Autokorjaamo K. Peltoniemi huoltaa ja korjaa raskaan kaluston 40 vuoden ammattitaidolla

Alajärven Alakylällä sijaitseva Autokorjaamo K. Peltoniemi on ehtinyt jo 40 vuoden ikään. Kalevi Peltoniemen vain 23 -vuotiaana perustama yritys on vuosikymmenten varrella kasvanut reilun 230 neliön hallissa aloittaneesta yhden miehen pajasta nykyiseen, yli 700 neliöiseen halliin.

Kalevin rinnalla työtä tekee nyt poika Eetu ja myös puoliso Pirjo löytyy korjaamolta hänkin kädet rasvassa.

MAINOS

Kaikkiaan noin 45 vuotta elämää autojen kanssa on Kalevin mielestä se määrä, joka alkaa miehelle riittää. Tulevana lauantaina korjaamolla järjestetään syntymäpäiväjuhlat esittelyjen ja kahvittelun merkeissä, mutta sen jälkeen Kalevi arvelee seuraavaksi projektiksi eläkkeelle jäämisen.

– Eiköhän se viimeistään 65 -vuotiaana tapahdu ja siihen olisi nyt 1,5 vuotta aikaa, Kalevi sanoo.

Oloneuvokseksi siirtymistä onkin hyvä suunnitella, kun poika Eetu on jo pitkään ottanut yhä enemmän vastuuta yrityksen pyörittämisestä. Aikanaan paperit tehdäänkin niin, että Eetu pääsee jatkamaan yrittäjänä isänsä jalanjäljissä.

Työnkuva muuttunut paljon

Kalevi Peltoniemen mieli veti autohommien pariin nuoresta pitäen. Armeijan jälkeen hän teki alan töitä vieraalle eri tehtävissä, viimeksi Scan-autolle ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

Oma halli rakennettiin kotipaikan pellolle ja kooltaan se oli 13×18 metriä. Toimenkuvaksi tuli heti nimenomaan raskaan kaluston korjaukset ja hallin koko aiheuttikin sitten aikanaan pulmia, kun isompiin autoihin piti moottoriremontteja tehdä ulkosalla.

– Talvipakkasilla kun auton antoi ensin käydä että se lämpeni, sormet paloivat. Ja silti ennen kuin homma oli tehty, ne jo jäätyivät.

Vuonna 1980 käsityönopettajan ammatista haaveillut ja alaa jo opiskellutkin Pirjo muutti Kalevin luo Alakylälle ja opiskeluhaaveet jäi. Aluksi Pirjo teki opettajan sijaisuuksia ja autteli korjaamolla kirjanpidon ja laskutuksen parissa.

Pikkuhiljaa hän alkoi etsiytyä myös korjaamon puolelle siivoilemaan miesten jälkiä.
Eipä aikaakaan, kun toimelias nainen huomasi Kalevin tarvitsevan apukättä jonkin korjauksen tekemisessä. Siitä sitten alkoikin Pirjon työskentely myös korjaamon puolella. – En minä remontteja tee, mutta autan kun tarvitaan apua ja kun hankimme rengaskoneen, aloin tehdä rengastöitä.

Vuonna 1992 tuli ajankohtaiseksi rakentaa uusi halli ja nyt tilaa hallissa on niin korkeus- kuin pituussuunnassakin tarpeeksi. Hallilla on 30 metriä mittaa ja raskaan kaluston huollot, korjaukset ja päällirakenteiden laitot saa tehtyä lämpimissä sisätiloissa.

Vaikka yrityksen toimiala on koko 40 vuotta ollut sama, on itse työn sisältö muuttunut ja autotkin ovat nyt aivan erilaisia kuin ennen. 70 -luvulla ja pitkään sen jälkeenkin moottoriremontteja tehtiin paljon, mutta nykyautoissa moottorit kestävät ainakin kolme kertaa pidempään. Nyt autoilijoiden riesana ovatkin enemmän tietokonepohjaiset viat.

Työnä raskaan kaluston huollot ja korjaukset ovat yhtä sitovia kuin ennenkin. Jos ammattiautoilijalle tulee ongelmia kaluston kanssa, ei korjaamo voi antaa aikaa parin viikon päähän. Autot on saatava kuntoon ja takaisin tien päälle.
Asiakaskunta korjaamolle tulee Alajärveltä ja lähipitäjistä, kuten Vimpelistä, Soinista ja Lappajärveltä.

Korjausten lisäksi yrityksessä on myös pesurata, jossa autoja pestään pääasiassa itsepalvelu -periaatteella. Korjaamolla on myös raskaan kaluston rengasmyynti.

Autokorjaamo K. Peltoniemellä juhlitaan kulunutta 40 vuotta tulevana lauantaina 28.11. kello 11-15 välisenä aikana kahvittelujen ja esittelyjen merkeissä, jolloin kaikki ystävät sekä uudet ja vanhat asiakkaat ovat tervetulleita paikalle!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version