aluksi, että jalat ovat kaikille tärkeät. Hän kertoi kuinka psoriasis voi vaikuttaa niihin. Jaloissa psoriasis voi olla iholla, jalkojen alueella kuten jalkapohjissa, nivelissä ja kynsissä. Samoin kuin hampaiden, myös ihon kunnossapitäminen on tärkeää.

– Jos kantapäässä on halkeama, se on portti tulehdukseen, Korhonen kertoi. Hyvän hygienian ja rasvauksen lisäksi liikunta on tärkeää. Korhonen antoi vinkkejä jalkojen venyttelyyn. -Parasta jalkavoimistelua on kun lähtee liikenteeseen.

Korhonen antoi ohjeet jalkahoitoon, jossa tulee huomioida pesu ja jalkojen sekä varpaiden välien hyvä kuivaus. Iho tarkastetaan ihorikkojen varalta. Jalat rasvataan ja myös kynnet hoidetaan leikkaamalla ja viilaamalla.

Korhonen muistutti sopivien kenkien valinnasta. – Kaikessa saa säästää, muttei kengässä, hän korosti. Myös sukkien on oltava hyvät. Liian pieni sukka voi haitata verenkiertoa ja liian iso puolestaan aiheuttaa hankaumia. Tarvittaessa kannattaa kääntyä jalkahoitolan tai kosmetologin puoleen paksuuntuneiden varpaankynsien ja kovettumien hoitamiseksi. -Ihmisten hyvin- ja pahoinvointi lähtee jaloista, Korhonen päätti esityksensä.

Kuulijat esittivät asiantuntijoille runsaasti kysymyksiä. Yrjö Laukkasen mukaan ilta oli hyvin onnistunut.

– Tällainen väkimäärä on meidän tilaisuuksiin hyvä, hän iloitsi. Jäsenilta päätettiin järjestää Vimpelissä, koska alueella ei ole pitkään aikaan ollut yhdistyksen tapahtumia. Jäsenillan järjestämiseen oli saatu rahoitusta Raha-automaattiyhdistys ry:ltä.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät