-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Madventures -tähdiltä oppia monikulttuurisuuteen

Madventures-matkailuohjelmasta suursuosioon nousseet Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff oli saatu Alajärven kaupunginkirjaston 150-vuotisjuhlaviikolle luennoimaan teemalla ”Avoimena maailmalle – uskalla rikkoa rajasi”.

Iltaa nuorisoseuralla väritti uskomattomat tarinat ja hurjaakin hurjemmat videot pilvenpiirtäjän katolta hyppäämisestä keitettyjen iilimatojen syömiseen.

MAINOS

Muutama yleisöstä uskalsi paljastaa, ettei tiedä mikä Madventures on. Ohjelmaa on esitetty Pohjois-Koreaa ja Venäjää myöten. Ainoaksi valtioksi, jossa ohjelmaa ei ole nähty, paljastui yleisön suureksi yllätykseksi Ruotsi! Rantala totesi, ettei heidän ole tarkoitus leveillä saavutuksillaan vaan osoittaa, että kahden pojan omasta harrastuksesta juttu voi kehittyä sellaiseksi, jolla elää.

Luennon ytimenä oli viisi nyrkkisääntöä kaikkiin kulttuureihin. Niillä pärjäisi niin Mallorcalla kuin Mongoliassakin, reppureissulla sekä pakettimatkalla. – Nää toimii jopa Vimpelissä!, Rantala hauskuutti yleisöä.

Ensimmäisenä pitää uskaltaa hypätä tuntemattomaan. Tätä havainnollistettiin videolla, jossa Rantala hyppäsi 86 metrisestä pilvenpiirtäjästä alas epäillen venäläisten solmujen kestävyyttä. Ennakkoluuloista huolimatta solmut kestivät.

Miehet ovat syöneet matkoillaan monenlaista epätavallista. Syömällä paikallista ruokaa pääsee kuitenkin sisään paikalliseen kulttuuriin. – Tarjoaahan suomalaisetkin salmiakkia, Rantala sanoo.

Tshernobylissa käynnin jälkeen he halusivat saada pahan veren pois iilimatojen avulla. Lopulta Rantalan verta imeneet iilimadot päätyivät lautaselle syötäväksi. Aika monia ruokia voi kuulemma suositella maailmalta, mutta ei tätä.

Kolmantena sääntönä on, että uusia ihmisiä tavattaessa tulisi panostaa kohtaamiseen. Tilanteessa ei tule kiiruhtaa, vaan nimi painetaan mieleen. Lisäksi pitää totutella siihen, että meidän jokaisen oma epämukavuusalue on maailmalla pienempi kuin Suomessa.

Pohjalainen täsmällisyys ei toimi muualla maailmassa, koska ihmisten kohtaamista pidetään tärkeänä ja heidän kanssaan jäädään tavatessa juttelemaan. Tämän jälkeen mikään sovittu aikataulu ei enää pidäkään paikkaansa.

Rantala sanoi, että varmasti myös kirjastolaitoksemme myötä suomalaisilla on huikean hyvä kielitaito. Maailmalla pitääkin uskaltaa puhua. Lisäksi viimeiseksi; harjoitus tekee mestarin. – Meiltä on moni lähtenyt maailmalle ja menestynyt, Rantala sanoo. Meidän pitää ottaa selvää, mukautua ja menestyä.

Lopuksi yleisö halusi tietää, millä eleellä maailmalla pystyy tuhoamaan tapaamisen kuin tapaamisen. Peukun tai ok-merkin näyttäminen tarkoittavat muualla aivan päinvastaista kuin meillä ja niitä kannattaa välttää. Joissain maissa jalkapohjat ja kengänpohjat ovat saastaisia, eikä niitä pidä näyttää, Rantala ja Milonoff ohjeistivat.

Tilaisuuden aluksi sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto kertoi kirjastotoiminnan alkamisesta ja sen vaiheista vuosien varrella. Rantalan mukaan kirjastolaitos onkin aina ollut heille tärkeä yhteistyökumppani ja ohjelmia valmisteltaessa on luettu paljon kirjoja. Hän vinkkasi heidän juuri julkaisseen seitsemännen kirjansa, ja tiedustelikin, joko se on paikalliseen kirjastoon hankittu.

Rantala piti ylipäätään Suomessa kirjastoja hyvin varusteltuina.
Yleisössä oli noin kuutisenkymmentä kaiken ikäistä kuulijaa. Emma Tuomela kertoi katsoneensa Madventures-sarjaa ja myös kirjat olivat tuttuja. – Matkailusarja on tosi hyvä ja nyt kun tulivat Alajärvelle, oli pakko tulla, Emma kertoi.

Hän ei tiennyt mitä luennolta odottaa, mutta illan päätteeksi mieleenpainuvinta oli videolla nähty heimokohtaaminen Papua-Uusi-Guineassa sijaitsevassa ihmissyöntiä harjoittavassa kylässä, jossa vieraat otettiin vastaan jousipyssyin.

Luennon päätteeksi Rantalaa ja Milonoffia muistettettiin kynsikkäillä, joita varmasti tarvitsee maailmalla.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät