14.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Lämmin ja sateinen sää nostaa jokien pintoja – myös Lappajärvi korkealla

Viime päivien sateet ja lämmin sää ovat nopeasti nostaneet Pohjanmaan jokien vedenkorkeuksia ja virtaamia. Tuleville päiville ennustetut sateet nostavat virtaamia edelleen.

Voimakkaimmin virtaamat ovat alkuviikosta nousseet rannikon pienillä joilla, kuten Lapväärtinjoella, Närpiönjoella, Maalahdenjoella ja Laihianjoella.

MAINOS

Myös Kyrönjoki ja Lapuanjoki ovat nousussa ja nousu jatkuu lämpötilan pysyessä nollan yläpuolella. Lisäksi runsaat sateet ovat mahdollisia lähipäivinä.

Kyrönjoen ja Lapuanjoen virtaamahuippujen ennustetaan osuvan loppuviikolle. Veden nousu oli ollut erityisen nopeaa Kyrönjoella Hanhikoskella, jossa joen pinta nousi tiistain aikana runsaalla metrillä.

Tulvan ennustetaan jäävän keskimääräistä tulvaa pienemmäksi. Joet saattavat tulvia loppuviikosta alavimmille pelloille esimerkiksi Lapuanjoen Liinamaassa.

Vesisateet ja nopea sulaminen lisäävät myös taajamissa esiintyvien hulevesitulvien riskiä. Lisäksi monet rummut ovat jäässä ja aiheuttavat ojien ja purojen tulvimista.

Pohjanmaan järvet ovat pääosin ajankohdan normaalilla tasolla. Lappajärven vedenpinta on kuitenkin 50 senttiä ja Lestijärven pinta 25 senttiä ajankohdan
keskimääräistä korkeammalla. Sulamisvedet kääntävät järvien lievään pinnat
nousuun.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät