0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Kunnosta nurmikko vahvaan kasvuun

Lumen alta paljastuvassa nurmikossa saattaa olla kuollutta nurmiainesta, paljaita kohtia ja sammalta. Kevät on oikea aika kunnostaa nurmikko vahvaan ja terveeseen kasvuun. Mutta älä kiiruhda märälle nurmikolle.

Nurmikon annetaan kuivahtaa hetki lumen sulamisen jälkeen, jotta se kestää kävelyä tiivistymättä. Tiivistynyt maa ei pysty varastoimaan vettä, vaan se liettyy. Juuristo kärsii hapenpuutteesta ja nurmikko muuttuu kituliaaksi ja laikkuiseksi. Vähitellen maan pinnalla kasvava sammal valtaa alaa.

MAINOS
Huonoimmin kasvaviin kohtiin kannattaa lannoitteen päälle levittää vielä ohut kerros kompostilla lannoitettua multaa.
Huonoimmin kasvaviin kohtiin kannattaa lannoitteen päälle levittää vielä ohut kerros kompostilla lannoitettua multaa.

Kuivahtanut nurmikko haravoidaan. Haravointi poistaa kuollutta kasviainesta ja myös sammalta ja parantaa siten nurmen valonsaantia ja kasvua. Jos vanhassa nurmikossa on tiivistyneitä kohtia, niihin voidaan painella talikolla reikiä. Sen jälkeen nurmikko lannoitetaan.

− Huonoimmin kasvaviin kohtiin kannattaa lannoitteen päälle levittää vielä ohut kerros kompostilla lannoitettua multaa. Levityksen jälkeen multa haravoidaan, jotta se painuu nurmen tyvelle. Multakatteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Nurmikon sammaloitumiseen on muitakin syitä kuin maan tiivistyminen. Sammal viihtyy happamassa maassa, kun taas nurmiheinät viihtyvät hyvin kalkitussa maaperässä. Siksi on tärkeää huolehtia nurmikon säännöllisestä kalkituksesta.

− Kun käyttää nurmikkolannoitetta, jossa on mukana kalkkia, erillistä kalkitusta ei tarvitse muistella, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.

Myös varjoisissa kasvipaikoissa sammal viihtyy nurmikkoa paremmin. Siksi suurten puiden alla tai rakennusten varjossa nurmikko sammaloituu helposti.

Jos nurmikossa on kokonaan paljaita kohtia, tehdään paikkauskylvö. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 sentin kerros uutta multaa.

Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään vaikka jaloin polkemalla ja kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.

Niksit nurmikon hoitoon:

1.Anna nurmikon kuivahtaa lumen sulamisen jälkeen.
2.Haravoi. Haravointi poistaa myös sammalta.
3.Kalkitse. Jos käytät lannoitetta, jossa on mukana kalkkia, erillistä kalkitusta ei tarvita.
4.Lannoita.
5.Leikkaa nurmikko viikoittain. Sopiva nurmikon leikkauskorkeus on 4–5 cm.
6.Jätä leikkuujäte pieneliöiden ruuaksi.
7.Jos leikkuujäte kerätään pois, lannoita nurmikko uudelleen keskikesällä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät