MAINOS

Alajärvellä kaavaillaan kokonaista kerrostaloa ikääntyville

Viime vuoden lopulla perustettiin Järvi-Pohjanmaan Asumisoikeusyhdistys, jonka haaveena on rakentaa Alajärvelle osaomistusmallilla hissillinen kerrostalo, jonka asukkaat koostuvat yli 55-vuotiaista ihmisistä.

Ideaa on vienyt eteenpäin yhdistyksen puheenjohtaja Mauri Jokiaho ja rahastonhoitaja Seppo Tallbacka. Ajatuksena on, että jokainen asukas voisi elää mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Tutut naapurit ympärillä tuovat turvallisuutta ja huoneistot suunnitellaan niin, että siellä pystyy liikkumaan apuvälineidenkin varassa.

MAINOS
asunto
Mauri Jokiaho ja Seppo Tallbacka toivovat yhteydenottoja asuntohankkeesta kiinnostuneilta.

Toimintaa ohjaa laki asumisoikeusyhdistyksistä. Asumisoikeus asunnon hallintamuotona on koettu ikääntyvien parissa mieleisenä. Siinä 15 %:n omaosuudella pääsee kiinni uuteen asuntoon ja sen jälkeen voi vuosien varrella kertynyttä asuntovarallisuutta jäädä käytettäväksi erilaisten hyvinvointia lisäävien asioiden ja palveluiden hankkimiseen. Yhtiövastikkeen lisäksi velkaosuutta maksetaan kuukausittain. Kun asunnosta luovutaan, siitä saadaan sama hinta kuin on maksettu rakennuskustannusindeksillä korjattuna.

-Alajärvellä vallitsevan hintatason mukaan 30 neliön asunnon lunastushinta voisi olla noin 12 600 euroa ja 60 neliön asunto 25 200 euroa. Yhtiövastikkeen arvioisin noin 400 euron suuruiseksi. Alempiin hintoihin tietysti pyritään, kertoo Tallbacka.

-Kyseessä on seutukunnallinen hanke. Vastaavanlainen on esimerkiksi Kauhavalla jo huomattavasti pidemmällä. Kävimme myös Saarijärvellä tutustumassa samalla idealla toimivaan paikkaan.

-Tänä päivänä ei juurikaan tunneta kyläilykulttuuria. Sen takia yhteisöllisyys tuntuu mukavalta ajatukselta. Tarkoituksena olisi luoda yhteisiä oleskelutiloja, joissa voi kahvitella, lukea lehteä tai kutoa sukkaa. Jos naapuria ei ole näkynyt jonain aamuna postia hakemassa, niin tietää että jotain saattaa olla vialla, Jokiaho pohtii.

Rollaattorimatkan päässä kaikesta

Asukas pystyy itse vaikuttamaan uusien asuntojen pintamateriaaleihin ja mielipiteitä pohjaratkaisuista kuunnellaan. Alajärven keskusta olisi oiva paikka kerrostalolle, mutta tarkempaa sijaintia ei vielä ole tiedossa. Ajatuksena on, että talon tulisi olla rollaattorimatkan päässä kaikesta.

Tällä hetkellä yhdistyksessä on 16 jäsentä. Jäseneksi liittyminen ei vielä edellytä mitään, vaan sillä osoitetaan kiinnostus asiaa kohtaan. Mukaan voi lähteä, vaikka ei ole juuri nyt ajankohtaista päästä muuttamaan. Asiaa lähdetään toteuttamaan vain jos kiinnostusta saadaan herätettyä tarpeeksi.

Yhteydenotot:
Puheenjohtaja Mauri Jokiaho: 044 557 4926
Rahastonhoitaja Seppo Tallbacka: 040 818 6695
Yhdistyksellä on myös Facebook-sivut, josta voi seurata projektin etenemistä.

Roosa Linnanmäki

MAINOS
Exit mobile version