2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Ajankohtaista kasvintuotannosta

Alkukuusta sateet olivat Etelä-Pohjanmaalla kuuroluonteisia. Loppuviikosta saimme kaivatun maakuntasateen.

Virallisten mittausten mukaan Luke Ylistarossa 15.6. mennessä oli satanut vain 13,2 mm. Epävirallisten mittausten mukaan 17.6. aamulla kesäkuun sademäärä oli 33 mm, mikä on 60 prosenttia koko kesäkuun vertailuarvosta.

MAINOS

Kasvukauden lämpösummakertymä on 15.6. mennessä 326 astepäivää, mikä on noin viisi päivää keskiarvoa edellä. Kesäkuussa on ollut sekä neljä hellepäivää että hallayötä. Mittauspisteen alin lämpötila on ollut – 4,1 ja korkein + 27,3 astetta.

Viljat ja rypsi

Kasvustot ovat paikoin epätasaisia. Kuivuudesta johtuen orastuminen ja kasvu on ollut paikoin epätasaista.

Sateet tulivat erittäin tarpeeseen ja nyt voikin sanoa sataneen laariin, mutta liika on liikaa. Rikkakasviruiskutuksia on tehty runsaasti, mutta kuivassa rikkakasvienkin itäminen ollut hidasta ja paikoin ruiskutuksia on lykätty.

Lämpimän alkukesän johdosta kasvustojen kehitys on ollut nopeaa. Sen vuoksi pensominen on ollut heikkoa. Aikaisimmat kylvöt ovat korrenkasvuvaiheessa, jos kosteutta kasvuun on riittänyt.

Lehtilaikkutautien oireita ei ole juurikaan havaittu, mutta sateiden myötä tautien leviäminen on mahdollista. Kasvitautiruiskutukset tehdään ohralle lippulehtivaiheessa ja vehnälle tähkän tullessa näkyviin.

Rehevien kasvustojen kasvitautiruiskutuksiin kannattaa yhdistää kasvunsäädekäsittely. Alkukasvukauden kuivuus ja kuumuus on tuonut esiin ravinnepuutoksia. Niistä yleisin on mangaaninpuutos.

Mangaaninpuutosta torjutaan Mn-kelaatilla, minkä voi yhdistää muihin ruiskutuksiin. Myös hukkakauran torjunta on mahdollista sen röyhylletuloon asti. Hukkakauran torjuntaruiskutus kannattaa tänä vuonna tehdä mahdollisimman myöhään, että myös sateiden myötä orastuneet kasvit saadaan torjuttua.

Rapsikuoriaisia ja kaalikoita on esiintynyt runsaasti öljykasvikasvustoissa. Kasvustojen tarkkailu on tärkeää, koska kuoriaiset vaarantavat koko sadon.

Torjuntakynnys on ruusukevaiheessa 0,5-1 kuoriainen/kasvi ja lähellä kukintaa 2-3 kuoriaista/kasvi. Kaalikoin toukkia on tarkkailtava lehtien alapinnoilta. Jos kaalikoita esiintyy, on se huomioitava ainevalinnassa.

Tuholaistorjuntaan voidaan yhdistää valikoiva hukkakauran ja juolavehnän torjunta. Pahkahometorjunta tehdään täyden kukinnan aikaan.

Nurmi

Kolme satoa tekevät ovat saaneet korjattua säilörehun ensimmäisen sadon. Se jäi määrältään tavanomaisesta.

Laatu kannattaa selvittää rehuanalyysillä. Toisen sadon korjuu ajoittunee heinäkuun jälkipuoliskolle. Toisen sadon lannoitus on tehtävä viipymättä.

Rikkakasvien torjunta nurmista on jälleen mahdollista uuden kasvun alettua. Aikaikkuna esimerkiksi voikukan torjunnalle on lyhyt.

Peruna

Kasvuolosuhteet ovat suosineet perunaa ja kasvustot ovat taimettuneet hyvin. Viimeisetkin istutuksetkin ovat tulossa taimelle. Halla ei vioittanut perunakasvustoja vakavasti.

Vioittuneilla alueilla kasvu viivästyy hieman. Myös perunalle sateet tulivat tarpeeseen. Rikkakasvien ruiskutukset on aloitettu, mutta multaukset sekä rikkojen heikko taimettuminen kuivuudessa on aiheuttanut ruiskutusten lykkäämistä.

Sateiden myötä ruton tarkkailu on syytä aloittaa. Perunaruton munaitiöt voivat tartuttaa kasvin hyvinkin varhaisessa vaiheessa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät