25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Huvilakausi lisää Kraateripuun monitoimimetsurien työkiireitä

Huvilakauden käynnistyminen Vapun tienoilla lisää lappajärveläisen Kraateripuun urakoita. Kun talven jälkeen palataan mökille, niin huomataan, että polttopuu kului viime kesänä vähiin ja tontilla näyttää kasvavan puuta pusikoksi asti.

– Silloin moni mökinomistaja soittaa meille, että voitteko tulla raivaamaan ja pilkkomaan pihapuita sekä jyrsimään kannot pois, kertoo Kraateripuun Reijo Kärnä.

MAINOS

Kärnä perusti yrityksen puolitoista vuotta sitten poikansa Petterin kanssa. Yritys myy polttopuuta, tekee puiden pilkontaa, pihapuiden kaatoja ja kannon jyrsintää sekä hoitaa pienimuotoiset metsäurakat.

– Viemme pihalta tarvittaessa myös risut pois, jotta tontille ei jää mitään asiakkaan vaivoiksi, Kärnä kertoo. Asiakkaita on yrityksellä ollut jo laajalta alueelta Peräseinäjoen ja Pietarsaaren väliltä.

Polttopuulla ei ”pakkaspäivän lisiä”

Yritys ilmoittaa myymänsä polttopuun hinnan nettisivuillaan. Väärinkäsityksiä ei tule, kun asiakas saa haluamansa määrän oikeanlaista klapia sovittuun hintaan. Kraateripuu ei lisää polttopuun hintaan ”pakkaspäivän lisiä” eikä muutakaan ylimääräistä.

– Lisäksi olemme pitäneet netissä näkyvän hinnan samana pitkään, Reijo Kärnä toteaa.

Yritys toimittaa polttopuun rahtivapaasti Järviseudun, Härmänmaan ja Seinäjoen alueille. Muualle toimitushinta määräytyy sopimuksen mukaan. Suuremman määrän tilatessaan ostaja voi saada alennusta. Pienin toimitusmäärä on yksi irtokuutio.

Tammikuun pakkasjakso aiheutti nopean kysyntäpiikin polttopuulle, mutta muuten kysyntä on ollut tasaista. Varastossa on tällä hetkellä kuivaa sekaklapia ja tuoretta koivuklapia.

Kannoista eroon jyrsinkoneella

Kraateripuu käyttää kapeaa jyrsinkonetta kantojen poistamiseen pihapiiristä. Se on edullisempaa ja nopeampaa verrattuna kannon ylöskaivamiseen ja pois kuljetukseen.

– Pienessä kannossa ei mene kuin viisi minuuttia, mutta metristä koivunkantoa saa nakertaa liki tunnin, Reijo Kärnä kuvaa. Hän kertoo, että pensasaidasta pääsee eroon jyrsinkoneen avulla nopeasti melkeinpä ”heilauttamalla”.

Lisäksi hän muistuttaa, että yrityksen tekemän työn osuus on kotitalousvähennyskelpoista. Jyrsinnästä jäävää purua voi käyttää kantokolon täyttämiseen tai kompostiin. Lopuksi täytetyn kantokolon päälle voi kylvää nurmikkoa.

Pihapuiden kaadossa tarkkana

Pihapuita Kraateripuun Petteri ja Reijo Kärnä kaatavat turvallisuussyistä yleensä kahdestaan. Työn haasteellisuutta lisäävät puun lähellä sijaitsevat sähkölinjat, istutukset, rakennukset ja muut esteet.

Vahinkoja murehtivan asiakkaan mieltä rauhoittaa, että mahdollisten vahinkojen varalle yrityksellä on vastuuvakuutus. Klapikoneita yrityksellä on käytössään kolme. Niillä onnistuu isompienkin pihapuiden pilkkominen halutunkokoisiksi klapeiksi.

Yritys tekee myös pienimuotoisia metsäurakoita ja muita vastaavia töitä. Metsätöiden uskotaan lisääntyvän metsäteollisuuden investointien vauhdittaessa puukauppaa. Äänekoskella ensi vuonna tuotantonsa aloittava biotuotetehdas saa Reijo Kärnältä kiitokset jo etukäteen.

– Se on hyväksi koko Suomelle, Kärnä ylistää ja jatkaa, että energiapuuta on hyvä saada liikkeelle nykyistä paremmin.

T. Tyynelä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät