25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Vimpelin kuntalaistilaisuudessa vilkasta keskustelua

Vimpeli järjesti kuntajakoselvitystä koskevan kuntalaistilaisuuden tänään keskiviikkoiltana.

Aiemmin päivällä julkistetut tilinpäätöstiedot loivat vimpeliläisille uskoa itsenäisenä kuntana selviämiseen. Kunnan vuoden 2015 tilikauden tulos on 1397726 euroa ylijäämäinen.

MAINOS

Kunnanjohtaja Anita Paavola kiitteli koulutoimea ja perusturvaa, jotka ovat tehneet suurimmat säästöt. Kuntajakoselvittäjä Eero Laesterä kuitenkin muistutti, että väärä taloudenpito ei saa jatkua enää uudelleen.

– Talous on vahvistunut viimeisen vuoden aikana vahvistunut niin paljon, että alijäämäperuste on selkeästi poistunut, eikä sellaista kriisikuntaperustetta tällä hetkellä Vimpelissä enää ole, Laesterä totesi tilanteesta. Vimpeli täyttää kuitenkin yhä neljä kuudesta kriisikuntakriteeristä.

Yleisössä nähtiin, että asiassa mennään liian hätäisesti eteenpäin ja tehtyjä päätöksiä pitäisi voida muuttaa.

Vaadittiin myös lisää aikaa, koska uskottiin, että parin vuoden päästä Vimpeli olisi täysin kuivilla. – Talous on lähtenyt sellaisille urille, etteikö voitaisi selvitä yksinkin, todettiin puheenvuoroissa. Laesterän mukaan päätös asiasta tehdään kuitenkin tulevana kesänä.

Laesterä oli ymmärtänyt jo syksyllä, että tämä ei tule olemaan ihan tavallinen kuntaliitosselvitys. – Kun löytyi yhteinen vihollinen, kaikki toimi yhteistä vihollista vastaan. Vahva itsenäisyyden tahto teillä on ja se on käynyt kyllä käynyt tosi hyvin ilmi tässä prosessin aikana, Laesterä kuvaili.

– Me selviämme, me olemme selvinneet ennenkin vähintään yhtä pahasta kaksi kertaa, yleisöstä todettiin. Taloudellisen tilanteen parannuttua nähtiin, että aurinko paistaa jo paljon kirkkaammin. Samalla siteerattiin kenraali Ehnroothia: ”Silloin kun on vaikeaa, älkää koskaan luottako liikaa naapurien apuun, oma apu on paras”.

Keskustelussa tuotiin esiin myös Lehtimäen ja Alajärven kuntaliitos, ja samalla kyseenalaistettiin pitäisikö Vimpelin liittyä Alajärven sivukyläksi.

Taajaman kuivumista ja työpaikkojen menetystä pelättiin. Esiin tuotiin kuitenkin myös se, että Vimpeli ei jatkossa yksin pärjää ottaen huomioon kaikki ne palvelut, joita on tuotettava. Yhteistyötä tarvitaan jatkossakin.

– Vimpeliläisille on suuri tunneasia Vimpeli ja Vimpelin Veto, yhdessä puheenvuorossa todettiin. Myös se nostettiin esille, että mistä tahansa liitoksesta huolimatta oltaisiin yhä vimpeliläisiä ja ”vimpeläisyyttä” pidettäisiin yllä.

Yleisössä kannustettiin myös positiiviseen asenteeseen ja puhumaan Vimpelistä hyvää. Lisäksi kehotettiin viestimään päätöksentekijöille johdonmukaisesti, että Vimpelissä ei haluta liittyä Alajärveen. Alajärven toivottiin tätä viestiä kunnioittavan.

Tilaisuuteen osallistui yli sata kuntalaista. Valtuuston puheenjohtaja Anne Niemi muistutti 25.4. pidettävästä valtuuston kokouksesta, jossa päätetään kunnan kanta asiaan.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät