-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Tulisija joka tupaan

Puhtaalla kotimaisella puulla lämmittävä, sähköverkosta riippumaton tulisija pitäisi löytyä jokaisesta suomalaisestakin pientalosta.

Norjassa astuu vuoden vaihteessa voimaan laki, joka edellyttää savuhormia uusista omakotitaloista ja rivitaloasunnoista. Varmasti useimpiin asennetaan myös tulisija saman tien. Ajatus on saanut kannatusta Suomessakin monestakin hyvästä syystä.

MAINOS

– Puu on puhdas, kotimainen lämmönlähde. Sähköverkosta riippumaton energianlähde on erittäin tärkeä maassa, jossa sähkökatkokset erityisesti talvisaikaan tekevät pitkien välimatkojen takana asuvien elämän jo lyhyessä ajassa hyvin vaikeaksi, huomauttaa Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n puheenjohtaja Tuomo Järvinen.

Tulisija- ja savupiippuhdistyksessä toivotaankin, että myös Suomen määräyksiin saataisiin tulisijavelvoite uusille omakoti-, pari- ja rivitaloille.
Tulisija lämmittää tehokkaasti sähkökatkonkin aikana ja monenlaisilla tulisijoilla voi valmistaa kätevästi myös ruokaa.

Huomio hormiin

Markkinoilla on monenlaisia tulisijoja, joilla taloa on hyvä lämmittää ja joiden lämmössä mahdollisen sähkökatkon aikana viihtyy pitempäänkin. Vaihtoehtoja punnitessa jokaiseen tarpeeseen ja myös makuun löytyy varmasti sopiva vaihtoehto.
Tulisija ja savuhormi muodostavat kokonaisuuden ja savuhormi valitaan aina tulisijan perusteella.

Perinteinen tiilihormi on näyttävä, massiivinen rakennelma, joka varaa itseensä lämpöä ja luovuttaa sitä tasaisesti huonetilaan. Tiilipiipun muuraa aina taitava ammattilainen. Paikalla muurattu tiilihormi on kaunis sellaisenaan, mutta se voidaan myös tasoittaa ja pinnoittaa haluttaessa.

Tehdasvalmisteiset harkkoelementtipiiput ovat tarkkaan testattuja, turvallisia ratkaisuja. Harkkohormi pinnoitetaan halutulla tavalla ja se voidaan myös muurata esimerkiksi tilaa jakavan harkkomuurin sisään piiloon.

Modernit, tarkkaan testatut teräselementtipiiput ovat turvallisia valmistajan ohjeiden mukaan oikein asennettuna ja käytettynä. Ne sopivat hyvin niin moderniin kuin vanhaankin sisustukseen piipun keveyden ja helpon asennuksen ansiosta ja väri- ja maalivaihtoehtojakin löytyy useita.

Teräshormeissa on myös tuloilmakanavalla varustettuja ja lämmöntalteenottoon suunniteltuja järjestelmäpiippuja.

Oma tuloilma tärkeää

Erityisesti matala- ja passiivienergiarakentamisessa tulisijoilta ja niiden savuhormeilta edellytetään saumatonta yhteispeliä paitsi toistensa, myös koko rakennuksen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän kanssa. Tiiviisti rakennetuissa taloissa koneellisesta ilmanvaihdosta johtuva sisätilojen alipaine hankaloittaa tavanomaisten hormi-tulisijayhdistelmien käyttöä.

Ongelmia voi muodostua myös vanhojen rakennusten energiatehokkuutta parannettaessa, kun rakenteita tiivistetään, mutta ilmanvaihtoon ei samalla kiinnitetä riittävästi huomiota. Pahimmassa tapauksessa asuintiloihin saattaakin tulla ilmaa savuhormien kautta.

Markkinoilla on nykyisin alun perin juuri matalaenergiarakentamisen tarpeisiin kehitettyjä, omalla tuloilmakanavalla varustettuja ja tuloilmakanavalla varustettuihin tulisijoihin liitettäväksi tarkoitettuja hormiratkaisuja.

Tuloilmakanavan ansiosta puu palaa tulisijassa mahdollisimman tehokkaasti ja puhtaasti. Tulisija saa aina riittävästi paloilmaa sisätilojen alipaineesta tai ulkoisista sääoloista riippumatta.

Tuloilmakanavalla varustettu tulisija-savuhormiyhdistelmä toimii luonnollisesti aivan yhtä hyvin myös normitalossa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät