Thomén veljesten kohtalosta kertova Marko Paavilainen Alajärvelle

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä lapsuutensa viettäneiden Ivar, Valter ja William Thomén tylystä kohtalosta kirjan kirjoittanut FT, Suomen historian dosentti Marko Paavilainen kertoo kirjansa syntyvaiheista Alajärven kaupunginkirjastossa tiistaina 23. helmikuuta kello 17 alkavassa yleisötilaisuudessa, jossa on myös mahdollisuus kirjan ostamiseen.

”Murhatut veljet” valottaa Suomen sisällissodan traagisia vaiheita: 1.2.1918 punaiset teloittivat Vihdissä seitsemäntoista valkoista. Tienposkeen ammuttujen joukossa oli myös kolme veljestä: arkkitehdit Ivar ja Valter sekä metsänhoitaja William Thomé.

MAINOS

Kaikkien kolmen ura oli vahvassa nousussa: arkkitehtiveljekset olivat juuri voittaneet Stockmannin tavaratalon suunnittelemisesta järjestetyn kilpailun, ja Williamista povattiin metsähallituksen uutta johtajaa.

”Murhatut veljet” kertoo Thomén veljesten varttumisesta alajärveläisessä kruununtorpassa sekä noususta arkkitehtuurin ja talouselämän merkkimiesten joukkoon.

Miltei välittömästi Williamin vihkimisen jälkeen veljekset työtovereineen pakenivat punaisesta Helsingistä, mutta uskalias pakomatka kohti valkoisten hallitsemia alueita päättyi jo Vihdissä teloittajien kiväärinpiippujen eteen.

Historiantutkija Marko Paavilainen piirtää Vihdin veritöiden kautta kuvan seudun punaisesta terrorista ja sitä seuranneesta valkoisesta kostosta.

”Murhatut veljet” kertoo sisällissotaan osallistuneiden kohtaloista, oikeuden ja inhimillisyyden puolustajista sekä syyttöminä teloitetuista. Paavilaisen teos marssittaa lukijan koettavaksi myös erään Suomen rikoshistorian pahamaineisimmista murhajoukoista.

MAINOS
Edellinen artikkeli112-päivä kiinnittää huomion arjen turvallisuuteen
Seuraava artikkeliJärviradio on Suomen suurin alueradio