-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Sukujuhlissa tavattiin serkkuja perheineen Kanadasta saakka

Hilja Kujala ja Eeli Huhtikangas avioituivat vuonna 1934. Pian tämän jälkeen syttyi sota, jonka viimeisinä päivinä vuonna 1944 Eeli valitettavasti menehtyi. Hiljalle jäi hoidettavakseen kuusi lasta ja uuden kodin rakentaminen Alajärven Lehtimäelle.

-Meidän äiti oli hyvin vahva ja tomera. Hän tapasi sanoa, että kyllä me tässä pärjätään kunhan vain puhalletaan yhteen hiileen, kertoo Hiljan vanhin tytär Raili Jeronen.

-Äidillä oli yksi sisko, joka lähti Amerikan puolelle vuonna 1929. Hän avioitui siellä ja sai kolme tyttöä ja pojan. Nämä serkut alkoivat kirjoittelemaan meille tänne Suomeen. He tiesivät, että Suomessa oli huono aika ja lähettivät meille vaatteita ja koruja. Muistan kun saimme hienoja rintakoruja, joiden kanssa leikittiin hienoa naista, Raili jatkaa muistelua pula-ajalta.

MAINOS

Vaasassa asuva Raili täyttää tänä vuonna 82-vuotta. Hän sai keväällä ajatuksen suvun kokoamisesta yhteen ja kertoi tästä siskolleen Anja Penninkankaalle sekä serkulleen Ulla Joensuulle (os. Kujala).

Sukutapaamiselle sovittiin ajankohdaksi lauantaipäivä 11.6. ja paikaksi valikoitui Kuortaneen Urheiluopiston maisemasali. Anjan ja Railin serkut perheineen matkustivat Kanadasta Suomeen ensimmäistä kertaa elämässään. Esko-serkku oli ainoa, joka vielä puhui Suomea. Hän mietti, tuleeko paikalle juuri ketään. Yllätys oli suuri, kun Kuortaneella odotti yli 70 kaukaista ja läheistä sukulaista. Muutama tunti vierähti kun väki esitteli itsensä ja vaihtoi kuulumisia. Liikutuksen hetkiäkin mahtui joukkoon.

-Viimeinkin pääsimme tapaamaan sukulaisia kauniiseen ja ihmeelliseen Suomeen. Vanhempani ovat suunnitelleet matkaa jo vuodesta 1976, joten oli hienoa että se saatiin nyt toteutumaan, Esko-serkun poika Martin Saranpää toteaa.

-Ruokailun lisäksi olimme järjestäneet hiukan ohjelmaa. Lauloimme yhdessä Sininen ja Valkoinen. Siskon tyttö Jaana Aho oli kirjoittanut elämästämme ja isän kaatumisesta sodassa, jota luettiin sitten suomeksi sekä englanniksi, Anja kertoo.

Kanadalaiset viettivät Suomessa ikimuistoisen viikon, jonka aikoina he ajoivat autolla jopa 2200 kilometriä vieraillen tuttujen luona ympäri Suomea – aina Lapissa saakka.

suku2
Kuvassa Kanadassa asuvan Esko Saranpään serkut perheineen.
suku1
Yllätys oli suuri kun paikalle saatiin yli 70 sukulaista. Tapaaminen oli ikimuistoinen ja liikuttava.

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät