1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Vimpelin Martat kannustavat tekstiilien kierrättämiseen

Vimpelin Martat järjesti viime lauantaina Nuorisotalolla vaatteiden vaihtopäivän. Tapahtuma liittyi Marttojen yhteen tärkeimpään vuosien 2015-2016 neuvontateemaan Garderobi – Harkitse, korjaa ja kierrätä.

Tapahtumaan sai tuoda tarpeettomia ehjiä, puhtaita ja käyttökelpoisia vaatteita ja mukaan sai ottaa muiden tuomia vaatteita ilmaiseksi. Lisäksi tapahtumasta sai tuunausvinkkejä.

MAINOS

Marttojen tavoitteena on vähentää tekstiilien turhaa kulutusta ja tekstiileistä syntyvää jätteen määrää. Vuoden vaihteessa voimaan tulee lakimuutos, jonka johdosta tekstiilejä ei saa enää viedä kaatopaikalle. Tapahtuma oli yksi keino viedä muutoksesta tietoa ihmisille.

Vimpelin Marttojen puheenjohtaja Kaisa Palmu uskoo, että kun vaatteita ei saa enää laittaa kaatopaikkajätteisiin, se herättää ihmiset miettimään mitä niille tekisi.

Palmun mukaan Vimpelissä vaatteita voi kierrättää toimittamalla niitä UFF:n laatikoihin ja lähetyskirpputorille. Mitään lumpun keräystä sellaisille vaatteille, jotka eivät enää sovi käyttöön, ei kuitenkaan ole.

– Suurin osa tällä hetkellä on kertakäyttövaatekulttuuria. Jos ostaa vitosen halpispaidan, ja sen pesee, se on entinen, Palmu toteaa. Marttojen toiminta-ajatukseen liittyykin myös vastuullisuus ja eettisyys, joten tapahtuman tavoitteena oli myös kiinnittää huomiota vaatteiden vastuullisuuteen. Palmun mukaan vaatteita tulisi valita paremmin ja maksaa kerralla vähän enemmän, vaikka se kirpaiseekin.

Palmu näkee, että todennäköisesti syynä halpojen vaatteiden ostamiseen on sekä halpoja vaatteita myyvät kaupat, jolloin kynnys hankkia niitä on matala, sekä ihmisten taloudellinen tilanne. Parempia vaatteita voi kuitenkin kierrättää usean eri henkilön käytössä.

– Vaatteita tulee osata huoltaa oikein, pestä ne oikeassa lämpötilassa, ja korjata pienet jutut, kuten vetoketjut ja napit, Palmu kertoo. Vaatteiden korjaamiseen pitää kuitenkin hieman nähdä vaivaa. – Jos ompelukone olisi aina esillä, se tulisi helpommin tehtyä, Palmu toteaa.

Jos vaate ei sovellu enää käyttöön, siitä voi tehdä jotain uutta. Palmun mukaan käsityöharrastus, kuten tuunaaminen ja itse tekeminen, on tulossa muotiin.

Nuorisotalolla olikin esillä oivallisia esimerkkejä, miten vaatteita voi kierrättää tekemällä niistä esimerkiksi lapsille ja nukeille vaatteita sekä pieniä pussukoita.

Palmu ja Jaana Uusitupa olivat myös ideoineet tapahtumassa myynnissäkin olleen martta -laukun, joka on kudottu kangaspuilla VHS-kasettinauhoista ja hihnaan oli käytetty vanhoja farkkuvaatteita.

Palmun mukaan ihmiset olivat tapahtumaan tyytyväisiä ja olivat ottaneet sen hyvin vastaan. Vaatteille, jotka eivät löytäneet tapahtumassa uutta omistajaa, etsitään uusia käyttäjä. – Huomenna saa vaatteita viedä seurakuntatalolle ja ne menevät Kivitippuun siltä osin kuin siellä tarvitaan, Palmu kertoo jatkosuunnitelmista.

Lisäksi osa lahjoitetaan kirpputorille ja Facebookin Jouluapua-ryhmän kautta niitä tarvitseville.

Terttu Viita oli tuonut tapahtumaan tullessaan vaatteita. – Minusta tämä on kannatettava ja hyvä idea, Viita sanoo ja naurahtaa, että tytär vie sitten vaatteita mennessään. – Käytän kirpputoreja, ne ovat erinomaisen hyviä. Viita ei yleensä osta uutena kuin kenkiä ja takkeja.

Lisäksi hän tekee paljon vapaaehtoistyötä sekä vaatettaa Nuorisoseuran näytelmiä, joiden yhteydessä hän hyödyntää kirpputoreja. Myös muuten Marttojen opit on Viidalla hyvin hallussa. – Ompelen vaatteita paljon ja korjaan lastenlasten vaatteita, Viita kertoo.

Vimpelin Martat järjestävät ensi viikonloppuna karjalanpiirakkakurssin. 9.12. järjestetään jouluaskartelua ja joulujuhla. Marttojen toimintaan aktiivisesti osallistuva Susanna Moskajärvi toivottaa kaikki tervetulleiksi Marttojen tapahtumiin.

Kynnys toimintaan osallistumiseen on matala. – Ei tarvitse osata käsitöitä, Moskajärvi sanoo. Martoilta löytyy eri taitoja, ja jokaiselle löytyy se oma osaamisalue, hän toteaa.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät