-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

4H työllistää nuoria Alajärvellä monin eri tavoin

Alajärven 4H -toiminnanjohtajana toukokuun alussa aloittanut Krista Savola on ilahtunut siitä, miten innokkaita ja aktiivisia nuoria Alajärveltä löytyy.

4H tukee näitä nuoria heidän harrastuksissaan, mutta myös työllistymisessä monin eri tavoin. Alkavana kesänä on listoilla esimerkiksi suuri joukko nuoria valmiina työhön kutsuttaessa. Nämä nuoret tarjoavat apuaan mm. kodinhoitotöihin, siivoukseen, ikkunoiden pesuun tai vaikkapa lasten hoitoon.

MAINOS

Nuoria voi kysyä isompiin ja pienempiin hommiin 4H:lta, tehtävään etsitään aina sellainen nuori jonka vahvuuksiin työ soveltuu. Työtä vailla on reippaita ja osaavia nuoria eri puolilla Alajärveä, joten kannattaa olla yhteydessä!

Oma osansa ovat ne nuoret, joiden vahvuuksista on syntynyt oikea 4H yritys! Krista itse on pian valmistumassa agrologiksi ja kertoo, että opinnoista on jo nyt ollut toiminnanjohtajan työhön paljon apua, koska opinnoissa on painotettu paljon yrittäjyyttä.

Neljä toimivaa yritystä

Uusia 4H -yrityksiä on Alajärvelle perustettu viime viikkoina kolme uutta ja yksi vuosi sitten perustettu jatkaa.

Uuden yrityksen on perustanut 14 -vuotta juuri täyttävä Mikael Ukonmäki. Mikaelin yrityksen nimenä on Ukonmäen Pesu ja palveluina autojen sisäpesut. Mikael lupaa pestä niin henkilö- kuin pakettiautotkin edulliseen hintaan tarkoitukseen sopivalla pesurilla. Jopa koirankarvat saa pesussa varsin hyvin autoista pois.

Mikael tekee työtä kotonaan Kurejoella ja yhden auton huolelliseen pesuun menee aikaa 3-5 tuntia. Idean yritykseen keksi Mikaelin äiti mietittyään pojalle sopivaa kesätyötä. Autojen sisäpesu vaikutti hyvälle idealle, johon Mikael heti tarttui.

Uutena 4H -yrittäjänä on aloittanut Anni Kujala, jonka yrityksen nimi on HouseHelping. Anni auttaa kaikissa kodin töissä sisällä ja ulkona, sekä lastenhoidossa.
Uutena 4H -yrittäjänä on aloittanut Anni Kujala, jonka yrityksen nimi on HouseHelping. Anni auttaa kaikissa kodin töissä sisällä ja ulkona, sekä lastenhoidossa.

Uutena yrittäjänä on aloittanut myös Anni Kujala, jonka yrityksen nimi on HouseHelping. Anni tekee kaikkia kodin töitä sisällä ja ulkona, kattaen esimerkiksi siivoukset, lastenhoidon, haravoinnit ja nurmikonleikkuut.

Anni päätyi 4H -yrityksen perustamiseen, koska hän ei löytänyt kesätöitä. Niinpä hän alkoi ilmoitella Facebookissa kiinnostuksestaan lastenhoitotöihin ja yhteydenottoja tulikin samantien. Siksi Anni päätti perustaa yrityksen, jotta toiminnan organisointi olisi helpompaa.

Anni on 18 -vuotias ja vastuuvakuutettu. Hän asuu Höykkylässä ja tekee töitä noin 16 kilometrin säteellä kotoaan, siis myös keskustan alueella. Kyselyjä palveluja kohtaan on tullut jo nyt niin hyvin, että ilmeisesti Anni sai yrittäjyyden avulla hankittua itselleen mukavasti kesätyötä. Annin yrityksen sivut löytyvät Facebookista hakusanalla HHelping.

Valtteri Kataja on valmiina nurmikonleikkuuseen sekä auttamaan ikäihmisiä yrityksensä Apukädet kautta.
Valtteri Kataja on valmiina nurmikonleikkuuseen sekä auttamaan ikäihmisiä yrityksensä Apukädet kautta.

13 -vuotias Valtteri Kataja on yksi uusista yrittäjistä. Reipas nuorimies on valmiina nurmikonleikkuuseen sekä seuranpitoon ja auttamaan askareissa ikäihmisiä yrityksensä Apukädet kautta.

