Reko-ruokapiiritoiminta kiinnostaa kuluttajia ja tuottajia

Mainos[adrotate banner="3"]

– Kananmunat ovat Pietarsaaren Reko-ruokapiirissä hittituote, myös vuohenjuustolla on kova kysyntä, kertoo Thomas Snellman.

Sundbyssä, Pietarsaaren ja Uudenkaarlebyyn välimaastossa asuva luomutuottaja Thomas Snellman on Reko-idean isä. Reko eli reilu kuluttaminen on tuottaja- ja kuluttajaryhmän väliseen kaupankäyntiin tarkoitettu suoramyyntimalli, jossa kuluttajat voivat suljetussa Facebook-ryhmässä tilata ruokaa suoraan sen tuottajilta.

MAINOS

Kortesjärvellä järjestettiin 28. lokakuuta tilaisuus, jossa Thomas Snellman oli kertomassa Reko-ruokapiiritoiminnasta. Paikalla oli lähes 30 asiasta kiinnostunutta kuluttajaa ja tuottajaa Kortesjärveltä ja Kauhavan muista kaupunginosista sekä Evijärveltä, Lappajärveltä ja lähialueilta. Tilaisuuden järjestelyistä vastasivat Järvilakeuden kansalaisopisto ja Aisapari ry.

Sari Ranta (vas.), Annika Kujanen, Päivi Kultalahti ja Jyrki Uusitalo ryhtyivät suunnittelemaan Facebook-sivua uudelle Reko-piirille.
Sari Ranta (vas.), Annika Kujanen, Päivi Kultalahti ja Jyrki Uusitalo ryhtyivät suunnittelemaan Facebook-sivua uudelle Reko-piirille.

– Pietarsaaressa jako on kerran viikossa, torstaisin. Jakoaika on 40 minuuttia. Paikalla on 9-25 tuottajaa, heiltä tuotteita on hakemassa noin 500 kuluttajaa. Pietarsaaressa jakopaikkana on oppilaitos Optiman piha-alue, koska torille väki ei enää mahdu. Maksu tapahtuu käteisellä. Muutamat tuottajat ovat hankkineet myös pankkikorttipäätteitä, kertoo Snellman.

Reko-piireissä myydään sekä luomua että tavallisella tuotantotavalla tuotettua ruokaa. Tuotteitten tulee olla lähellä tuotettuja ja omaa tuotantoa. Toimitukset tapahtuvat elintarvikelain puitteissa. Tuotteita voivat olla esimerkiksi vihannekset, juurekset, perunat, tuoreet mausteet, munat, leipä, liha, kala, marjat, hedelmät, hunaja, jalosteet ja maitotuotteet.

– Ruokapiirin kautta kuluttaja saa tuoretta ruokaa. Pienillekin tuote-erille löytyy kauppakanava. Facebook-ryhmä tuo myös sosiaalisuutta kuluttajan ja tuottajan välille ja tuottajien välille yhteistyömahdollisuuksia, toteaa Snellman.

Lähiruokaa

Idean toimintamalliin Thomas Snellman sai vieraillessaan Ranskassa kolme vuotta sitten. Pietarsaaressa ensimmäinen Reko-piirin jakopäivä oli kaksi vuotta sitten. Paikalla oli 4-6 tuottajaa ja asiakkaina noin 20. Tällä hetkellä Suomessa toimii 88 rengasta ja asiakkaita on noin 90000. Pohjanmaan alueella renkaita on 17.

Reko-piirin kautta myös pienet tuottajat löytävät myyntikanavan tuotteilleen, totesi Thomas Snellman.
Reko-piirin kautta myös pienet tuottajat löytävät myyntikanavan tuotteilleen, totesi Thomas Snellman.

– Olen ollut esittelemässä toimintamallia myös ulkomailla Saksassa, Belgiassa, Tukholman yliopistossa ja jopa Ranskassa olen saanut olla kertomassa Rekosta.

Reko-ruokapiiritoimintamallin kehittäminen ja toteuttaminen on tuonut Thomas Snellmanille useita huomionosituksia muun muassa Vuoden lähiruokateko -palkinnon.
Keneltä tämä on pois, kysyttiin Kortesjärvellä järjestetyssä tilaisuudessa.
– Toivottavasti se on pois tuontielintarvikkeilta, totesi Snellman.

Reko Järvilakeus

Jokaisella Reko-ruokapiirillä on Facebook-sivujen ylläpitäjät, jotka hyväksyvät kuluttajat ja tuottajat mukaan ruokapiiriin.

Kortesjärvellä järjestetyn tilaisuuden jälkeen Facebook-sivujen tekemistä ja ylläpitoa ryhtyivät pohtimaan Annika Kujanen, Sari Ranta ja Päivi Kultalahti. Reko-ruokapiirissä Pietarsaaressa ja Kokkolassa mukana oleva evijärveläinen hunajantuottaja Jyrki Uusitalo antoi neuvoja toiminnan käynnistämiseen.

Ylläpitäjät miettivät sopivaa jakopäivää ja jakopaikkoja lähinnä Kauhavan, Evijärven ja Lappajärven alueelta. Ruokapiiritoiminta on tarkoitus käynnistää lähiaikoina.

Marita Mattila

MAINOS
Edellinen artikkeliKulkuyhteydet Evijärven ikäihmisten huolena
Seuraava artikkeliSPR:llä monipuolista toimintaa Vimpelissä