1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Erasmus-hanke kokosi Alajärvelle opettajia ympäri Eurooppaa

Alajärven yläkoulu on yhdeksän muun eurooppalaisen koulun kanssa Erasmus -projektissa Imagine – Show me your town, eli Esittele kotikuntasi. Projektin johto on Ranskassa Centre De Culture Européenne-instituutilla. EU:n rahoittamaan projektiin kuuluu vuosittain oppilasvaihtoja.

Viime viikolla vierailuvuorossa olivat rehtorit ja opettajat. Alajärvellä heitä vieraili kuudesta eri Euroopan maasta, Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, Portugalista, Kroatiasta ja Liettuasta.

MAINOS

Vierailun ajankohta oli 17.-23. tammikuuta. Viikon toiminta oli tiukasti aikataulutettu, ja vieraat näkivät sen aikana ison palan paikallisia maisemia ja tutustuivat talvisiin harrastuksiin.

– Maanantai, tiistai ja torstai-päivä kuluivat projektin suunnittelun parissa, kertoo Pekka Kylkilahti Alajärven yläkoululta.

– Vieraina olleet rehtorit pitivät seminaarin siitä, miten eri koulut voisivat auttaa niin sanottuja koulupudokkaita, eli heikosti motivoituneita oppilaita.

Tutustumista paikalliseen kotikuntaan ja ihmisiin

Yläkoulun kansainvälisyyskerhon oppilaiden johdolla ryhmä kävi tutustumassa paikallisiin kohteisiin. Tutustuttiin järveen, kirkkoon, sairaalaan ja Alvar Aallon rakennuksiin.

Myös Alajärven urheilumahdollisuudet tarkastettiin kun ryhmä kävi katsastamassa pesäpallostadionin, Lakeaharjun, uima-, jää- ja tennishallin. Paikalliset oppilaat esittelivät pesäpallon kiemuroita ja jokainen vieras sai myös kokeilla lyömistä.

Ryhmä tutustui lisäksi paikalliseen teollisuuteen Luoma-ahon teollisuusalueella, Finnlamellilla ja Saltexilla.

Hankkeen koordinaattori Fréderic Samuel La Rochellesta Ranskasta, kertoi keskiviikkona että yksi projektin tavoite on auttaa oppilaita saamaan parempi näkemys toisista kaupungeista.

– Oppilaat pohtivat, mitä haluaisin näyttää muille omasta maastani ja kaupungistani, ja niistä paikoista mistä pidän, kuvailee Samuel.

Kylkilahden mukaan eräs keskeinen tavoite projektissa on myös kansainvälisyyden ja suvaitsevaisuuden lisääminen, toisiin tutustuminen.

Älypuhelinsovelluksia kehittävä Jonah Alle Monne viihtyi Isoniemen rantaan auratulle luisteluradalla.
Älypuhelinsovelluksia kehittävä Jonah Alle Monne viihtyi Isoniemen rantaan auratulle luisteluradalla.

Fréderic Samuelin työtoveri ja avustaja Iréne Kohenoff oli ensimmäistä kertaa Suomessa, ja vaikuttunut paikallisesta luonnosta, ilmastosta ja vieraanvaraisuudesta. Hän kertoi vierailunsa aikana kävelleensä joka aamu vain ihaillakseen maisemia.

Kohenoff asuu itse lähellä Cognacin paikkakuntaa Ranskassa. Hän oli tehnyt tarkkailijan roolissaan havaintoja paikallisista eroista. Esimerkiksi hän otti suhteet oppilaiden ja opettajien välillä.

– Ranskalaisen ja suomalaisen mentaliteetin välillä on valtava ero, hän kertoo.
– Täällä oppilas-opettaja-suhteet ovat välittömiä ja he tervehtivät ja keskustelevat avoimemmin. Ranskassa taas oppilaat teitittelevät opettajia ja opettajilla on suurempi auktoriteetti.

Tämän hän mainitsi luonnon ohella piirteenä, jonka haluaisi kotimaansa opiskelijoiden näkevän.

Talviharrastuksia järvenjäällä

Ryhmän majoituksen olivat järjestäneet Isoniemen Lomamökit, eli Veikko ja Raili Isoniemi. Samaisessa rannassa vieraat pääsivät keskiviikkona tutustumaan paikallisiin talviaktiviteetteihin, kuten hiihtoon, luisteluun, pilkintään ja makkaranuotioon.

Opettajat intoutuivat kokeilemaan kahdella suksella hiihtämistä.
Opettajat intoutuivat kokeilemaan kahdella suksella hiihtämistä.

Jäällä eri kohteiden välillä oli kohtuullinen etäisyys, jota paikkasi Veikko Isoniemi kuskaamalla vieraita paikasta toiseen moottorikelkalla ja reellä.

Ranskalaisena matematiikanopettajana itsensä esitellyt Jean-Philippe kertoi nähneensä moottorikelkkoja aiemmin vain televisiossa ja nyt kyytiin pääseminen oli hänelle hieno kokemus. Hän ihmetteli suomalaisten sopeutumiskykyä kesän ja talven väliseen lämpötilaeroon jonka hän laski olevan parhaimmillaan 70 astetta.

– Vieraat olivat etukäteen pelänneet kylmiä ilmoja, mutta huomasivat että jopa yli 30 asteen pakkasista voi selvitä, kertoo Kylkilahti.

Iréne Kohenoff puolestaan ihmetteli suuresti suomalaisten taipumusta ajaa polkupyörällä parinkymmenen asteen pakkasissa.

Älypuhellinsovellus helpottaa projektinhallintaa

Jäälle auratulla luisteluradalla viihtyivät muun muassa Jonah Alle Monne, joka opiskelee Ranskassa yliopistossa IT-alaa. Hän kehittelee projektin puitteissa yhdessä luokkatoverinsa Jorry Bringerin kanssa älypuhelinsovellusta, jota täällä Alajärvellä kokeiltiin ensimmäisen kerran.

– Sovelluksessa on kaikkien kymmenen koulun tekemät Show me your town -kuvat, kartat ja kysymykset kunkin paikkakunnan kohteista. GPS-koordinaattien avulla sitten edetään kohteesta toiseen, selvittää Kylkilahti.

Ennen ryhmän poistumista pidettiin Punaisella tuvalla jäähyväisillallinen.
– Kiitosten määrä oli lähes loputon, summaa Kylkilahti tunnelmia. Hänen mukaansa tunnelma oli katossa jo lähes alusta asti, eikä siitä enää laskenut.

Joona Rannisto

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät