Menkijärven metsästysseuran hirviporukassa metsästetään kolmessa polvessa

Mainos[adrotate banner="3"]

Menkijärven metsästysseura on perustettu heinäkuussa 1973. Jäsenmaksu ensimmäiselle vuodelle oli viisi markkaa. Ensimmäiset hirvipeijaiset pidettiin jo saman vuoden joulukuussa.

Tällä hetkellä metsästysseuran hirviporukassa on noin 30 ihmistä. Alkuperäisjäsenistä mukana syksyn ensimmäisessä hirvijahdissa oli Jouko Mäkelä ja Erkki Seppälä. Hirviporukassa metsästäjiä on jo kolmessa polvessa ja mukaan mahtuu yksi nainenkin.

MAINOS

MENKIJÄRVI3

Metsästyksen suunnittelussa ja toteutuksessa noudatetaan voimassa olevaa lainsäädäntöä, hyviä metsästystapoja ja –sääntöjä, sekä naapuriseurojen kanssa tehtyjä sopimuksia. Jahtipäällikkö Asko Orava antaa viimehetken ohjeet metsästäjille. Lupa on ampua vasaa ja yli kymmenpiikkistä hirveä.

-Jos ampuu väärän hirven, joutuu ensi kesänä mökin verannan kyllästyshommiin. Joten malttia ja hyviä, harkittuja laukauksia, Orava sanoo porukalle ja opastaa minne kukin saa lähteä ensimmäisenä passiin. Ensimmäisen tunnin jälkeen porukka kokoontuu laavulle syömään aamupalaa.

MENKIJÄRVI4
Seuran alkuperäisjäsenistä ensimmäisessä hirvijahdissa mukana ollut Jouko Mäkelä esittelee seuran vuonna 1981 rakennettua metsästysmajaa.

Metsällä koko elämänsä viihtynyt Mäkelä kertoo, että hirven kaataminen ei ole metsästyksessä se pääasia. Luonnossa oleminen on rauhoittavaa ja metsässä tarpominen on hyvää liikuntaa. Yhteiset kahvihetket ystävän kanssa kannonnokalla istuen ovat usein niitä parhaita hetkiä.-Saaliin saaminen on aina vain plussaa, 33 hirveä elämänsä aikana kaatanut Mäkelä tuumaa.

-Tämä porukka on metsästänyt siitä asti kun luvat on saatu. Kaikilta löytyy suurta innostusta ja metsään mennään vaikka sateella, Orava kertoo.

MENKIJÄRVI1Tasan 34-vuotta sitten vietettiin samaisessa pihassa hirvimajan tupaantuliaisia. Majan seinää komistaa useammat hirven sarvet ja vitriinistä löytyy monta täytettyä eläintä. Uusi sauna rakennettiin toissakesänä ja se tehtiin täysin omalla talkooväellä. Pitkän jahtipäivän jälkeen löylyt maistuvat paremmin kuin hyvin.

Hirvi teurastetaan ja liha käsitellään kokonaan suuressa teurastustilassa, joka löytyy samasta pihapiiristä.

Syksyn ensimmäisen hirven kaatoi juuri ripille päässyt Eve Pitkäkangas. Tämä oli nuoren naisen kolmas vuosi metsässä isänsä Teuvon kanssa. Eve on päässyt ampumaan ensimmäisen hirvensä 12-vuotiaana. Hän kokee, että porukassa liikkuminen on rentoa, vaikka siellä ei muita naisia olekaan. Eve harrastaa äitinsä Pirjo-Marjan kanssa myös hirvenhiihtoa.

MENKIJÄRVI2
Metsässä isänsä mukana liikkumaan tottunut 14-vuotias Eve Pitkäkangas kaatoi syksyn ensimmäisen vasan. Tämä neiti harrastaa talvisin myös hirvenhiihtoa.

Roosa Linnanmäki

MAINOS
Edellinen artikkeliSPR:llä monipuolista toimintaa Vimpelissä
Seuraava artikkeliAnkkurien E-työt saivat uudet pelipaidat