25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Säde Alanen kehottaa viemään kotiin kukkakimpun viikottain arkea piristämään

kukka4-Minua ihmetyttää ajatus siitä, että jos mies tuo vaimolleen kukkia, on hänen täytynyt tehdä jotain tyhmää. Ikään kuin kukilla yritettäisiin hieroa sovintoa. Tämä ajatus on suoraan 50-luvulta. Mielestäni suomalaiset miehet ja naiset muistavat kukkasilla toisiaan aivan liian harvoin. Tuore kukkakimppu olohuoneen pöydällä viikottain tai pari kertaa kuukaudessa virkistää kummasti mieltä, pohtii 23-vuotias puutarhuri-floristi Säde Alanen.

Alanen kertoo, että kukkien on tutkittu virkistävän, lievittävän kipua ja lisäävän sosiaalisuutta. Hän haastaakin jokaisen käymään useammin kukkakaupassa ostoksilla. Tänä päivänä kukkaputiikkeja häviää enemmissä määrin ja palvelu siirtyy verkkoon. Alanen ihmettelee, mihin aidon käsityön arvostaminen on kadonnut.

MAINOS

-Kukkakaupasta saa juuri sen värisen ja näköisen kimpun, mikä kuvaa mielentilaasi sillä hetkellä parhaiten. Kukilla voi osoittaa erilaisia tunteita, joita ei välttämättä osaa pukea sanoiksi. Meidän ei tarvitse poistua Suomesta kovinkaan kauaksi, kun kukkakulttuuri muuttuu täysin. Kukilla voi ilahduttaa ketä vain, Alanen toteaa.

Alanen muutti miehensä kanssa kesän loppupuolella Alajärvelle, missä pariskunta on viihtynyt hyvin. Muutaman vuoden tauon jälkeen Kurejoella Järviseudun ammatti-instituutissa on mahdollista suorittaa kukkasidonnan peruskurssi Alasen ohjauksessa.

kukka5
Kurssilaisten toteuttamia upeita syksyisiä kukkakimppuja!

-Kurssi on avoin kaikille alan ammattilaisille tai aivan ummikoille, joilla on kiinnostusta tai intoa kukkia kohtaan. Osallistumisen kynnys on matala, sillä mukaan tarvitsee vain positiivisen ja oppimisen haluisen asenteen, Alanen kertoo.

Kurssi on kestoltaan 40 oppituntia ja kokoontuminen on keskiviikkoiltaisin. Kurssilla koetaan raapaisu floristin maailmasta, missä vain mielikuvitus on rajana. Kurssilla harjoitellaan muun muassa kukkakimppujen, asetelmien ja kranssien tekoa sekä tutustutaan tilakoristelun saloihin.

kukka2
Säden tämän vuoden SM-kisoihin ennalta suunniteltavana työnä toiminut floraalinen puku, jonka innoittajana toimi Raumalainen pitsi.

Tällä hetkellä kurssilaisista puolet työskentelee kukkakaupassa ja toinen puoli on tutustunut kukkiin harrastuspohjalta. Alanen kehuu ryhmäänsä erittäin innostukseeksi ja toteaa, että välillä nauru hersyää ympäri luokkaa ja välillä taas on aivan hiljaista kaikkien keskittyessään omaan työhön. Joka iltaa yhdistää kuitenkin sama tekemisen meininki.

Alanen on varsinainen alan ammattilainen nuoresta iästään huolimatta. Työkokemuksen lisäksi hän on kilpaillut kukka-alalla paljon. Hän on muun muassa edustanut Suomea ammattitaidon EM- ja MM-kilpailuissa ulkomailla. MM-kilpailuista vuonna 2013 hän toi mukanaan pronssisen mitalin.

Tänä vuonna Alanen sijoittui SM-kilpailussa seitsemänneksi. Syksyllä Alanen kilpaili parin kanssa Interflora-Cupissa, jonka he voittivat. Alanen kokee, että kilpaileminen alalla on mainio tapa oppia, kehittyä ja haastaa itseään. Kilpailuissa kaikki saavat saman tehtävänannon, mutta toteutus on aina erilainen. Kilpailuissa arvioidaan aina kokonaisvaikutelmaa, ideaa, väriä ja tekniikkaa.

kukka1
Säden Maailmanmestaruuskilpailuihin tekemä taidokas kukkakaulakoru.

Alanen kertoo, että joulun alla on tiedossa muutaman päivän mittainen jouluinen kukkasidontakurssi ja keväällä aloitetaan uusi kukkasidonnan peruskurssi. Näille kursseille ovat kaikki asiasta kiinnostuneet tervetulleita!

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät