1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Järviseudun kaverikoirat etsivät joukkoon uusia kavereita!

Jokainen koiraihminen tietää, että ajatuskin elämästä niin, ettei pääse rapsuttelemaan koiran pehmoista turkkia ja saa tuntea märän kirsun kosketusta ihollaan, on kurja.

Kaverikoira istuu Soile Aarnion sylissä, kun Ritva Autio pääsee upottamaan sormensa sen pehmeään turkkiin.
Kaverikoira istuu Soile Aarnion sylissä, kun Ritva Autio pääsee upottamaan sormensa sen pehmeään turkkiin. Kuva: Ulla Anttila.

Kuitenkin moni tulee elämään joskus, esimerkiksi elämänsä ehtoopuolella niin, ettei koiran pitämiselle ole mahdollisuutta. Silloin kaipuuseen apua tuo kaverikoira!

MAINOS

Kaverikoiratoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa koira tuo iloa, elämyksiä ja läheisyyttä ihmisille, joilla ei ole omaa koiraa. Kaverikoiranohjaajat vierailevat koiriensa kanssa erilaisissa laitoksissa, kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa.

Kaverikoira-nimeä voivat käyttää ainoastaan Kennelliiton ryhmissä toimivat koirakot. Kennelliiton kaverikoirat tunnistaa työasustaan, oranssista huivista ja kaverikoiraohjaajan nimikyltistä.

Kaverikoiranimikkeen alla toimivat koirakot toimivat samojen käytänteiden ja ohjeiden mukaisesti. Toiminta on vapaaehtoista ja palkatonta, eikä siitä makseta kulukorvauksia. Kaverikoiratoiminnassa huomioidaan osapuolten turvallisuus ja mukavuus yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa.

Järviseudulle kaivataan lisää kaverikoiria!

Järviseudulla toimii innokas koulutettujen kaverikoirien ja -ohjaajien joukko, mutta lisää toimijoita tähän antoisaan harrastukseen kaivattaisiin.

– Meillä oli aiemmin kaksi koirakkoa, jotka kävivät koulutuksen Kauhavalla. Järviseudun kaverikoirat perustettiin omaksi ryhmäkseen lokakuussa 2015, kun Alajärvellä pidetyn kurssin jälkeen saimme lisää koirakoita, kertoo Soile Aarnio.

– Tällä hetkellä meillä on 15 aktiivista koirakkoa, joilla on 18 koiraa.

Kaverikoirat ovat tavallisia kotikoiria, joille on kertynyt elämänkokemusta eri tilanteista. Kaverikoiran tulee olla terve, vähintään 2-vuotias, ihmisystävällinen koira, jolla on luottavainen suhde ohjaajaansa. Toimintaan mukaan lähtevältä edellytetään ryhmätyötaitoja ja koiralta kykyä työskennellä toisten koirien läheisyydessä.

– Kaverikoiraa ei kouluteta, vaan oikeanlaisen käyttäytyminen tulee olla sille luontaista. Toki esimerkiksi turhan innokasta koiraa voi opettaa malttamaan mielensä, mutta arkaa tai vihaista koiraa ei ”kouluteta”, vaan koiran perusluonteen tulee olla sopiva.

Koiran ohjaajaksi käy ihan tavallinen ihminen. – Mikään yltiösosiaalinen ohjaajan ei tarvitse olla, esimerkiksi ikäihmisille riittää usein lämmin hymy.

Koiranohjaajan tulee tuntea koiransa hyvin ja osata ennakoida sen käytöstä, sillä ohjaajan tehtävänä on tukea koiraa vierailujen aikana ja ymmärtää milloin se ei enää viihdy vierailulla. Hänen tehtävänsä on taata turvallinen kohtaaminen sekä asiakkaalle että koiralle.

– Koulutukseen voi tulla kuka tahansa täysi-ikäinen, jolla on sopiva koira, hieman aikaa ja halu käyttää se tuottamalla iloa, Soile sanoo. – Käynnin tuottama ilo on molemmin puoleinen. Tuntuu hyvältä nähdä, että jakamalla koiransa hetkeksi, voi tuottaa suuren ilon.

Linne-Marjatta Hannula ja kaverikoira.
Linne-Marjatta Hannula ja kaverikoira. Kuva: Ulla Anttila.

Järviseudun kaverikoirat ovat tähän asti käyneet pääasiassa tervehtimässä vanhuksia. – Joulunavajaisissa olimme Alajärvellä ja muutamia käyntejä olemme tehneet varsinaisen toimintakentän ulkopuolelle, nuorten pariin.

– Nyt käyntejä on sovittuna myös lasten ja kehitysvammaisten kohteisiin, joten pian on tutustuttu koko toimintakenttään. Meitä voi pyytää vierailulle ja tulemme mielellämme, kunhan saamme koirakoita riittämään. Kysyntää on ja toivomme, että saamme uutta väkeä toimintaan mukaan.

Uusi kaverikoirakurssi Etelä-Pohjanmaan alueella järjestetään 12.–13.3. Seinäjoella. – Jos olet kiinnostunut, ota yhteys Eeva Ojalaan numerossa 044 411 4451 tai eeva.ojala@netikka.fi. Viimeinen ilmoittautumispäivä on torstaina 3.3.

Koulutuksen ensimmäisenä päivänä kuullaan miten kohteissa käyttäydytään, mitä saa tehdä ja mitä ei, salassapitovelvollisuutta, eri ryhmien kohtaamista jne. Toinen päivä on koirien soveltuvuuden arviointia.

– Koirat liikkuvat ryhmissä ja yksin, ovat ihmisten siliteltävänä ja kohtaavat portaikkoa, pyörätuolia ja rollaattoria. On hälinää ja hulinaa ja koiran käyttäytymistä seurataan. Soveltuvuuden arviointi tehdään koiran edun vuoksi ja katsotaan, että sen on hyvä olla ja se ei paineistu liikaa.

Järviseudun kaverikoirissa toivotaan, että koulutukseen lähtisi kiinnostuneita runsain joukoin eri puolilta aluetta, jotta mahdollisuus kaverikoiran silittelyyn voitaisiin tarjota kaikille halukkaille!

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät