4H-yrittäjänä kesätöitä jo 13-vuotiaana

Mainos[adrotate banner="3"]

Tarvitsetko lastenhoito- tai siivousapua? Tarvitsetko lomasi aikana eläimille tai kesäkukillesi hoitajaa? Oletko vailla nurmikonleikkausta tai ikkunanpesua?
Muun muassa näihin ongelmiin antaa ratkaisun 6.-7.-luokkalaisten soinilaistyttöjen perustamat yritykset.

Babysitter Jenna antaa avun lastenhoitoon ja siihen liittyviin toimiin. Jenna Keskitalo on tottunut kotonaan ja sukulaisten luona hoitamaan pieniä 1-7 -vuotiaita lapsia useamman vuoden ajan ja päätti perustaa oman 4H-yrityksen.

MAINOS

Hän on suorittanut hygieniapassin ja käynyt Kuortaneella 4H:n lastenhoitokurssin. Lastenhoito- ja siivousapua Jenna tarjoaa 15 kilometrin säteellä Soinin keskustasta. Työtilauksia varten Jennan tavoittaa parhaiten kello 15-19 aikana numerosta 045 325 2468.

Monitoimitytöt -yrityksen perustaneet Venla Vuorenmaa ja Ella Latvala miettivät, mikä heidän yhteisyritykselle olisi sopiva nimi. Kun sitä ei helpolla keksitty ja monet työt tytöiltä hoituvat, tuli nimeksi Monitoimitytöt.

Huhtikuun hyvinvointimessuilla kysyttiin ihmisten tarpeita 4H-yrityksiä ajatellen. Niiden perusteella tytöt päättivät tarjota apua ikkunanpesuun, nurmikonleikkuuseen, valokuvaukseen, vanhusten yksinäisyyden torjumiseen ja moniin muihin arjen ja juhlan tarpeisiin.

Monitoimitytöillä on kesälle jo sovittu työtilaus. Kyläpääskyt ostavat kahvilatoiminnan tytöiltä. Juhannuksesta Wanhan ajan päiviin saakka tytöt pitävät kesäkahvilaa liikekeskuksen edustan ”korttitalossa.” Yritys aloittaa toimintansa koulun loppumisen jälkeen kesäkuun toisella viikolla.

4h-yrityksen hintataso on 5-8 euroa/tunti tai urakkahinta. Monitoimitytöt voi tilata töihin numeroista 040 930 4212 (Venla) ja 045 264 1236 (Ella).
4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Saija Källi kertoo, että yritykset tekevät myös kirjanpitotöitä.

– Nuorilla yrittäjillä tulee olla aikuinen tukihenkilö tukemaan nuorten yritystoimintaa. Perustamisilmoituksen jälkeen yrittäjät hankkivat 4H-vastuuvakuutuksen toimintaan. Yritykseen tehdään myös liiketoimintasuunnitelma ennakkoon. Soinissa on tähän mennessä ollut 5-6 4H-yritystä. Yritystä voi hoitaa 13-28 -vuotias nuori, kertoo Källi.

4H-yrittäjänä toimimisesta saa 7 opintopistettä. Opintopisteistä voi olla hyötyä, kun hakee töitä tai koulupaikkaa myöhemmin.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliLeijonat jakoivat vuosittaiset stipendit ja avustukset
Seuraava artikkeliAjankohtaista kasvintuotannosta