-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Tärkeitä muutoksia terveydenhoitopalveluihin

Järvi-Pohjanmaan perusturva tiedotti tiistaina joistakin muutoksista terveydenhoitopalveluihin. Laboratorioiden ajanvarausjärjestelmän käyttö laajentuu Järvi-Pohjanmaalle 1. maaliskuuta alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkiin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin laboratorioihin tulee varata aika joko sähköisesti käyttäen www.hyvis.fi-sivustoa, tai puhelimitse numeroon 06-4158813. Seinäjoen keskussairaalan Y-laboratoriossa toimitaan vielä myös vuoronumerolla, mutta kevään aikana sielläkin siirrytään pelkästään ajanvaraukseen.

Järjestelmän kautta ajan voi varata sähköisesti, kun lähete on tehty joissakin seuraavista terveydenhuollon yksiköistä: Seinäjoen terveyskeskus, Terveyskuntayhtymä Kaksineuvoinen, Lapuan terveyskeskus, Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue ja Seinäjoen työterveysliikelaitos. Laboratorio-ajan voi varata mihin tahansa maakunnan terveysaseman näytteenottopisteeseen, huomioiden näiden yksilölliset aukioloajat. Palvelun sivutuotteena voidaan varmistua asianmukaisen lähetteen olemassaolosta.

MAINOS

Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiriä edustanut osastonhoitaja Kati Ahvenlampi totesi, että ajanvarausjärjestelmä on saanut kehuja perheiltä ja työssäkäyviltä, joiden on nyt järjestelyn myötä mahdollista aikatauluttaa laboratoriokäynnit.

– Vanhemmille ihmisille ajan varaaminen saattaa olla vaikeampaa. Odottamiseen on totuttu, ja odottaminen verikokeeseen on voinut olla ehkä sosiaalinenkin tapahtuma, kertoo Ahvenlampi.

Palvelun käytön aloittamista pyritään helpottamaan. Ahvenlampi suositteleekin, että ne jotka ovat tottuneet käyttämään Internetiä, käyttäisivät ajanvarauspalvelua sen kautta. Ohjelma opastaa varaamisessa. Myös puhelinpalvelu toimii ja opastaa.

Lehtimäen lähipalveluihin kohennusta

Lehtimäen terveysasemalla ei ole ollut säännöllistä lääkärin vastaanottoa keväästä 2012 lähtien. Peruspalvelujohtaja Tanja Penninkankaan mukaan tilanne on johtunut alueen lääkäripulasta, johon on tullut nyt parannusta. Tilanteeseen tuli positiivinen muutos viime syksynä, sillä terveysasemalla aloitettiin lääkärin vastaanotot, jonka myötä lähipalvelut vahvistuivat merkittävästi.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Ahti Honkola palvelee Lehtimäellä kerran viikossa yhdessä terveysaseman muun osaavan henkilöstön kanssa.

Sairaanhoitajan vastaanotto on kaikkina arkipäivinä. Lehtimäellä on mahdollista tavata myös fysio- ja puheterapeutti, työterveys-, diabetes- ja muistihoitaja, sekä hammaslääkäri.

– Lastenneuvolan lääkärikin käy Lehtimäellä kerran kuukaudessa ja hänen tapaamisekseen voi varata ajan, kertoo työterveyshoitaja Anna-Liisa Hautakangas.

Terveysasemalta löytyy myös aikuisten psykososiaalisia palveluita. Muut sosiaalipalvelut, kuten toimeentulotuki- ja aktivointipalvelut löytyvät entisen kunnantalon tiloista.

Hoitopaikan valinnasta

Vuoden 2014 alussa tuli voimaan terveydenhuoltolain 48. pykälä, jonka mukaan terveydenhuollon asiakas voi valita oman kiireettömän hoitopaikkansa eli terveysaseman mistä tahansa Suomen julkisista terveysasemista. Asiakas valitsee siis terveysaseman ja siihen liittyvät perusterveydenhuollon palvelut.

Vaihtaessaan terveysasemaa kuntalaisen on hyvä tietää, että vaihto koskettaa kaikkia kiireettömiä lääkäreiden, hoitajien, hammaslääkäreiden, ja hammashoitajien palveluita sekä myös reseptien uusimista, fysioterapiapalveluja, neuvolapalveluja, terveystarkastuksia sekä kuntoutusta. Eri palveluja ei voi valita eri terveyskeskuksista.

Järvi-Pohjanmaalla terveyskeskusvaihtajien määrä on ollut suuri. Vaihdon tehtyään kuntalainen voi tehdä uuden valinnan aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä.

– Järvi-Pohjanmaalla vaihtajia on ollut 447, joista lehtimäkeläisiä 271, kertoo Penninkangas.

Palvelut Lehtimäellä ovat nyt tuoreimpien muutosten vuoksi parantuneet. Järvi-Pohjanmaan perusturvan henkilöstö toivottaa kaikki lehtimäkeläiset tervetulleeksi käyttämään Lehtimäen sosiaali- ja terveystoimen lähipalveluja. Henkilökunta auttaa mielellään lomakkeen täyttämisessä tilanteessa, jolloin kuntalainen haluaa palata takaisin terveydenhuollon lähipalvelujen käyttäjäksi.

 Joona Rannisto

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät