Seitsemänkymppinen riippusilta täysremonttiin

62
Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelin Savonjoen ylittävä vanha riippusilta on ollut käyttökiellossa toukokuusta 2014 lähtien. Tänä vuonna 68 vuotta täyttävälle sillalle on kuitenkin luvassa lisää käyttövuosia. Silta tulee piakkoin käymään läpi lähes täydellisen jälleenrakentamisen.

Vimpeliläisen Toivo Pekkalan mukaan silta on alun perin rakennettu vuonna 1948. Ennen sillan rakentamistakin joen ylittäminen kyseiseltä kohdalta on nähty tarpeelliseksi. Pekkala kertoo että ennen sotia suhteellisen leveä joki ylitettiin kahta lankkua pitkin, jotka oli asetettu portaiden päälle. Toisinaan sillalla oli myös kaide. Tällainen silta kesti vain kesät, sillä talvisin lankkusilta rikkoontui jäiden paineessa.

MAINOS
Nykyisestä riippusillasta jää jäljelle vain kuvassa näkyvät virtapilarit. Kaikki muut osat korvataan.
Nykyisestä riippusillasta jää jäljelle vain kuvassa näkyvät virtapilarit. Kaikki muut osat korvataan.

Lopulta Koskenvarren ja Vistin miehistä koostunut ryhmä rakensi paikalle kunnollisen riippusillan. Siltaa on rakentamisen jälkeen remontoitu kerran, noin neljäkymmentä vuotta sitten. Korjaushommissa oli tuolloin Koskenvarren ja Vistin miesten nuorempaa sukupolvea.

Sillan luoma kulkuyhteys Vistin suunnasta Vimpelin keskustaan on edelleen tärkeä monille koululaisille ja vanhemmillekin. Silta ylitetään kymmeniä kertoja päivittäin, huolimatta selkeistä käyttökielloista.

Tukea ja rahoitusta hankkeeseen

Kunnostustyötä on suunniteltu pääasiassa Vimpelin Kirkonkylän Kyläyhdistyksen toimesta. Jo viime syksynä alkanut nimien keruu sillan kunnostamiseksi on tuottanut listoille yli 400 nimeä, joka kertoo kuntalaisten kiinnostuksesta sillan säilyttämistä kohtaan.

Sillan uudelleenrakentaminen tietysti maksaa. Kyläyhdistys saakin Vimpelin kunnalta riippusillan kunnostamiseen varattua avustusta 10000 euroa. Varoja on tullut myös Vimpelin isojakokunnalta. Myös keräys järjestetään.

– Saimme juuri Pohjanmaan Poliisilaitokselta luvat järjestää keräys sillan kunnostamiseksi, toteaa Kyläyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Voitto Jaakkola. Keräys tullaan järjestämään lähiaikoina.

Koko silta uusiksi

Sillasta korvataan kaikki puiset ja rautaiset osat, mukaan lukien vaijerit. Vanhasta sillasta jätetään ainoastaan virtapilarit. Rakenteeltaan uusi silta tulee olemaan entisenlainen. Sillan kaiteita on kuitenkin tarkoitus nostaa kymmenen senttiä ja näin sillalla liikkumisesta tulee hivenen turvallisempaa.

Vanhassa sillassa mutkalle taipuvat puuosat ja päistään irronneet laudat kertovat, ettei edellisessä sillassa ole riittävästi huomioitu rakenteiden liikkumista. Uuden sillan suunnitelmissa liikkumavara on huomioitu, joten sillan odotetaan kestävän pitkään.

Sillankorjaustyö tullaan toteuttamaan talkooperiaatteella. Rakentajia onkin ilmoittautunut jo runsaasti. Myös vapaaehtoisia otetaan mukaan.

– Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua kesän mittaan minulle, niin tehdään työryhmiä ja katsotaan sopivia työpäiviä, kertoo rakennustöistä vastaava Markku Leppäniemi Kyläyhdistyksestä.

Joona Rannisto

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa