1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Mopoilla temppuilu on kivaa – oma harrastuspaikka hillitsisi ongelmia

Me kaikki olemme olleet joskus nuoria. Aina nuoret ovat olleet jollakin tavalla kamalia ja aina poikia on kiinnostaneet moottorilla toimivat laitteet. Tässä ei ole mitään uutta.

Siitä huolimatta tasaisin väliajoin nuoret ja nuorten tekemiset nousevat keskustelun valokeilaan, kuten nyt Alajärvellä. Mopoillaan keulivat pojat aiheuttavat niin pahennusta, ymmärtämystä kuin pelkoa onnettomuuksista. Aikuisten tahtoo olla vaikea nähdä, miksi niillä mopoilla ei vain ajeta nätisti kohteesta A kohteeseen B.

MAINOS

– No eihän siinä ole mitään järkeä, toteavat nauraen Alajärven Stunttienkeleihin kuuluvat 14-17 -vuotiaat nuoret miehet Aatu Saikkonen, Niko Rintamäki, Joni Sivula, Niko Keränen, Jukka Pyysaari, Walter Myllyaho ja Eetu Savela. Nämä pojat, ja muutama kymmenen muuta, haluavat oppia hallitsemaan mopon taidokkaasti ja esitellä osaamistaan muillekin.

– Kyse on harrastuksesta siinä, missä joku harrastaa agilityä tai vaikka puutarhanhoitoa!

Mopoila temppuilua ja keulimista harrastavat pojat ja muutama tyttö ovat perustaneet oman epävirallisen yhdistyksen, Alajärven Stunttienkelit. Vastaavia yhdistyksiä on useilla paikkakunnilla. Stunttienkeleissä on nyt noin 30 jäsentä ja harrastajia on arvioilta kaikkiaan ainakin tuplaten.

Harrastus, jossa voi kokoajan oppia uutta

Mopoilla temppuilu ja keuliminen eivät ole mitään helppoja juttuja, vaan useimmat harrastajat ovat aloittaneet harjoittelun jo pikkupoikina opetellen vastaavaa polkupyörillä. Kun harrastus mopolla aloitetaan, on ensimmäinen temppu – se helpoin – yleensä juuri keuliminen.

Kun perushomma on opittu, aletaan keulia mitä erilaisimmilla tavoilla. Keulien voidaan mennä jopa ympyrää. Keulimisessa ja kikkailussa yleensä vauhdit ovat varsin alhaisia, homma lähtee tekijänsä taidoista ja mopon hallinnasta.

Oma osansa harrastuksesta on temppujen kuvaaminen joko kuviin tai videolle. Videota otetaan yleensä aina silloin, kun joku kokeilee uutta temppua.

Pojat kertovat, että harrastuksessa onkin se hieno juttu, että siinä voi jatkuvasti oppia lisää ja uutta. Vaikka monet ovat harrastaneet lajia jo vuosia, on isommilta onnettomuuksilta vältytty. Kaatumisia kohtaa jokainen alusta alkaen ja mopoa saa korjailla kolhuista usein, mutta pojat itse ovat päässeet vähällä eivätkä pidä harrastusta mitenkään vaarallisena.

Nykyistä paljon turvallisemmaksi lajin saisi, jos olisi paikka, jossa juttuja voisi harjoitella hyvissä olosuhteissa. Tällä hetkellä käytössä on epävirallinen paikka, jossa metalliromu haittaa ja aiheuttaa paljon mm. rengasvaurioita.

– Keulimme ja kikkailemme sitten tuolla muiden kauhuna, kun ei muutakaan paikkaa ole, pojat sanovat.

Nämä fiksut nuoret miehet ymmärtävät kyllä mainiosti, että liikenteessä ei pidä törttöillä, eikä kenelläkään ole mitään intoa hankkiutua onnettomuuksiin. Mopokortti on kaikilla hiljattain hankittuna ja liikennesäännöt hallussa. Risteyksissä katsotaan ettei mennä muiden alle ja sääntöjä pyritään noudattamaan.

– Mutta ei ne autoilijatkaan aina katso. He eivät tahdo huomata lähestyvää mopoa ja etenkin kiertoliittymissä saa aina pelätä tuleeko joku päälle!
Omaa harjoittelupaikkaa on Alajärvelle yritetty saada, toistaiseksi tuloksetta. Nyt pojat epäilevät, että crossradan suunnittelu vie heiltä viimeisenkin toivon omasta paikasta, sillä crossrata ei palvele lainkaan heidän harrastustaan.

– Jos meillä olisi oma paikka, järjestäisimme mielellään näytöksiäkin, johon kuka tahansa voisi tulla katsomaan temppuja!

Harrastusta varten pojat tarvitsisivat ison, tasaisen ja asfaltoidun ulkokentän. – Olemme ehdottaneet päättäjille montaa eri paikkaa, mutta mikään ei kelpaa. Aiheutamme aina vähintään meluhaittoja.

Harjoituspaikan pitäisi olla keskustan tuntumassa, koska lajin harrastajat kyliltä tulevat keskustaan eikä ole mahdollista, että sitten vielä ajettaisiin pitkiä matkoja mopoilla johonkin harjoitusalueelle, jossa vasta saa luvan temppuilla.

– Kyllä meidän temppuiluja saa nytkin tulla katsomaan. Olisi tosi kiva jos vaikka päättäjät tulisi tutustumaan siihen, mitä teemme. Mopoa voi ohjata yhdelläkin renkaalla!

– On kai tämä parempi harrastus kuin kaljoittelu tai tappeleminen kylällä. Meidän rahat menee bensaan ja mopojen korjaamiseen, sitä ei kaljaan riitä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät