Verot äänestyttivät Soinissa

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin kunnanvaltuusto kokoontui viimeistä kertaa yhtenäiskoulun tiloihin. Tässä kokouksessa, ”verokokouksessa”, verot kirvoittivat päättäjien kielenkannat kymmeniin puheenvuoroihin. Muutaman asiakohdan kokous kesti vajaat kaksi tuntia.

Tuloveroprosenttipykälän alussa kunnanjohtaja Stefan Sundberg esitteli päättäjille faktoja kunnan taloudellisesta tilanteesta.

MAINOS

– Kunnan asukasluku on laskenut viidessä vuodessa noin 150 asukkaalla. Asukasmäärä vaikuttaa suoraan valtionosuuksien määrään. Työttömien osuus väestöstä viime vuonna oli 12,4 prosenttia.

– Ensi vuoden talousarvion vuosikatteeksi on arvioitu 11000 euroa. Poistojen jälkeen tarvitaan noin 500000 euroa. Vuosikate jää poistoja pienemmäksi maassamme 133 kunnassa. Lainamäärä kunnassamme on 4115 euroa asukasta kohden.

– Kriisikuntamittarina pidetään, jos lainamäärä ylittää 50 prosenttia maamme kuntien keskiarvon. Nyt keskiarvo on 2733 euroa asukasta kohden ja korotuksen jälkeen raja on 4099 euroa asukasta kohden, joten emme aivan saavuta tuota rajaa.

– Viiden kohdan tavoitteena voidaan ottaa haasteeksi vuosikatteen pitäminen plussalla, vuosikate poistoja suuremmaksi, lainakanta alle 4000 euroa asukas, tulos ylijäämäiseksi ja toimintakatteen kasvu on saatava pysähtymään.

Valtuustolle pohjaesityksenä oli hallituksen esittämä 21,75 prosentin tulovero ensi vuodelle. Tapani Akonniemi esitti 22 prosentin tasoa, jota Juha-Pekka Keisala ja Ari Alatalo kannattivat.

Marja-Elina Puronhaara esitti ja Harri Paalimäki kannatti, että tuloveroprosentti pidetään nykyisellään eli 21,50. Ensin äänestettiin, kumpi näistä esityksistä otetaan kunnanhallituksen esityksen vastaesitykseksi.

Puronhaaran esitys voitti äänin 11-10. Toisessa äänestyksessä äänestettiin veroprosentiksi joko hallituksen esittämä 21,75 tai 21,50. Hallituksen esitys voitti äänin 15-6. Veronkorotusta vastaan äänestivät Hilkka Raitanen, Raija Korpela, Harri Paalimäki, Marja-Elina Puronhaara, Satu Panula ja Marjastiina Sorvali.

Kiinteistöveropykälässä Raija Korpela esitti Puronhaaran ja Paalimäen kannattamana, että yleistä kiinteistöveroa ei nosteta hallituksen esityksen mukaisesti 1,0:sta 1,1 prosenttiin.

Hallintojohtaja Hannele Hannula selvitti, että ensi vuodelle on valmisteilla maatiloille kiinteistöveroihin tukea, koska suhdanteet ovat niin heikot tällä hetkellä.

Hallitus on linjannut asiaa jo aiemmin. Äänestyksessä hallituksen esittämä 1,1 prosenttia tuli hyväksytyksi äänin 16-5. Vakituisen asunnon kiinteistövero säilyy 0,5 prosentissa, muiden asuinrakennusten kiinteistövero nousee 1,25 prosenttiin, kun kuluvana vuonna prosentti on ollut 1,1. Muut kiinteistöverot säilyvät ennallaan.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliAallottaret hyvällä asialla
Seuraava artikkeliVimpelin Martat kannustavat tekstiilien kierrättämiseen