-4.5 C
Alajärvi
tiistai 06.12.2022
spot_img

Huussikausi käynnistyy juhannuksesta – nämä asiat on hyvä muistaa

Huussi eli kuivakäymälä kuuluu kiinteänä osana monen suomalaisen mökkikesään. Perinteisestä kerran vuodessa tyhjennettävästä kuoppamallista on siirrytty yhä helppokäyttöisempiin ja silmää miellyttävimpiin malleihin.

Oikein käytettynä huussi on oleellinen osa mökkiasukkaiden kiertotaloutta, jolla ravinteet saadaan ympäristöystävällisellä tavalla kasvien käyttöön.

Tässä viisi vinkkiä kuivakäymälöiden käyttöön:

1. Sijainti – uuden sukupolven kuivakäymälän voi sijoittaa jopa rakennuksen yhteyteen, sillä se ei haise. Jos käymälärakennus sijaitsee kauempana, voi huussitien tehdä vaikka polveilevaksi poluksi, jonka käänteet istutuksineen kätkevät itse rakennuksen.

2. Viihtyisyys – valkoiset seinät tuovat rakennukseen avaruutta, ja pieni ikkuna lisää valoisuutta. Mieti myös valonlähde tummia iltoja varten sekä paikka tunnelmaa luovalle kesäiselle kukkakimpulle.

3. Ilmanvaihto – varmista että ilmanvaihto käymälässä on riittävää nesteiden haihduttamisen ja kompostoitumisessa syntyvien kaasujen poistamiseksi. Yleisin syy haisevaan huussiin on liika kosteus tai virtsan seisominen astiassa.

4. Helppokäyttöisyys – hajua ei muodostu, kun kuiviketta muistaa käyttää runsaasti. Huussikompostoijalla nopeutat huomattavasti kompostoitumisprosessia ja hygieenisyyttä. Mieti kuivikkeelle hyvä, kannellinen astia ja kauha. Useammin tyhjennettävä käymälämalli lisää helppokäyttöisyyttä, sillä sisältö on kevyt kantaa kompostoriin, eikä lapiointitalkoita tarvita

5. Jälkikäyttö – jälkikompostoitumiselle tulee varata vähintään vuosi. Kompostorin käyttö nopeuttaa prosessia. Tämän jälkeen tuloksena on ravinteikasta multaa, jota puutarhan perennat rakastavat. Syötäville kasveille on aina parasta käyttää niiden tarpeisiin sopivaa ostomultaa tai keittiö- ja puutarhajäteistä muodostunutta kompostia.

sinua saattaisi kiinnostaa

- Ilmoitus -
- Ilmoitus -

Viimeisimmät