Elina Viirumäki teki Moskovassa Maailmanvoittajia!

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärveläinen, parhaillaan Purmoon taloa yhdessä puolisonsa Niklaksen kanssa rakentava Elina Viirumäki vietti ikimuistoisen juhannuksen Moskovassa, miesporukassa ja kahden koiran kanssa!

Näyttely oli Moskovassa Crocus Expo -messukeskuksessa, jossa kokoa on useita satojatuhansia neliötä.
Näyttely oli Moskovassa Crocus Expo -messukeskuksessa, jossa kokoa on useita satojatuhansia neliötä.

Kyseessä ei ollut ihan mikä tahansa turistireissu, eivätkä ihan mitkä tahansa koirat, vaan suomenajokoirat, joista toinen palasi kotiin Maailmanvoittajana ja toinen Maailman Juniorivoittajana!

MAINOS

Koirat näihin hulppeisiin titteleihin Elina esitti Maailmanvoittaja 2016 -näyttelyssä, joka tänä vuonna järjestettiin Moskovassa.

Kehässä on kivaa!

Elina toimii handlerina koiranäyttelyissä, eli vie näyttelykehään muiden omistamia koiria.

Kipinä harrastukseen syntyi 13 -vuotiaana, vuonna 2008, kun hän eksyi näyttelyyn kälynsä Mariannan kanssa. Elina esitti näyttelyssä harmaa norjanhirvikoiran.

– Se oli hauskaa, vaikkei menestystä tullut. Pari vuotta myöhemmin aloin kisata junior handlerissa ja voitin Etelä-Pohjanmaan piirinmestaruuden.

Elina pääsi tuolloin ajokoirakasvattajan matkaan, jonka kanssa kiersi näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla kolmen vuoden ajan.

Koiran esittämistä Elina on opetellut kokeilemalla ja katselemalla. – Omat koirani eivät alkuvuosina olleet niin hyviä, että niitä olisin näyttelyihin vienyt. Niiden kanssa harjoittelin sitä, miten esimerkiksi peitetään koiran rakenteellisia puutteita.

– Tämän jälkeen oli helppo mennä esittämään muiden kauniita, rodunomaisia koiria kuin niitä laatumaininnoiltaan huonompiakin.

Nykyisin Elina kiertää näyttelyitä kesällä vaihtelevasti, yleensä touko- ja elokuu ovat kiireisimpiä. – Tulevana elokuuna minulla on ainakin kuusi näyttelyä, heinäkuu on hiljaisempi. Syksyn tullen aika menee toisen harrastuksen parissa, sillä omat koirani ovat käyttötarkoitukseensa hankittuja.

Elina esitti Moskovassa juniorinarttu Alapörkän Pilvin, joka nyt MJV-16 sekä anottavissa oleva Venäjän juniorimuotovalio. Kutsumanimi Pilvi, ikää 13 kuukautta. Omistajat Pekka Karjaluoto sekä Jari Fors.
Elina esitti Moskovassa juniorinarttu Alapörkän Pilvin, joka nyt MJV-16 sekä anottavissa oleva Venäjän juniorimuotovalio. Kutsumanimi Pilvi, ikää 13 kuukautta. Omistajat Pekka Karjaluoto sekä Jari Fors.

Elinalla ja Niklaksella on neljä suomenajokoiraa ja kaksi cockerspanielia. – Esitän paljon oman rotuni koiria, joten vakioesitettäviä ei pääse tulemaan. Suomenajokoirien omistajat haluavat yleensä vain tarvittavat näyttelykäynnit, jonka jälkeen kisataan enää satunnaisesti.

Muiden omistamien koirien esittämiseen Elinaa innostaa se, että kehässä on kivaa!
– Minulle kehään meno ei ole koskaan ollut ongelma, en ole jännittänyt sitä ikinä. Jos jollakulla on potentiaalinen koira, mutta omistajasta ei itsestään ole kehään, niin miksi en auttaisi?

Moskovassa huikea menestys

Juhannuksena harrastus tarjosi Elinalle kokemuksen, jollaisia harvoin tulee vastaan. Suomen Ajokoirajärjestön päänäyttelyssä maaliskuussa uroksissa voiton otti Elinan esittämä Alapörkän Gara. Suomalaisten rotujen parhaat halutaan aina esille Maailmanvoittaja -näyttelyyn, johon Gara näin ansaitsi paikkansa.

Rodun paras Maailmanvoittajassa oli uros C.I.B POHJ MVA FI KVA FI MVA DK MVA SE MVA EE MVA EEV-15 V-15 Alapörkän Gara, joka nyt myös MV-16 sekä Venäjän muotovalio. Kutsumanimi Gara, ikää 4 vuotta. Omistajat Ari ja Jari Tahvanainen, Ilomantsi.
Rodun paras Maailmanvoittajassa oli uros C.I.B POHJ MVA FI KVA FI MVA DK MVA SE MVA EE MVA EEV-15 V-15 Alapörkän Gara, joka nyt myös MV-16 sekä Venäjän muotovalio. Kutsumanimi Gara, ikää 4 vuotta. Omistajat Ari ja Jari Tahvanainen, Ilomantsi.

