14.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:ltä arvokasta tietoa omaishoitajille

Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on yhdistys omaishoitajille, omaisistaan huolehtiville läheisille ja ammattihenkilöstölle. Vimpelissä toimipaikkaansa pitävä yhdistys toimii tällä hetkellä viiden kunnan alueella, jotka ovat Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Soini ja Vimpeli.

Perusajatuksena on auttaa, neuvoa ja tukea kaikkia Järviseudulla pitkäaikaissairasta, vammaista tai ikääntynyttä läheistään kotona hoitavaa omaishoitajaa.

MAINOS

Lisäksi yhdistys pitää erityisen tärkeänä omaishoitajuuden yleistä tunnetuksi tekemistä.

Yhdistyksen toiminta järjestetään vapaaehtoisin voimin, mutta RAY:n myöntämä kohdennettu toiminta-avustus mahdollistaa yhdistykselle ammattitaitoisten työntekijöiden palkkaamisen ja sitä kautta toiminnan kehittämisen.

Järviseudun yhdistyksellä on tällä hetkellä yksi palkattu työntekijä. Pia Toivolan sijaisena toimiva omaistoiminnan ohjaaja Tiina Silvonen kertookin, että pian yhdistys saa RAY:n tuen turvin toisen palkatun työntekijän.

OmaisOiva-toiminta – sinne missä ihmiset ovat

Eräs omaishoito-toiminnan suurimpia haasteita on Silvosen mukaan löytää ne ihmiset, jotka jo tietämättään ovat omaishoitajia.

– Joku on voinut hoitaa omaisiaan jo vuosia, eikä ole hoksannut olevansa omaishoitotilanteessa, kertoo Silvonen.

– Tyypillisin omaishoitotilanne on, että iäkäs ihminen hoitaa sairasta puolisoaan. Toisinaan isät ja äidit joilla on erityislapsi, kokevat olevansa ensisijaisesti vanhempia eivätkä välttämättä huomaa olevansa myös omaishoitajia. Heille voi kuulua oikeus esimerkiksi omaishoidontukeen.

OmaisOiva-toiminta pyrkii tuomaan lievennystä tähän haasteeseen. OmaisOivan avulla jaetaan maksutta tietoa, ohjausta ja vertaistukea lähialuetoimintana mahdollisimman lähellä kotia.

OmaisOiva pitää sisällään viisi eri toimintamuotoa. OmaisOiva-kioski tarjoaa tietoa siellä, missä ihmiset liikkuvat, esimerkiksi kauppakeskuksissa ja messuilla.

OmaisOiva-kahvila taas on avoin tilaisuus, jossa voi kysyä omaishoidosta, tutustua omaishoitajiin ja paikallisyhdistysten toimintaan. Tilaisuuteen osallistuminen ei edellytä sitoutumista. OmaisOiva-ryhmä kokoontuu säännöllisesti kuukausittain ja tarjoaa vertaistukea.

OmaisOiva-Ovet-valmennus antaa 16 tunnin valmennuksen omaishoitajuuteen. Keväällä yhdistys on järjestämässä näitä valmennuksia esimerkiksi Kauhavalla, Kuortaneella ja Soinissa.

Ovet-valmennusta toteutetaan yhteistyössä Järvi-Pohjanmaan perusturvan ja Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen kanssa.

– Omaishoitajat toimivat usein ilman koulutusta, tavallisen ihmisen taidoilla. Pitäisi tietää paljon ja ottaa selvää asioista. Valmennus on kehitetty tätä tarkoitusta varten, kertoo Silvonen.

– Myös erityislasten vanhemmille on tulossa oma valmennuksensa Härmän Kuntokeskuksessa, se kestää viikonlopun yli ja tarjoaa puitteet samanaikaiseen virkistäytymiseen, Silvonen sanoo.

OmaisOiva-spesiaali on alueen erityispiirteisiin tai tarpeisiin perustuvaa toimintaa. Helmikuussa Alajärvellä järjestettävän vapaaehtoiskoulutuksen myötä on tavoitteena saada uusia ihmisiä mukaan toimintaan.

– Kaikki ovat tervetulleita ja osallistuminen ei vaadi jäsenyyttä yhdistykseen.
OmaisOivan toimivuus on yhdistyksessä jo havaittu lisääntyneinä yhteydenottoina. Toimintaan on mahdollista tutustua tarkemmin verkkosivustolla www.tietoaomaishoitajille.fi ja yhdistyksen facebook-sivuilla ”Omaishoitajat”.

Joona Rannisto

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät