-6.5 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Koppis -lentopalloa jo kymmenen vuotta – löytyykö muita lajin harrastajia?

Lehtimäen opiston salissa käy joka tiistai kello 11-13 välillä innokas pallon kopittelu, kun Eläkeliiton Lehtimäen yhdistyksen väki kokoontuu viikoittaiseen koppis -lentopalloonsa.

Kesällä opiston sali vaihtuu Suninsalmen pehmoiselle Beach Volley -kentälle, jossa pelata voi paljain varpain ja käydä vaikka uimassa välillä!

MAINOS

Koppis on monipuolista ja hauskaa peliä, jota pelataan ihan tosissaan huumorimielellä! Innokkaita pelaajia on kirjoilla tänä talvena 22 ja jos vain jostain löytyisi toinenkin harrastajaporukka, niin Lehtimäellä oltaisiin innostuneita vaikkapa yhteisen turnauksen järjestämiseen!

– On ihmeellistä, ettei koppis -porukoita tunnu mistään löytyvän, ihmettelee Lehtimäellä koppista vetävä Leena Ylivinkka.

Eläkeliiton Lehtimäen yhdistyksen koppis -lentopallon vetäjänä alusta alkaen toiminut Leena Ylivinkka pääsi Antero Moision ja Paavo Takalan kainaloon. Antero ja Paavo olivat mukana kurssilla, josta opit koppikseen Lehtimäelle haettiin.
Eläkeliiton Lehtimäen yhdistyksen koppis -lentopallon vetäjänä alusta alkaen toiminut Leena Ylivinkka pääsi Antero Moision ja Paavo Takalan kainaloon. Antero ja Paavo olivat mukana kurssilla, josta opit koppikseen Lehtimäelle haettiin.

Lehtimäellä koppiksen pelaajilla oli tiistaina juhlapeli, sillä koppista on harrastettu Lehtimäellä nyt kymmenen vuoden ajan. Kaikki sai alkuunsa siitä, kun Leena Ylivinkka, sekä pelissä yhäkin mukana olevat Antero Moisio ja Paavo Takala lähtivät Ähtärinrannalla järjestetylle koppis -kurssille.

Kurssin järjesti Eläkeliitto ja sen vetäjä oli Anelma Pouttu. Opettajina toimivat mm. Eija-Liisa Keskinen ja edesmennyt Leila Raivio.

– Kun lähdimme kurssilta pois, sanoivat Paavo ja Antero minulle jo pihalla, että aletaan pelata koppista Lehtimäellä, järjestä sinä Leena meille sali opistolta, Ylivinkka muistelee.

Näin kävi ja siitä asti pallo on pysynyt Lehtimäellä ilmassa. Leena on toiminut porukan vetäjänä alusta saakka, mutta onpa mukana porukassa edelleen paljon muitakin koko kymmenen vuotta pelanneita. Uuttakin väkeä tulee tasaiseen tahtiin, koska maine kulkee. Koppista pelattaessa on hauskaa ja samalla saa tehokasta liikuntaa!

Koppiksen pelaamisessa ei taukoja pidetä. Peliin saadaan pieni avustus MSL:ltä ja sen turvin saa järjestää 50 koppispeliä vuodessa. Parhaana vuotena niitä on ollut 48, joten kesälomia tästä lajista ei tunneta.

Tavalliseen lentopalloon verrattuna koppiksessa pallo nimenomaan kopataan. Pallon kanssa ei saa juosta ja se pitää heittää yhteensä kolmen pelaajan kautta verkosta yli. Kyse on ns. kevennetystä lentopallosta ja sitä pelaavat eläkeläisten lisäksi mm. ala-asteikäiset.

Koppis on hauskaa ja kehittävää, eikä kentällä seisoskella vaikkei pallon kanssa saakaan juosta!
Koppis on hauskaa ja kehittävää, eikä kentällä seisoskella vaikkei pallon kanssa saakaan juosta!

Totisesti huumorilla!

Laji sopii hyvin monen ikäisille. Lehtimäellä vanhin pelaaja on 88 -vuotias Paavo Takala ja nuorimmat ovat kuusikymppisiä.

Nuorimmasta päästä pelaajia on Heli Rajala, joka kiittää koppista todelliseksi luuliikunnaksi, koska siinä tulee tärähdyksiä, hyppyjä, iskuja ja kokoajan ollaan pystyasennossa. Voimaharjoittelusta se menee jaloille ja käsille, samalla kehittyy ketteryys, reaktionopeus ja tasapaino.

Oma lukunsa on koppiksen sosiaalinen puoli, yhdessä kokoontuen tavataan ystäviä ja saadaan uusia.

– Joukkueen yhteishenki on mahtava. Meitä on eri kuntoisia ja -ikäisiä, mutta toinen toista tukien jokainen onnistuu, Rajala kiittää. – Pelaamme totisesti huumorilla!

Uudet pelaajat ovat aina tervetulleita mukaan, niin miehet kuin naisetkin. Mukaan pääsee saapumalla pelipaikalle mukanaan sisäliikuntaan sopivat kengät ja mukavat vaatteet.

Pelin alussa kootaan joukkueet, joista yritetään saada aina mahdollisimman tasaväkiset. Osalla pelaajista on lentopallotaustaa, osalla ei, mutta lajin säännöt oppii nopeasti pelin tiimellyksessä, joten mukaan kannattaa lähteä rohkeasti!

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät