25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Erityishuomiota ikäihmisten ravitsemukseen

Järvi-Pohjanmaan alueen ateriapalvelussa ja vanhustyössä kiinnitetään erityistä huomiota ravitsemukseen.

– Ongelmana on ollut iäkkäillä esiintyvä aliravitsemus. Vanhuspalveluista kerrotaan, että aliravitsemustila todetaan jo alle 65-vuotialla vähän alle kymmenellä prosentilla ja yli 80-vuotiailla lähes puolella. Laitoshoidossa olevilla osuus on vieläkin suurempi, kertovat ravitsemispalvelupäällikkö Lea Koskenmäki, hoidon ja hoivan palveluvastaava Marita Ylilahti, kotihoidon palveluvastaava Päivi Joensuu ja ravitsemispäällikkö Katariina Yli-Hynnilä.

MAINOS

Vajaaravitsemusta esiintyy etenkin kotona asuvilla, mutta myös asumisyksiköissä ravitsemusta tulee seurata ja ryhtyä nopeasti toimenpiteisiin. Hyvä ravitsemus ylläpitää ikääntyvän väestön terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua, sekä nopeuttaa sairauksista toipumista.

Myös kotona asumisen mahdollisuudet ovat paremmat, mikäli ravitsemustila on hyvä.

Kotona selviytymistä voidaan tukea hyvin järjestetyillä ateriapalveluilla. Järvi-Pohjanmaan ateriapalvelun tehostamisen tavoitteena on parantaa henkistä ja fyysistä kuntoa, tai ainakin estää kunnon heikentyminen, vähentää sairauden ja hoidon komplikaatioita ja edistää toipumista. Vähenevät sairaalapäivät pienentävät myös hoitokustannuksia.

Syitä aliravitsemukseen

Syitä aliravitsemukseen on monia. Iän myötä ruokahalu heikkenee, eikä normaalia näläntunnetta kenties synny. Joskus ruokaa ei muisteta ostaa, tai rahaa siihen ei ole riittävästi.

Toisinaan tiedon puute oikein koostetusta ateriakokonaisuudesta johtaa aliravitsemukseen. Voi olla myös vaikeuksia ruoanvalmistuksessa ja sen nauttimisessa.

Liian vähäinen ateriointi voi johtaa ikääntyneellä lihasten toiminnan, sydän- ja verenkiertoelimistön, munuaisten ja keuhkojen toiminnan heikentymiseen. Seurauksena voi olla myös usein esiintyvää palelemista, herkkyyttä sairastua, kaatuilemista, eikä paraneminen tapahdu normaalisti. Aliravitsemus johtaa myös henkisen hyvinvoinnin heikkenemiseen.

Proteiinit ja energia turvaavat hyvän ravitsemuksen

Ravintohuollosta kerrotaan, että aliravitsemustilaa voidaan ehkäistä ainoastaan oikein koostetulla ja riittävällä ravinnon saannilla. Samat periaatteet pätevät niin kotona asuviin ikääntyneisiin kuin myös kotihoidon asiakkaille.

Esimerkki proteiinipitoisesta, ravitsevasta ja maukkaasta ateriasta.
Esimerkki proteiinipitoisesta, ravitsevasta ja maukkaasta ateriasta.

Ravintohuollossa valmistetaan ruokaa, jossa huomio kiinnittyy annosten energiatiheyteen ja proteiinin riittävään saantiin. Esimerkiksi aamupuuro keitetään maitoon. Maitoon keitettynä tavallisen kaurapuuro-annoksen proteiinimäärä kasvaa 4,5 grammasta 12,5 grammaan. Puuroon lisätään valmistusvaiheessa kasviöljyä, ja näin puuron energiamäärä tuplaantuu.

Ruokalistaan kuuluu sosekeittoja, joita on terästetty tuore- ja raejuustoilla, ja kananmunien ja kalan käyttöä on lisätty. Jälkiruokiin lisätään vaniljakastiketta tai kermarahkaa lisäämään ruoan nautittavuutta ja proteiinipitoisuutta.

Kalsiumin tarve tyydyttyy kolmella maitolasillisella päivässä, ja vitamiinit saa, kun muistaa syödä kasviksia ja hedelmiä päivittäin.

Ruoan maittavuudella on oma osansa. Ravitsemispäällikkö Katariina Yli-Hynnilä totesi, että terveyskeskuksessa kyllä huomataan, mitkä annokset tekevät hyvin kauppansa ja maistuvat asiakkaille.

Ateriarytmi on myös tärkeä. Kolme ateriaa ja kaksi välipalaa päivässä täyttävät päivittäisen ravinnontarpeen.

Ravintohuollossa on kiinnitetty huomiota kotiin kuljetettaviin ruoka-annoksiin. Niissä esimerkiksi perunoiden määrää on pienennetty ja proteiinin määrää nostettu entisestään. Ateriat ovat mahdollisimman ravintoainetiheitä. Silloin annoksen ei tarvitse olla niin suuri ja asiakas jaksaa syödä sen kerralla.

Hoitohenkilökunta ja omaiset ovat tärkeässä asemassa, että ikäihmiset voivat syödä ja juoda riittävästi.

Muutoksia aterioiden kotiinkuljetuksissa

Soinissa siirrytään huhtikuun alusta kylmiin aterioihin kotiin kuljetettavissa aterioissa. Aterioiden säilyvyys ja turvallisuus ovat tällöin huomattavasti paremmat.

Suomessa jo hyvin laajalti toteutettuun muutokseen syynä ovat pitkät kuljetusmatkat. Kun kuljetusaika venyy liian pitkäksi, ruoka jäähtyy liikaa. Nyt ateriat tullaan pakkaamaan edelleen kertakäyttöastioihin, mutta ne on lämmitettävä mikrossa. Näin ollen asiakkailla tulisi olla oma mikroaaltouuni.

Lisäksi kuljetusajat tulevat jonkin verran muuttumaan, josta ilmoitetaan asiakkaille erikseen.

Joona Rannisto

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät