-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Ajankohtaista kasvintuotannosta

Maakunnan keskiosissa sateiden vähyys alkaa vähitellen näkyä kasvustoissa kirjavuutena. Talven roudan ansiosta maassa on vielä riittänyt kosteutta.

Luke Ylistaron mittauspisteessä tehoisaa lämpösummaa on kertynyt 28.5. mennessä 180 astetta, mikä on 5 vuorokautta edellä pitkäaikaista lämpösummakertymää.

MAINOS

Sadetta on saatu 28.5. mennessä 20,5 mm, mikä on alle puolet tavanomaista toukokuun sademäärästä. Sateet tulivat loppukuusta paljolti ukkoskuuroissa. Siksi sademäärissä on suuria alueittaisia eroja.

Viljat ja öljykasvit

Alueen viljojen ja öljykasvien kylvöt on saatu päätökseen. Kylvämättä on enää lähinnä kuminaa ja luonnonhoitopeltoja. Ensimmäisinä kylvettyjen kevätviljojen rikkakasviruiskutukset ovat alkamassa.

Laajemmassa mittakaavassa ruiskutuksia tehdään ensi viikosta alkaen. Melko tiiviin kylvökauden johdosta ruiskutuskaudesta tulee hektinen. Rikkakasvien taimettumista ja kehittymistä kannattaa seurata tarkasti.

Lämpimästä säästä johtuen rikkojen lehdissä on paksu vahapinta. Rikkakasvien torjunta-aineissa kannattaa käyttää suurinta sallittua käyttömäärää. Mikäli kasvusto kärsii kuivuudesta, kannattaa tankkiseoksia tehdessä noudattaa varovaisuutta.

Viljakasvustot ovat hyväkuntoisia ja pääosin tasaisesti orastuneita. Poudanaroilla lohkoilla kasvustoissa on epätasaisuutta. Lämpenevä sää voi saada tuomikirvat liikkeelle. Etelä-Suomessa niistä on havaintoja.

Syysviljojen rikkakasvi- ja kasvunsääderuiskutuksia on tehty ja ensimmäiset syysrukiit ovat tulossa tähkälle. Tautitorjunta on rukiilla mahdollista tähkän esiintuloon asti.

Taimettuvista rypsi- ja rapsikasvustoista kannattaa tarkkailla kirppoja. Niiden torjuntakynnys on 1 kirppa/sirkkataimi. Paikoin niitä on havaittu runsaasti.

Rapsikuoriaisten tarkkailuvaihe alkaa ruusukevaiheessa. Torjuntakynnys on silloin 0,5-1 kuoriainen/kasvi. Voikukissa kuoriaisista on jo havaintoja, mikä viittaa runsaaseen kuoriaispaineeseen. Tuholaisten torjuntaan voidaan yhdistää valikoiva hukkakauran ja juolavehnän torjunta.

Säilörehu

Nurmien kehitys on ollut nopeaa. Myös nurmet kaipaisivat sadetta. Kolme rehusatoa tekevillä ensimmäisen sadon säilörehunkorjuu alkaa ensiviikolla (vko 23). Korjuuajan määrittelyssä kannattaa seurata D-arvoennusteita www.karpe.fi/darvoennuste tai www.mloy.fi/fi/d-arvoennuste.

Etenkin voikukkaa on havaittu erittäin runsaasti. Sen kemiallinen torjunta on taas mahdollista sadonkorjuun jälkeen, uuden kasvun alettua. Optimaalinen torjunta-ajankohta on, kun nuput ovat kehittyneet ruusukkeen keskelle.

Peruna

Perunanistutus on saatu lähes päätökseen. Istutetuilla lohkoilla tehdään multausta ja rikkakasviruiskutukset alkavat pian.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät