-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Eveliina Järvelä kouluratsastuksen valmennusrenkaaseen

Eveliina Järvelä ja Make -poni Saarijärvellä syyskuussa järjestetyissä kisoissa.
Eveliina Järvelä ja Make -poni Saarijärvellä syyskuussa järjestetyissä kisoissa.

Soinilainen 13 -vuotias Eveliina Järvelä on valittu kouluratsastuksen ponien luokan B-luokan maajoukkuevalmennukseen.

Lokakuussa Kokkolassa järjestettyjen katsastusten jälkeen Eveliina valittiin valmennusrenkaaseen hänen Make-ponillaan. Pohjanmaan alueelta ryhmään valittiin viisi poniharrastajaa.

MAINOS

Eveliina on harrastanut poniratsastusta 8 -vuotiaasta lähtien. Hän aloitti harrastuksen pääsääntöisesti Lehtimäen Opiston maneesin harjoituksissa. Make-poni hankittiin kolme vuotta sitten Turusta. Maken virallinen nimi on Magic Rainbow.

Maken säkäkorkeus on juuri alle 148 cm, mikä on ponin ja hevosen erottava korkeus. 13-vuotias Make näyttää hevoselta, mutta on kooltaan ponin kokoinen. Make on risteytysponi. Omistajien mukaan ponilla on suunnilleen ikänsä verran vielä ratsastusvuosia jäljellä.

Nykyään Eveliinan harjoittelu on tiivistä, sillä harjoittelua tulee 5-6 kertaa viikossa. Harjoittelua helpottaa kotitilalle viime kesänä tehty oma harjoittelukenttä ja ponin talli kentän vieressä.

-Kentällä voi harjoitella ympäri vuoden, mikäli kentän pinta ei ole liian kova. Kovemmalla pinnalla onnistuu vain kevyt liikkuminen, kertoo Eveliina.

Kouluratsastuspuolella Eveliinalle antaa valmennustunteja kotona Leila Määttänen. Harjoituksiin kuuluu myös estevalmennusta Lehtimäellä. Eveliinan mielestä esteratsastus tuo sopivasti vaihtelua ja mielekkyyttä harjoitteluun. Kokkolan leireillä valmennusta ohjaavat Kati Mallat, Anu Korppoo ja Piia Pantsu.

Tavoitteena hevosen kuuliaisuuden harjoittaminen

Kouluratsastuksessa tärkeänä tavoitteena on ponin kuuliaisuuden harjoittaminen.

poni2

-Se, että liikkeet ja käskyt sujuvat entistä paremmin, vievät tasoa ylemmäs. Liikkeiden hiominen on oleellista tekniikkaharjoittelussa. Kentän ulkopuolella ponin peruskuntoa harjoitellaan pelloilla ja maastossa tehtävissä harjoituksissa. Keliä ei tässä lajissa juurikaan katsota, vaan harjoitellaan olosuhteiden mukaan, kertoo Eveliina yhdessä Salla-äitinsä kanssa.

B-maajoukkuerenkaaseen pääsy tarkoittaa käytännössä sitä, että harjoitusleirejä järjestetään noin kuukauden välein. Pääsääntöisesti leirit ovat Kokkolassa. Leireiltä ei voi olla pois ilman eläinlääkärin- tai lääkärintodistusta. Leirityksen kautta on tavoite nostaa ponien ja ratsastajien lajin taitotasoa kohti maajoukkuetasoa. Ensin tavoitellaan aluetason kautta kansalliselle tasolle.

Ponilla saa kilpailla 16 ikävuoteen saakka. Eveliinalla on kolme vuotta aikaa kisailla Maken kanssa. Kauden jälkeen valmennukseen täytyy hakeutua uudelleen, mikäli innokkuutta löytyy.

Kilpailut jaetaan seuratason, 1 -tason, 2 -tason ja kansalliseen 3 -tason kisoihin. Kisoissa on 1-3 tuomaria kilpailun tason mukaan. Jokainen liike pisteytetään siten, että maksimitulos on sata. Eveliina kävi ensimmäisissä kisoissaan viime kesänä. Tästä on hyvä jatkaa treenejä eteenpäin.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät