13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Liiku turvallisesti talvella

Talven jäisiä katuja ei tarvitse pelätä, vaan voit liikkua hyvillä mielin kun olet varustautunut oikein!

Liikenneturvan teettämän tutkimuksen mukaan, yli puolet suomalaisista ovat kaatuneet ainakin kerran elämänsä aikana ja joka talvi noin kolmas osa suomalaisista liukastuu ja loukkaa itsensä.

MAINOS

Talvella liukastumisvaaran taustalla voivat olla keliolosuhteet, talvikunnossapidon puutteet, kiire, vääränlaiset jalkineet tai puutteelliset varusteet ja tasapaino-ongelmat sekä heikko fyysinen kunto. Mitä jos tänä talvena voisit ulkoilla hyvillä mielin varomatta jokaista askelta?

Ulkoilu on ihmisen hyvinvoinnille erittäin tärkeää, sillä säännöllinen liikunta ja raikas ulkoilma pitävät mielen ja kehon hyvässä kunnossa. Lenkkeilyä ei siis tarvitse lopettaa talven pimeyden ja liukkauden takia, vaan oikeilla varusteilla voi lenkkeillä myös läpi talven.

Nastakenkiä löytyy myös eri tarkoituksiin. Juostessa askeleesi rentoutuu, kun jalkine pitää liukkaillakin pinnoilla. Kävellessä voit rauhassa katsella maisemia, kun voit luottaa jalkineiden pitoon, eikä katseen tarvitse olla kiinnitettynä jalkoihin.

Muista heijastin pimeällä!

Suurin osa liukastumisista tapahtuu vapaa-ajalla, mutta myös kiireessä matkalla töihin. Monet taittavat työmatkansa juuri pimeän aikaan, jolloin on suurin riski liukastua. Pimeässä on myös vaikea erottaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, jonka takia heijastimen tai heijastinliivin käyttö on elintärkeää.

Vain joka toinen suomalaista käyttää heijastinta. Heijastimen avulla autoilija erottaa kävelijän jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan. Heijastinta tulee käyttää myös kaupunkiympäristössä tai muilla osittain valaistuilla alueilla.

– Heijastimeen suhtaudutaan pitkälti myönteisesti. Syyt heijastimen uupumiseen voivat olla niinkin tavanomaisia kuin unohdus, kiire, tai silkka ajattelemattomuus takkia vaihdettaessa, liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen toteaa.

Heijastinliivi on varma valinta näkyvyyden saavuttamiseksi. Heijastinliivi sopii erityisen hyvin pyöräilijöille ja lenkkeilijöille, jotka liikkuvat varsin nopeasti pimeässä ja tämän vuoksi autoilijoiden olisi hyvä tunnistaa heidät jo kaukaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät