1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Kuntarakenneselvitys puhutti Alajärven kuntalaistilaisuudessa

Alajärven kaupunki järjesti kuntarakenneselvitystä koskevan kuntalaistilaisuuden keskiviikkona. Kaupungintalolle saapui lähes 70 asiasta kiinnostunutta kuulijaa, jotka pääasiassa edustivat kunnan asukkaiden ikääntyneempää väestöryhmää.

Tilaisuuden tarkoituksena oli selvittää kuntajakoselvitystä ja prosessia kuntalaisille sekä antaa vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

MAINOS

Tilaisuudessa oli käytössä viestiseinä, johon sai lähettää kommentteja ja kysymyksiä. Vastauksia olivat antamassa kaupunginjohtaja Vesa Koivunen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Sillanpää, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäki, kuntajakoselvittäjä Eero Laesterä, talousjohtaja Tapani Kotanen ja hallintojohtaja Tero Kankaanpää.

Laesterä pohjusti keskustelua kertomalla, miten tähän tilanteeseen on päädytty ja esitteli yhdistymissopimuksen keskeisen sisällön. Alajärven palvelurakenteeseen ei oltaisi kajoamassa sopimuksen myötä ja Vimpelin palvelut tulevat säilymään sellaisena kuin ne nyt ovat.

Laesterä vahvisti kuulijoille, että on nimenomaan kyse Vimpelin palveluiden pelastamisesta, mutta uusia palveluita ei olla lisäämässä.

Keskustelussa puheenvuorot pysyivät maltillisina eikä suuria tunteenpurkauksia kuultu. Puheenvuoroissa kuitenkin kyseenalaistettiin, kuuluuko Vimpelin palveluiden turvaaminen Alajärvelle.

– Miten se on mahdollista, että Vimpelille aina annetaan, ei mistään oo pois. Tarkoittaako tämä sitäkin, että kun Vimpeli jää mäkeen, ollaan aina valmiit pukkaamaan mäen päälle?, yleisöstä kysyttiin. Laesterän mukaan kuitenkin niin kauan kuin eletään tasavallassa, kaveria autetaan.

Siihen, millä tavoin Vimpelin talous on parempi ja onko tilanne vain saatu näyttämään paremmalta, haluttiin vastauksia. Laesterä vakuutti, että Vimpelin taloustilanteessa on oikeasti tapahtunut positiivia asioita. Yleisössäkin Vimpelin ponnistusta kehuttiin hyväksi.

– Taululla olevat pylväät eivät vastaa yleistä mielipidettä, yleisöstä todettiin viestiseinällä käynnissä olevasta gallupista, joka kertoi vastaajista yli 75 prosentin haluavan Alajärven hyväksyvän yhdistymissopimuksen.

Asiassa todettiin olevan positiivisiakin puolia, ja ainakin tulevassa sote-ratkaisussa Vimpeli ja Alajärvi nähtiin yhdessä vahvempana. Toisaalta viestiseinällä epäiltiin kyseessä olevan salaliitto, jossa Järviseutua viedään kohti Seinäjokea.

Viestiseinälle sai lähettää viestejä myös muut kuin paikalla ollut yleisö. Lehtimäen kanssa aiemmin tehty liitos nousi esiin useissa puheenvuoroissa ja kommenteissa.
Viestiseinälle sai lähettää viestejä myös muut kuin paikalla ollut yleisö. Lehtimäen kanssa aiemmin tehty liitos nousi esiin useissa puheenvuoroissa ja kommenteissa.

Useassa puheenvuorossa nostettiin esille Alajärven aiempi kuntaliitos Lehtimäen kanssa ja se kirvoitti kipakoitakin kommentteja. Sitä liittoa pidettiin rakkausavioliittona, kun nyt olisi kyse pakkoliitosta. Epäiltiin voisiko sellainen liitto olla onnellisempi ja parempi.

Kuntalaisilla oli huoli siitä, saneerataanko Alajärveä siksi, että Vimpeli saisi enemmän palveluita ja paljonko asukasta kohden laskettava velan määrä nousee. Tämänhetkisen tiedon mukaan uuden kaupungin veroprosenttina pysyisi kuitenkin nykyinen Alajärven veroprosentti 22.

Kotanen selvitti, että yhtä alajärveläistä asukasta kohden velan määrä nousee 2500 eurosta 3000 euroon.

Myös pesäpallo puhutti yleisöä. Nähtiin, että pesäpallokenttä pitää ottaa huomioon ja pitää kunnossa, mutta toisaalta keskustelussa tuli esille, että se on sivuseikka, ja tärkeä olisi puhua palvelurakenteesta, joka pystytään jatkossa säilyttämään, kun väestö on ikääntynyt ja vähentynyt.

Yleisön puheenvuorot päätettiin vertaukseen Alajärven Ankkurien aikanaan tekemästä päätöksestä yhdistyä Vimpelin Vedon kanssa. – Vimpeli päätti, että ei yhdistytä ja nythän kummatkin pärjää oikein hyvin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät