1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Kulkuyhteydet Evijärven ikäihmisten huolena

– Sivukylillä on paljon yksinäisiä naisia, joilla ei ole ajokorttia. Ja entä jos lääkäri sanoo, että enää et aja, niin sitten liikkuminen loppuu itseltänikin, kuului Aijjoos -aamiaisella Evijärvellä kiteytyneenä se huoli, jonka paikkakunnan ikäihmisillä nousi päällimmäisenä esille kun heiltä kysyttiin, mitä Evijärvellä tulisi kehittää, että siellä olisi hyvä ikääntyä?

Kulkuyhteyksien puute painoi monen ikääntyvän mieltä, sillä enää linja-autoja ei liiku ja jo käynti Seinäjoella on haastavaa puuhaa ilman omaa autoa – ja sitä ajokorttia.

MAINOS

Myös muut esille nousseet asiat liittyivät liikenteeseen. Kevyen liikenteen väylät pitäisi saada parempaan kuntoon ja maanteiden pitäisi olla leveämpiä, jotta rollaattorilla uskaltaisi turvallisesti liikkua. Myös terveyspalveluiden säilymisestä lähellä kannettiin huolta ja liikuntatapahtumia halutaan lisää. Yksilöllistä kuntoutusta tarvitaan myös naisille.

Puun oksat täyttyivät nopeasti niistä toiveista, joita ikäihmisillä on, jotta Evijärvellä olisi hyvä ikääntyä.
Puun oksat täyttyivät nopeasti niistä toiveista, joita ikäihmisillä on, jotta Evijärvellä olisi hyvä ikääntyä.

Aijjoos-hanke järjesti Tule Aijjoos aamiaiselle -tilaisuuksia kuudella eri alueella, niistä viimeisenä oli perjantaiaamuna vuorossa Evijärvi. Kyseessä oli uudenlainen tapa kuunnella kansalaisia ja keskustella ikäihmisten palveluista yhdessä.

Mukana oli myös Kuntayhtymä Kaksineuvoisen työntekijöitä, vanhustyönohjaaja Marianne Sarkaranta ja Ikäneuvolan työntekijä Janiika Karhunen. Aijoos -hankkeesta mukana olivat kehittämispäällikkö Marja-Liisa Nevala sekä kehittäjät Minna Koponen ja Jenni Alanen.

Tilaisuuksien tavoitteena oli, että ikäihmiset ideoivat, kehittävät ja arvioivat heitä koskevia asioita. Keskustelun pohjaksi Marja-Liisa Nevala esittikin paikalle kokoontuneille yhden kysymyksen. – Mitä haluatte Evijärvellä kehitettävän niin, että täällä olisi hyvä ikääntyä? Voitte ajatella asiaa laajasti koko elämää käsittäen, ei vain olemassa olevia palveluita. Nyt on lupa haaveillakin!

Osallistujia ei unelmointiin tarvinnut pahemmin kannustaa, sillä haaveiden puuhun alkoi nopeasti kertyä lappuja, joissa toiveet kiteytyivät. Sivukylien kulkuyhteydet nousivat esille ylitse muiden ja asiasta virisi myös runsasta keskustelua.

Keskustelua syntyi myös siitä, miten omissa kodeissaan kylillä olevat ikäihmiset saataisiin osallistumaan? osallistuminen koettiin todella tärkeäksi virkeyden ylläpitäjäksi.

Aijoos -hankkeen kehittämispäällikkö Marja-Liisa Nevala sekä kehittäjät Minna Koponen ja Jenni Alanen tutkivat, millaisia hedelmiä haaveiden puuhun Evijärveltä saatiin.
Aijoos -hankkeen kehittämispäällikkö Marja-Liisa Nevala sekä kehittäjät Minna Koponen ja Jenni Alanen tutkivat, millaisia hedelmiä haaveiden puuhun Evijärveltä saatiin.

Ikäneuvolan työntekijä Janiika Karhunen kertoi Ikäneuvolan palveluista todeten niiden olevan suunnattu kaikille yli 65 -vuotiaille. – Meihin voi ottaa yhteyttä hyvin matalalla kynnyksellä, aivan missä asioissa tahansa. tarvitsetpa apua lomakkeiden täyttöön, muisti- tai vaikka kuulotutkimuksiin, niin ota yhteyttä, Karhunen kannusti.

Ikäneuvolalla on tarjota myös monenlaista hyvinvointia tukevaa ryhmätoimintaa ja osallistuminen ikäneuvolan toimintaan on vapaaehtoista ja maksutonta.

Aijjoos -hankkeen taholta huolehditaan tilaisuuden jälkeen, että keskusteluista saatu palaute koostetaan yhteen ja viedään eteenpäin asioista vastaaville tahoille, eli ne eivät jää vain kahvipöytäkeskusteluiksi.

Tilaisuudet on kirjattu tulevaan Ikäpoliittiseen ohjelmaan vuosille 2016-2020. Jatkossa niitä järjestetään kunnittain, mutta nyt Aijjoos-hankkeen vielä ollessa mukana tilaisuuksia on jokaisessa entisessä kuntakeskuksessa.

Vuoden lopussa päättymässä oleva Aijjoos -hanke sai osanottajilta kiittävää palautetta ja hartaan toiveen siitä, että myös jatkorahoitus Raha-automaattiyhdistykseltä saataisiin. hankkeelle on ollut todellista tarvetta, joka ei ole kadonnut mihinkään.

Loppuvuoden aikana on hankkeen tiimoilta tulossa vielä 10.11. Kauhavan helmikartanossa ikäihmisten musiikillinen iltapäivä, 24.11. Lappajärven koulukeskuksessa Hyvinvointiseminaari ja päätösjuhla 9.12. Härmän kylpylässä.

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät