-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

SPR:llä monipuolista toimintaa Vimpelissä

SPR:n Vimpelin paikallisosasto tarjoaa runsaasti toimintaa kaiken ikäisille. – Ensi vuodelle on suunniteltu enemmän terveyteen, turvallisuuteen, hyvinvointiin ja syrjäytymisen ehkäisemiseen suuntautuvaa toimintaa, osaston puheenjohtaja Jonna Puusaari kertoo.

Usein SPR liitetään ensiapuun, ja Nälkäpäiväkeräys on kaikille tuttu tapahtuma. Kultaisen Iän Kerho on yksi vahvoista toiminnoista, mutta jäsenten ikääntyessä on keksittävä jotain uutta. Monipuolisella tarjonnalla voidaan herätellä ihmisiä huomaamaan, että SPR:llä on monenlaista toimintaa.

MAINOS

Viimeisimpänä osasto on tarjonnut ilmaisia jumppia. Osastossa lähdettiin miettimään mitä ei ole ennen tarjottu. Lavisjumppa veti Rantakylän koululle noin 40 jumppajaa. – Mukavaa, että mukana oli muitakin kuin osaston jäseniä, iloitsee Puusaari. Seuraavaksi jumpataan Aapiskujan koululla. Jos tilat järjestyvät, keväällä päästään jumppaamaan myös Sääksjärvellä ja Lakaniemessä.

Joulun aikana keskitytään avustusten antamiseen. Vuosittain Vimpelin osasto antaa kymmeniä ruokalahjakortteja. Osasto huomioi myös vähävaraiset perheet. Viime hiihtolomalla järjestettiin kaksi kaikille avointa elokuvanäytöstä.

– Kaikilla ei ole varaa lähteä reissuun. Jos on useampi lapsi ja pienet tulot, haluttiin tarjota kaikille mahdollisuus osallistua, Puusaari toteaa.

Tänäkin vuonna osallistutaan joulunavaukseen liikuntahallilla. Sinne suunnitellaan askarteluun liittyvää toimintaa lapsille MLL:n kanssa. Perinteistä toimintaa on myös kirkkopyhä, joka järjestetään aina lokakuun viimeisenä sunnuntaina.

Yleensä ystävänpäivän aikaan järjestetään jotain toimintaa. Tänä vuonna on myös tarjottu kakkukoristelua ja ikäihmisille virkistyspäivä. Venla- ja Väinö -kodissa on kahden viikon välein virkistystapahtumia asukkaille musiikin merkeissä. Virkistystuokioita järjestetään yhteistyössä muun muassa Eläkeliiton ja kyläyhdistysten kanssa.

Toiminnassa tulee eteen myös tilanteita, joissa voidaan saada avunpyyntö viranomaisilta. Hetkeksi Puusaari vakavoituu. – Henkisen ensiavun antaminen ja tulipalo ovat haastavimpia paikkoja, hän sanoo. Kadonneita henkilöitä etsittäessä Vapepan toimintaan koulutetut ja ensiaputaitoiset jäsenet ovat mukana.

Puusaaren mukaan eri toimijoiden kannattaa yhdistää voimansa. Osasto tekee yhteistyötä vapaa-aikatoimen sekä Vimpelissä toimivien yhdistysten ja järjestöjen kanssa. Osasto on korjannut vaatteita intervalliosastolla nappitalkoissa ja sinne mukaan on haastettu Vimpelin Martat. Yhteistyötä tehdään myös Alajärven osaston kanssa, koska Vimpelin osastolla ei ole omia ensiapuharjoituksia.

Jäseniä 65-vuotiaalla osastolla on noin 200. 30-40 osallistuu useasti vuodessa tapahtumiin, toiset osallistuvat kerran vuodessa. – Molempia tarvitaan, Puusaari sanoo. – Uusia vapaaehtoisia otamme mielellämme mukaan osaston toimintaan esimerkiksi kahvittajiksi, ystäviksi, kerääjiksi ja tapahtumajärjestelyihin!

– Vapaaehtoinen löytää varmasti mielekästä tekemistä ja itse saa päättää paljonko aikaansa antaa. Puusaaren mukaan vapaaehtoistyö on palkitsevaa ja vie työpäivän jälkeen ajatukset muualle. Se saattaa myös ehkäistä esimerkiksi työttömän syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.

– Yksin tätä hommaa ei kukaan tee vaan tarvitaan aktiivisia muita toimijoita, yhteistyötä ja muita jäseniä, Puusaari tiivistää lopuksi. Hänen mukaansa puheenjohtajan rooli on pitää langat käsissä ja delegoida muille. Tehtävä vaatii puheenjohtajalta aikaa, mutta se vaatii myös muita ihmisiä.

20 euron jäsenmaksu on iso osa tuloja. Jos perheestä liittyy osastoon useampi henkilö, muiden jäsenmaksu on 10 euroa, kuten aina alle 29-vuotiaankin. Liittyä voi SPR:n internet-sivujen kautta.

Varoja saadaan myös yksityisten ja yritysten lahjoituksina. Vapaaehtoiset kahvittavat eri tilaisuuksissa korvausta vastaan. Osasto tekee jonkin verran myös arpamyyntiä ja lipaskeräyksiä oman toiminnan rahoittamiseksi.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät