-12.6 C
Alajärvi
sunnuntai 03.12.2023
MAINOS
MAINOS

Lappajärvellä etsittiin hyvää mieltä ikääntyessä

Aijjoos-toiminta, FinFami Etelä-Pohjanmaa ry:n Viola-hanke, Evijärven, Kauhavan ja Lappajärven seurakunnat sekä Kuntayhtymä Kaksineuvoisen Ikäneuvola järjestävät yhteistyössä Hyvä mieli ikääntyessä -teemakiertueen kevään 2016 aikana.

Ensimmäiset tilaisuudet on jo pidetty Alahärmässä ja viime viikolla Lappajärvellä. Kiertue jatkuu edelleen Kortesjärvelle, Evijärvelle, Ylihärmään ja Kauhavalle.

MAINOS
FinFamin Etelä-Pohjanmaa ry:n Päivi Penttilä kertoi kuulijoille hyvinvoinnin eri osa-alueista.
FinFamin Etelä-Pohjanmaa ry:n Päivi Penttilä kertoi kuulijoille hyvinvoinnin eri osa-alueista.

Lappajärven tilaisuuteen saapui vaikuttava joukko ikäihmisiä kuulemaan ja keskustelemaan mielen hyvinvoinnista.

FinFamin Etelä-Pohjanmaa ry:n Päivi Penttilä kertoi kuulijoille hyvinvoinnin eri osa-alueista, johon kuuluvat sosiaalinen, fyysinen ja mielen hyvinvointi. Hän huomautti miten hassua on, että aina kun puhutaan mielenterveydestä, ajatellaan sairautta! – Mielen terveys on kuitenkin keskeinen ja kokonaisvaltainen osa hyvinvointiamme.

Mielen hyvinvointiin vaikuttavat monet eri tekijät. Niitä ovat mm. kehon ja mielen saama ravinto, tekeminen ja yhdessäolo, liikunta ja liikkuminen sekä mielen taidot.

– On tärkeää syödä ja nukkua hyvin. Pitää osata elää tässä hetkessä, oppia myönteistä ja hyväksyvää elämänasennetta, Penttilä muistutti. – Mielensä terveyttä voi hoitaa ja treenata aivan samoin kuin fyysistäkin terveyttään!

Penttilä kannusti kuulijoitaan myös päivittäisiin tekoihin myötätunnon vaalimiseksi. Sitä voi olla se, että sallii itsensä kulkea hitaasti ja kiirehtimättä, sallii itselleen empimisen ja epävarmuuden, ilon ja ylpeyden tuntemisen, väärässä olemisen ja epäonnistumisen sekä myönteiset ihmissuhteet ja ystävät.

– Mennyttä ei voi muuttaa, mutta suhtautumista siihen voi muuttaa, Penttilä havainnollisti.

Joka viidennellä suomalaisella on jokin mielenterveyden ongelma jossain elämänsä vaiheessa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hyvin paljon useammalla on läheinen, jolla on mielenterveyden ongelma tai riippuvuus päihteiden käytöstä, joka on yksi mielenterveyden ongelmista.

 Ikäneuvolan palveluja toivat tutuksi Pamela Rintala ja Johanna Lahti.

Ikäneuvolan palveluja toivat tutuksi Pamela Rintala ja Johanna Lahti.

Penttilä neuvoi keinoja, joilla läheisen jaksamista voi lisätä ja miten ystävät voivat häntä tilanteessa auttaa. – Ole ystävä, älä diagnosoi. Älä vähättele, kuuntele ja ohjaa tukitoimien pariin. Erilaisia tukitoimia ja verkostoja on paljon, mutta niistä sen itselle oikean löytäminen voi ottaa aikaa.

Konkreettisia apukanavia kuulijoille esittelivät Ikäneuvolan työntekijät Johanna Lahti ja Pamela Rintala. He kertoivat Ikäneuvolan tarjoavan ohjausta ja neuvontaa hyvin monenlaisissa asioissa ja kaikki palvelut ovat maksuttomia. Myös muut palvelut, kuten psykiatrinen sairaanhoitaja, depressiohoitaja, psykologi ja lääkäri, ovat kaikille tarkoitettuja palveluja.

Aijjoos-toiminnan puheenvuoro ja esittely kuultiin kehittämispäällikkö Marja-Liisa Nevalalta ja seurakunnan diakoni Marja Lamminen kertoi saatavilla olevasta tuesta omalta taholtaan
Tilaisuuden lopuksi mielen hyvinvointia hoidettiin rentoutusharjoituksella, jota veti fysioterapeutti Minna Koponen.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät