14.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Vinkkejä turvalliseen talvilomaan: älä someta ja raivoa liikenteessä

Lomamatkasta kertominen sosiaalisessa mediassa tarkkoine lähtö- ja paluupäivineen kannattaa tehdä niin, ettei tieto ole julkisesti kaikkien somessa surffaavien saatavilla.

Yksityisyysasetukset esimerkiksi Facebookissa ja Instagramissa kannattaa hoitaa kuntoon, jos ei halua kenen tahansa näkevän omia somepostauksia.

MAINOS

Kodin yksityiskohtien jakamiseen somessa julkisesti on myös hyvä kiinnittää huomiota. Ammattimaiset murtovarkaat voivat kätevästi hyödyntää tietoa muun muassa kodissa olevista arvoesineistä, design-huonekaluista tai helpoimmasta sisäänpääsystä asuntoon.

– Kuvien jakaminen somessa tyylikkäästi ja varsinkin kalliisti sisutetusta kodista voi vetää murtovarkaita puoleensa erityisesti, jos kuvista voi saada selville asunnon tarkan sijainnin, Ifin omaisuusvakuutusten asiantuntija Johannes Pulkki kertoo.

Naapurin kanssa voi sopia, että hän pitää taloa tai asuntoa silmällä varsinaisten asukkaiden poissaolon ajan.

Jos haluaa vielä enemmän mielenrauhaa lomamatkan ajaksi, voi harkita kodin varustamista hälytysjärjestelmällä. If ja muutkin vakuutusyhtiöt antavat alennusta kotivakuutuksesta, jos koti on tehty tavallista turvallisemmaksi hälytysjärjestelmän avulla.

Auton oikein pakkaaminen ja turvaväli lisäävät liikenneturvallisuutta

Tiesitkö, että auton voi pakata väärin? Raskaat tavarat kannattaa jättää auton takakontissa alimmaisiksi ja kevyet kassit pinotaan painavien päälle.

Sukset ja lumilaudat on hyvä kuljettaa auton katolle kiinnitettävässä suksiboksissa. Lemmikkien matkaaminen sujuu turvallisimmin kuljetuskopissa tai eläimille tarkoitettuihin turvavöihin kiinnitettynä.

Varmista, että mitään tavaraa ei pääse lentämään matkustajien päälle äkkijarrutuksessa. Pienikin esine voi aiheuttaa aikamoisen tällin, jos se singahtaa tarpeeksi kovaa takapenkin hattuhyllyltä kuskin takaraivoon.
Riittävän turvavälin pitäminen edellä ajavaan autoon on hyvä keino välttyä peräänajoilta yllättävissäkin tilanteissa.

– Maatienopeuksilla välimatkan pitäisi olla neljä sekuntia. Tämän voi helposti laskea, kun edellä oleva ajoneuvo ohittaa tien vieressä olevan kiintopisteen, esimerkiksi lyhtypylvään. Oma auto saisi olla samassa kohdassa aikaisintaan neljän sekunnin päästä, Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela kertoo.

Kokeneellakin kuljettajalla kestää noin sekunti, ennen kuin hän ehtii reagoida ja painaa jarrua. Jos turvaväli on olematon, sekunnissa ehtii törmätä edellä ajavaan autoon rajuin seurauksin.

– Liikenneraivo on ilmiö, jota näkee valitettavasti myös Suomen teillä. Yleensä hermot ovat kireällä, jos perille on jostain syytä kiire ja liikkeelle on lähdetty myöhässä.

– Edellä ajavien muka liian hitaaseen vauhtiin suhtaudutaan tällöin tunteella ja hurjia ohituksia voi tällöin tulla tehtyä. Se ei ole kuitenkaan kenenkään etu, sillä kaikille on varmasti kuitenkin tärkeintä päästä ehjänä perille, Koskela muistuttaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät