1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Mari Hallapuro Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2015 -kilpailun yleisön suosikki

Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkoston yhteistyössä suunnittelema kilpailu Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2015 on ratkennut.

Kilpailun voittajaksi tuomaristo valitsi yksimielisesti kuuden finalistin joukosta lapualaissyntyisen Ville Vuorenmaan. Hänestä tuli näin ensimmäinen vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija.

MAINOS

Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivustolla järjestetyn yleisöäänestyksen voitti alajärveläissyntyinen Mari Hallapuro. Voittaja sekä yleisön suosikki julkistettiin tänään torstaina Maakuntajuhlassa Jalasjärvellä.

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2015 -kilpailu julkistettiin kesäkuussa ja hakuaika päättyi 31.8.2015. Kilpailuun osallistujia oli yhteensä 28. Näistä tuomaristo valitsi kuusi finalistia: Mari Hallapuro, Heikki Hautala, Katri Yli-Erkkilä, Hanne Kontiola, J-P Köykkä ja Ville Vuorenmaa.

Yleisöllä on syyskuusta alkaen ollut mahdollisuus äänestää omaa suosikkiansa Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuurisivustolla 28.10.2015 saakka. Yleisöäänestyksessä annettiin ääniä yhteensä 911. Yleisön suosikiksi noussut Mari Hallapuro sai äänestyksessä 255 ääntä, joka on 28 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Kilpailun voittaja sai palkinnoksi kuukauden taiteilijaresidenssin Nelimarkka-museon – Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseon residenssissä, oman näyttelykatalogin ja näyttelyn Nelimarkka-museolla 12.12.2015–14.2.2015 sekä oman nettinäyttelyn Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuurisivustolla.

Yleisöäänestyksen voittaja sai palkinnoksi oman nettinäyttelyn Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuurisivustolla. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan kulttuurilautakunta myönsi voittajalle tuhannen euron ja yleisöäänestyksen voittajalle 500 euron stipendit.

Hallapuron työt on toteutettu kuivaneula-tekniikalla.
Hallapuron työt on toteutettu kuivaneula-tekniikalla.

Kilpailun tarkoituksena on nostaa kuvataiteen profiilia ja asemaa maakunnassa, antaa nostetta ja julkisuutta eteläpohjalaiselle kuvataiteelle sekä tuoda esille uusia nuoria eteläpohjalaisia kuvataiteilijoita.

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2015-kilpailun tuomaristoon kuuluivat vs. museotoimenjohtaja Soile Haapala, museolehtori Elina Alkio, museolehtori Kirsi-Maria Tuomisto, näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen ja Pohjalaisen taiteilijaliiton puheenjohtaja Minna Tuohisto-Kokko.

Kuvataideverkostoon kuuluvat seuraavat toimijat: Etelä-Pohjanmaan liitto, Nelimarkka-museo – Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo Alajärveltä, Lapuan Taidemuseo ja Patruunagalleria Lapualta, Seinäjoen taidehalli, Varikkogalleria Seinäjoelta, Taidekeskus Harri Alavudelta, Kauhavan taidetalo, Kauhajoen Hella-galleria ja Pohjanmaan valokuvakeskus Lapualta.

Kuvataideverkoston tehtävänä on kehittää yhteistyötä kuvataiteen alalla, nostaa kuvataiteen profiilia ja asemaa maakunnassa ja pohtia toimenpiteitä kuvataiteen kehittämiseksi maakunnassa.

Kilpailu saa jatkoa ja se tullaan järjestämään ainakin vuosina 2016 ja 2017.

Yleisesti tuomaristo oli erittäin tyytyväinen osallistujien määrään ja kilpailutöiden tasoon. Kilpailun viestinnässä onnistuttiin, sillä kilpailu tavoitti nuoria Etelä-Pohjanmaalla asuvia ja täältä lähtöisin olevia, muualla asuvia kuvataiteilijoita hyvin, vaikka kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa ja kilpailuaika oli kesällä lomakuukausien aikana.

Osallistujia oli maakunnasta, eri puolilta Suomea ja muutama myös ulkomailta. Taitamattomia tekijöitä ei kilpailussa ollut yhtään. Taso oli hyvä, vaikka tekijöillä oli hyvin erilaiset lähtökohdat ja ikäjakauma oli vuosien 18–35 välillä.

Kilpailuun osallistuttiin hyvin perinteisillä tekniikoilla toteutetuilla töillä. Työt olivat maalauksia, grafiikkaa, vesiväritöitä, valokuvia, piirustuksia ja 3-ulotteisia töitä paperista. Kilpailutöinä ei ollut lainkaan esim. veistoksia, videoteoksia, nettitaidetta, performansseja, installaatioita. Kokeileva taide puuttui kokonaan.

Grafiikka yllätti pienuudellaan ja mustavalkoisuudellaan. Yllättävän paljon töissä oli kuvattuna fantasia- ja satumaailmoja. Osallistujissa oli paljon klassisen tyylin omaavia tekijöitä, joilla tekniikka oli loistavaa, mutta oma ilmaisu ja sisältö vielä puuttuivat.

Monesta osallistujasta tullaan tuomariston mielestä kuulemaan tulevaisuudessa. Usealla osallistujalla oli koulumaisia teoksia. Jatkossa osallistujien kannattaa kiinnittää tähän huomiota, sillä kilpailu on esilletulo taiteilijana, ei kouluun pyrkimistä.

Hienoa oli, että suurimmalla osalla oli takanaan pitkä taiteen tekemisen taival ja taiteenalan koulutustausta. Vain muutama osallistuja oli pelkällä harrastuspohjalla.

Suurin osa osallistujista oli 30–35 -vuotiaita. Osallistujista 11 oli Etelä-Pohjanmaalla asuvia taiteilijoita, 14 muualla Suomessa asuvia ja 3 ulkomailla asuvia. Lähes kaikki osallistujat olivat syntyneet Etelä-Pohjanmaalla.

Tuomariston arvioita voittajista

Voittaja eli Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2015 Ville Vuorenmaa on syntynyt 1980 Lapualla, asuu ja työskentelee Turussa.

Vuorenmaan teokset ovat paperille tehtyjä vesiväritöitä. Teokset ovat kuin isokokoisia sarjakuvia. Kuviin on liitetty mielenkiintoisesti tekstejä. Vuorenmaa toimii myös muusikkona. Musiikki näkyy töissä aiheina ja rytminä.

Teokset ovat vahvasti henkilökohtaisia, mutta samalla hyvin yleispäteviä. Teoksilla on oma vahva leimansa. Niissä kauniin kuulat ja herkät värit yhdistyvät tummiin sävyihin. Vuorenmaan teoksissa näkyvät pohjalaiset juuret.

Yleisöäänestyksen voittaja 2015 Mari Hallapuro on syntynyt 1985 Alajärvellä, asuu ja työskentelee Keravalla.

Hallapuron työt on toteutettu kuivaneula-tekniikalla. Mari Hallapuro on varmaotteinen graafikko. On Hienoa, että hän käyttää ja tuo esille vanhaa menetelmää, kuivaneulaa.

Hallapuron töissä on moderni ote, jota töiden sarjallisuus ja pieni koko korostavat. Näin vanha tekniikka on tuotu hyvin nykypäivään. Hallapuro taitaa kuivaneulatekniikan hyvin.

Aihemaailma on kuitenkin melko tavanomainen ja yllätyksetön, se voisi olla laajempi. Mielenkiinto syntyy enemmän juuri sarjallisuudesta, töiden erikoisesta, jopa postimerkkimäisestä koosta ja mustavalkoisuudesta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät