Tuuli Linterin ikonit henkivät herkkää tunnelmaa Villa Nelimarkassa

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärveläislähtöinen Tuuli Linteri on opiskellut ikonimaalausta vuodesta 2001 lähtien. Kipinä aiheeseen syttyi Linterin nähtyä Karjalohjalla ihanan ikoninäyttelyn, joka ajoi hänet etsimään oppia itselleenkin.

Seuraavana syksynä hän löysi itsensä ikonimaalaus -kurssilta ja aihe veti mukaansa välittömästi.

MAINOS

Alajärvellä syntynyt ja varttunut Tuuli Linteri kävi lukion Vimpelissä, jonka jälkeen opinnot veivät hänet Jyväskylään. Valmistuttuaan äidinkielen opettajaksi hän palasi Alajärvelle, jossa toimi opettajana kolmen vuoden ajan.

Oman perheen Linteri perusti Lohjalle, mutta Alajärvelle hän palaa edelleen mielellään. Näyttelyn tuominen Villa Nelimarkkaan oli mieluisa asia ja taiteilija itse on tavattavissa näyttelypaikalla mm. Aaltoa ja Aarioita -viikonloppuna ja näyttelyn viimeisenä viikonloppuna heinäkuun 10.-11. päivinä. Näyttelyssä on esillä 45 ikonia.

Linteri oli harrastanut ennen ikonimaalausta jonkun verran lasimaalausta. Hyvän opettajan johdolla tie ikonien maailmaan avautui. Villa Nelimarkassa on nähtävillä myös Linterin aivan ensimmäinen ikoni – se ainoa, jonka hänen Kultakämmenessä asunut äitinsä ehti nähdä.

Kristus, tulinen katse -ikoni on Linterin ensimmäinen ja ainoa, jonka hänen Kultakämmenessä asunut äitinsä ehti nähdä ennen poismenoaan.
Kristus, tulinen katse -ikoni on Linterin ensimmäinen ja ainoa, jonka hänen Kultakämmenessä asunut äitinsä ehti nähdä ennen poismenoaan.

– Ensimmäisessä ikonissa näkyy vahvasti opettajan vaikutus. Nykyisin maalaan jo kotonakin enkä ainoastaan kurssilla, Linteri kertoo ja sanoo, että opettajan rooli on ikonimaalauksessa kuitenkin suuri.

Vaikka aikaa on kulunut, kiinnostus ikonimaalaukseen ei ole sammunut. Se on jopa syventynyt, koska ikoneissa maailma on rannaton ja yleismaailmallinen.

Ikoni maalataan kuivaan, oksattomaan lautaan. Puulajeista Linteri suosii lehmusta ja koivua. Lautaan tulee kangas, joka pohjustetaan. Sen jälkeen valitaan malli, joka piirretään ensin paperille. Myös valmiita malleja voi käyttää.

Väreinä käytetään maavärejä ja kultauksia on suuntauksesta riippuen joko paljon tai ei lainkaan. Jokainen työvaihe on tarkkaan määritelty, soveltamiselle ei ole paljonkaan tilaa.

Ikonia ei maalata niin, että löydetään kiva kuva joka kopioidaan. Maalarin on syvennyttävä aiheeseensa, tiedettävä yksityiskohtaisesti mitä hän maalaa. Jokaisessa ikonissa on siis olemassa syvempi sisältö.

Linteri kertoo, että kun hän on saanut ikonin valmiiksi, hän toivoo että se siunattaisiin mahdollisimman pian. Vasta sen jälkeen ikoni on täysin valmis.

Linterin ikoneja on aikaisemmin ollut nähtävillä mm. Vuokon galleriassa Kaskisissa, Hailuodon kirkolla, Vivamon Eväskartanossa, Alajärven Kirkontuvalla ja Kiskon Kivimakasiinissa.

Villa Nelimarkassa ikonit ovat esillä 11.7. saakka tiistaista perjantaihin kello 13-17 tai sopimuksen mukaan. Aaltoa ja Aarioita viikonloppuna 1.-3.7. huvila on avoinna lauantaina kello 12-16 ja sunnuntaina kello 12-17.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliAjankohtaista kasvintuotannosta
Seuraava artikkeliLaVe:n yleisurheilijat Vattenfall -seuracupin piirikisassa