Valtteri kertoo, että kesätöitä ei tuntunut olevan tarjolla, joten äidin kannustamana hän päätti perustaa 4H -yrityksen. Yrityksen perustaminen ei ollut kovin vaikeaa, koska apua sai hyvin.

Idea yrityksen toimenkuvaksi löytyi niistä asioista, joita Valtteri on tottunut tekemään.

Nurmikonleikkuuseen hän on tottunut kotonaan ja hän myös viihtyy isovanhempiensa seurassa, joten mielellään tarjoaisi seuraa ja apua muillekin ikäihmisille. Valtteri asuu Alajärven keskustassa, joten kulku onnistuu eri puolille keskustan aluetta helposti.

17 -vuotiaan Jaakko Kujalan 4H -yritys Apupalvelu Kujala puolestaan toimi jo viime vuonna mukavalla menestyksellä. Jaakko tekee asiakkailleen kiinteistö- ja pihanhoitotöitä, pihalaatoituksia, metsänsiivousta ja nurmikonleikkuita.

Jaakko on tehnyt työtä eri puolilla Alajärveä ja viime kesänä viikoittaisiakin asiakassuhteita syntyi useampia, mistä nyt on hyvä jatkaa uuteen kesään.

Idean yritykseensä Jaakko sai oltuaan kesän ajan tätinsä mökillä vastaavissa hommissa. Koska osaamista löytyy ja kysyntää tuntuisi olevan, oli oma yritys luonteva vaihtoehto.

4H-yritystä Mikael pitää hyvänä tapana työllistää itsensä ja yrityksen perustaminen on paljon helpompaa, kuin vaikkapa toiminimen perustaminen.

4H yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13-28 -vuotias 4H:n jäsen. Krista auttaa joka vaiheessa yrityksen perustamisessa, liiketoimintasuunnitelmassa, kirjanpidon ja laskutuksen suunnittelussa sekä muissa asioissa.

4H yrittäjä saa tienata vuodessa 7000 euroa. Jos summa ylittyy, pitää perustaa ”oikea” yritys. 4H-yrittäjä tekee yrityksen tuloista ja menoista veroilmoituksen.

– Pidämme lauantaina 28.5. 4H-yrityskurssin, jossa kaikki aiheesta kiinnostuneet kuulevat miten homma käytännössä toimii. Kannattaa lähteä mukaan, Krista sanoo ja kertoo, että valmis liikeideakin olisi tarjolla. – Jos joku haluaisi tehdä kotisivuja ja hoitaa niiden ylläpitoa, niin työtä 4H -yrittäjälle olisi varmasti!

Lisätietoja aiheesta löytää myös nettisivuilta alajarvi.4h.fi tai 4h.fi/toita.
4H yritystä pyörittänyt nuori saa jatko-opiskeluissaan seitsemän opintopistettä, joten opintojen kannalta 4H -yrittäjyys ei mene hukkaan!

– 4H Liitto järjestää myös edulliset vakuutukset yrittäjille, joten yleensä yrittäjämme ja kaikki 4H:n kautta työhön tulevat nuoret ovat vastuuvakuutettuja.

Eläintaitokoulutusta luvassa!

Uuden toiminnanjohtajan myötä 4H:ssa puhaltaa uusia tuulia Alajärvellä, sillä uudessa työssään Krista haluaa hyödyntää monipuolista omaa osaamistaan.

Pitkään eläinklinikalla työskennelleenä Krista tuo syksyyn mm. eläintaitokoulutusta, joka suunnataan yläkoulu- ja lukioikäisille. Koulutuksessa käydään läpi perusasiat eri eläinten hoidosta, painottuen seuraeläimiin.

Tarkoitus on, että koulutuksen läpikäyneet nuoret voisivat jatkossa vetää toivottuja eläinkerhoja tai toimia vaikkapa dogsittereinä.

Tätä ennen kevääseen ja kesään on tulossa monenlaista. Hoiskossa on startannut 24.5. Kaverusten kepparitallin kepparikerho 7-11 vuotiaille ja se jatkuu kesäkuulle tiistaisin kello 15.30. Mukaan pääsee vielä! Jatkoa on luvassa taas elokuulla.

Hoiskon kivapäiväleirillä 4H on mukana 6.-10.6. ja 14.6. on 4H:n Power Park -retki. Myös Rokulipäivillä 1.-2.7. 4H on mukana. Syksyn kerhoihin 4H etsii uusia kerhonohjaajia, kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä Kristaan!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät