0.5 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Luonnonkukkien päivä vie suomalaiset luonnon tuoksuihin ja väreihin

Luonnonkukkien päivää vietetään tänään sunnuntaina 19.6. koko Suomessa. Eri puolilla maata järjestetään yhteensä 86 opastettua ja ilmaista luonnonkukkaretkeä vapaaehtoisten oppaiden seurassa.

luonnonkukat-suomi

Suomessa Luonnonkukkien päivää on vietetty jo vuodesta 2003. Päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

MAINOS

Päivän aikana suomalaiset pääsevät luonnonkukkien pariin opastetuilla ja ilmaisilla luontoretkillä ympäri maan.

– Ehkä parasta kasviretkien vetämisessä on se, miten iloisiksi ihmiset tulevat. Jo pelkkä luonnossa oleminen tekee hyvää, mutta kun oppii vähitellen tunnistamaan uusia kasvilajeja, alkaa myös entistä syvemmin nähdä ja arvostaa luonnon monimuotoisuutta, kertoo Turun Luonnonkukkien päivän retkiopas Maria-Louna Korteniemi.

Teemapäivän suojelijana toimiva tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo tervehdyksessään mahdollisimman monen suomalaisen tutustuvan kesäiseen luontoon.

– Kasviretkien avulla on mahdollista lisätä kasvintuntemustamme sekä houkutella uusia ihmisiä kasvinharrastuksen pariin. Tietoisuus ympäröivästä luonnostamme lisää myös tietoisuuttamme siitä, miten toimemme vaikuttavat luontoon.

– Toivon, että Luonnonkukkien päivänä mahdollisimman moni tarttuu tilaisuuteen lähteä tutustumaan kesäisen luonnon ihmeisiin ja väriloistoon, tasavallan presidentti kirjoittaa tervehdyksessään.

Kahdesta kolmeen tuntiin kestävät retket ja niiden paikkakunnat löytyvät täältä: www.sll.fi/luonnonkukat

Koiranputken vuosi

Luonnonkukkien päivällä on vuosittain vaihtuva teemalaji. Vuoden 2016 teemalajina on koiranputki.

Koiranputki lienee Suomen yleisin sarjakukkaiskasvi siellä, missä on ihmisasutusta puutarhoineen, pihoineen, niittyineen ja laitumineen. Koiranputken pitsimäiset kukinnot verhoavatkin valkoiseen huntuun monet pihapiirit, niityt ja tienvarret heti alkukesällä.

”Koiranputki on usein yleisnimitys kaikille samannäköisille, valkoisille putkikasveille. Koiranputkea ei kuitenkaan tule sekoittaa hyvin samannäköisiin, mutta myrkyllisiin myrkkykeisoon tai -katkoon”, Luonnonkukkien päivän koordinaattori Marja Haatanen muistuttaa.

Luonnonkukkien päivästä

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

Luonnonkukkien päivän logo sekä kuva teemakasvi Koiranputkesta (mainittava kuvaaja: Lotta Kemppinen) liitteenä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät