Kaava-asiat etenevät Järvi-Pohjanmaalla

Mainos[adrotate banner="3"]

Järvi-Pohjanmaan alueella on vireillä useita kaavahankkeita, joista Alajärven tuulivoimaosayleiskaavat Möksyn ja Louhukankaan alueella on hyväksytty vuosi sitten tammikuussa.

– Kaavoista on valitettu ja niistä odotetaan hallinto-oikeuden päätöstä, kertoo kaavoituspäällikkö Pekka Isotalo, joka toteaa että vastausta on odoteltu jo pitkään. Aluksi myönteisessä hengessä tapahtunut kaavoitus kohtasi sittemmin voimakasta vastustusta ja valittajia kaavoista oli lukuisia.

MAINOS

Myös Soinissa Konttisuon tuulivoimaosayleiskaava on hyväksytty elokuussa ja Korkeamaan tuulivoimaosayleiskaava tämän vuoden helmikuussa. Molemmista kaavoista on valitettu hallinto-oikeuteen.

– Pesolan tuulivoimayleiskaava on ollut ehdotuksena nähtävillä ja sen suhteen odotetaan vielä ELY -keskuksen lausuntoa, Kun lausunnot on saatu, kaava etenee hyväksymiskäsittelyyn.

Tuulivoiman suhteen Soinissa on vireillä myös suunnittelutarveratkaisuhakemus sekä Isokankaan että Loukkusaaren alueella. Molemmille alueille on tarkoitus rakentaa kolme tuulivoimalaa, joiden kokonaisteho on 3-5 MW ja kokonaiskorkeus 220 metriä. Tällä hetkellä niiden suhteen odotetaan vielä hakemusasiakirjojen täydennystä.

Viihtyisiä tontteja rakentajille

Asuntorakentamisen suhteen Alajärvellä Kullanmutkan asuntoalueen asemakaava on hyväksytty teknisessä lautakunnassa ja seuraavaksi kaavan hyväksyminen käsitellään kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa.

Kaava todennäköisesti on valmis toukokuun alussa, mutta kunnallistekniikan rakentamisen vuoksi alueelle ensimmäiset omakotitalot alkanevat rakentua vasta keväällä 2017. Ennakkokiinnostusta alueen tontteja kohtaan on ollut varsin hyvin.

Alajärvellä keskustan kehittymis- ja tiivistymisedellytyksiä edistetään tarkastamalla korttelien 18 ja 19 asemakaavaa mm. kerrosluvun ja rakennustehokkuuden osalta. Alueella sijaitsee mm. Hotelli-ravintola Alvariini ja Osuuspankin kiinteistö. Alueelle lisätään rakennusoikeutta ja mahdollistetaan 4-5 kerroksiset rakennukset.

Isotalo ja kaavoitussihteeri Sirma Raivio kertovat, että seuraavana suurempana kaavoitushankkeena on keskustan ja lähiympäristön osayleiskaava. Edellinen on vuodelta 1984 ja siksi olisi jo aika miettiä asioita yleiskaavatasolla uudelleen. Tarkoitus on saada hanke käyntiin vielä tänä vuonna.

Soinissa Pihlaanmäen asuntoalueen kaavoitus on aloitettu lähtötietojen keräämisellä. Kaava valmistunee ensi vuoden vaihteessa. Viihtyisälle, etelärinteen alueelle tulee tontteja järvinäköalalla ja ajatuksena on saada rakennuspaikkoja niin omakotitaloille kuin parille rivitalollekin.

Vimpelissä tärkeimmät kaavahankkeet ovat lämpöeristeitä valmistavan ThermoSolin tuotantolaitoksen tonttia koskeva asemakaavan muutos nykyisestä liikenrakennusalueesta teollisuusalueeksi. Toisena hankkeena on Vieresniemen asemakaavoitus sallimaan omakotitalorakentamista.

Tänä vuonna Vimpelissä on tarkoitus aloittaa myös Sääksjärven rantaosayleiskaavoitus rantarakennusoikeuksien lisäämiseksi.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliLaulavat poliisit Kyyjärvellä sunnuntaina
Seuraava artikkeliKuntarakenneselvitys puhutti Alajärven kuntalaistilaisuudessa