Pentti Peltokankaan taide kutsuu tutustumaan

Mainos[adrotate banner="3"]

Yksi varmimmista Joulunajan saapumisen merkeistä Alajärvellä on jo toistakymmentä vuotta ollut taiteilija Pentti Peltokankaan taidemyyntinäyttely, joka siirtyy marraskuun loppupuolella Hoiskosta Alajärvelle Kauppakadun varteen.

– Tämä paikka on hyvä esitellä tauluja. On hyvät ikkunat ja valoisa tila, Peltokangas sanoo. Myös kotona Hoiskossa Peltokankaalla on näyttelytila, mutta sitä ei ole juurikaan tullut ihmisille mainostettua.

MAINOS

Peltokankaan taulut ovat tyypillisesti vanhaa katoavaa pohjalaista miljöötä. Tauluissa valot ja varjot leikkivät rauhoittavalla tavalla ja etenkin talvitöiden sinisyys on kietovaa.

Vaikka moni teoksiin tutustuja uskookin löytävänsä tauluista juuri ne omat lapsuuden leikkipaikkansa, niin Peltokangas kertoo, että hän ei maalaa kuvista aitoja paikkoja, vaan nuoruusmuistojaan.

Nuo muistot eivät ole yksityiskohtaisia kuvia joistakin tietyistä paikoista, vaan niiden sommittelussa on käytetty taiteilijan vapautta. – Lapsuudessani ja nuoruudessani Alajärvellä oli vielä paljon pohjalaistaloja ja tällaisia kylänraitteja. Ne kaikki olivat hyvin samanlaisia kuin muuallakin näillä seutukunnilla.

Eipä olekaan ihme, että Peltokankaan tauluja löytyy kotien seiniltä niin Sveitsissä, Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Iso-Britanniassa kuin kautta Suomenkin.

Jopa näin Joulun alla olevasta näyttelystä taulut matkaavat ostajiensa mukana yleensä Alajärven ulkopuolelle. Monelle kauempana asuvalle Peltokankaan maalaukset tuovat mieleen sen oman kotiseudun ja lapsuuden.

Näyttelyssä on esillä kaikkiaan noin 50 taulua. Maisemia on niin kesäisissä kuin talvenkin väreissä ja lisäksi esillä on muutama näyte Peltokankaan maalaamista muotokuvista. Peltokangas maalaakin muotokuvia tilauksesta varsin paljon, mikä on miljöömaalaukseen nähden aivan oma maailmansa.

Taidemyyntinäyttely on avoinna arkisin kello 10-17 ja lauantaisin kello 10-14. Perjantaina 27.11. on vierailijoille tarjolla kahvit ja piparkakkua!

MAINOS
Edellinen artikkeliKauneusstudio Ilmeessä tarjolla todellista tehohoitoa kasvoille
Seuraava artikkeliHongisto Vapon hallintoneuvostoon