Elinan ei tarvinnut järjestellä reissua itse, sillä koirien omistajat hoitivat kaiken. – Koirien kasvattajan Jari Forssin kanssa astuimme junaan Seinäjoelta, Matti Palojärvi nousi kyytiin Helsingistä, Ari ja Jari Tahvanainen Kouvolasta.
Helsingin ja Moskovan välinen junamatka kesti 14 tuntia. Rajalla ei tarkastettu juuri muuta kuin passit, niin ihmisiltä kuin koiriltakin.

Moskovassa käyttöön oli varattu kaksi autoa kuljettajineen sekä tulkki. Hotellina oli hulppea Crowne Plaza Moscow World. – Moskova on kaunis ja siisti kaupunki. Näyttely oli Crocus Expo -messukeskuksessa, jossa kokoa on useita satojatuhansia neliötä. Paikka oli siisti ja meni näyttelypaikkana minulla kärkeen, Elina kertoo.

Näyttely kesti neljä päivää, 23.-26.6. Koiria oli ilmoitettu mukaan 25000 noin 300 eri rodusta. – Meidän kilpailumme oli heti torstaina, mutta hallissa järjestettiin myös erikoisnäyttelyitä ja siksi kävimme kehässä myös perjantaina.

Suomenajokoiria oli molempiin näyttelyihin ilmoitettu kuusi, Gara ainoa uros. Loput olivat narttuja, joista neljä junioreita. Tuomarina toimi Maailmanvoittajassa virolainen Marko Lepasaar ja erikoisnäyttelyssä Mark Zaturinskiy Kazakstanista.

– Torstaina puhuimme kehässä tuomarin kanssa englantia ja perjantaina kehässä oli tulkki, joka käänsi tuomarin sanat englanniksi. Valitettavasti kukaan järjestäjistä tai kehätoimitsijoista ei puhunut englantia, he ymmärsivät vain venäjää.

Järjestäjät ja kehätoimitsijat eivät Moskovassa puhuneet englantia, he ymmärsivät vain venäjää. Hyvin Elina kuitenkin hommasta selvisi!
Järjestäjät ja kehätoimitsijat eivät Moskovassa puhuneet englantia, he ymmärsivät vain venäjää. Hyvin Elina kuitenkin hommasta selvisi!

Elinan esittämä Pilvi oli rotunsa paras juniori, joten se pääsi vielä kisaamaan näyttelyn kauneimmasta FCI6 ryhmän juniorista. – Kokoomakehiin pääsi vain kutsusta ja kukaan ei vieläkään puhunut englantia.

– Hyvin minä sen kuitenkin kuulemma vedin ja olin oikeaan aikaan kehässä, kielimuurista huolimatta. Tuomarina junioreissa toimi jälleen Marko Lepasaar, joka piti Pilvin asenteesta ja liikkeestä. Meidät sijoitettiin ryhmässä toiseksi!

– Tämän jälkeen minulla oli nopea koiran vaihto portilla ja Garan kanssa, joka oli ollut rodun paras, syöksyimme isoon kehään. Tuomarina toimi malesialainen Chan Weng Woh, joka ei Garan puhdasta esiintymistä ja upeaa liikettä arvostanut.

Alapörkän Pilvi oli myös 6 -ryhmän toiseksi paras juniori!
Alapörkän Pilvi oli myös 6 -ryhmän toiseksi paras juniori!

– Perjantaina Pilvi oli rotunsa paras juniori sekä rotunsa paras. Gara oli paras uros ja VSP.

Kokemuksena Moskovan Maailmanvoittaja oli hieno. – Fiilis oli mahtava! Oli hieno kokemus viettää juhannus Moskovassa asiantuntevassa seurassa ja reissun kruunasi koirien menestys, jota ei suuremmin odotettu.

Molempien koirien kasvattajina toimii ansioitunut Vuolasvirta -palkittu Jari ja Reetta Fors, Alapörkän kennel Yppäristä. Alapörkän koirista FIN KVA M-15 Alapörkän Fredi voitti myös suomenajokoirien mestaruuden käyttöpuolella, joten Forssin perheen kasvatustyö on onnistunut erinomaisesti!

Haastetta riittää myös tulevaisuuteen

Vaikka Elina Viirumäki on nyt kokenut handlerina hetkiä, joissa kaikki eivät koskaan saa olla mukana, niin haasteita riittää myös tulevaisuudessa.

– Yhdelläkään omalla koiralla ei ole vielä edes serttifikaattia. Toivottavasti siihen tulee pian muutos, sillä lisäystäkin karvalapsiimme on tulossa melko pian.

– Moskovan koirien osalta Gara on melko valmista kauraa, riippuu mitä omistajat haluavat vielä sen saavuttavan. Mutta Pilvellä on vielä elämä edessä, Suomesta siltä puuttuu vielä kaksi serttifikaattia ja tarkoitus olisi saada sille myös cacib, eli kansainvälinen serttifikaatti. Käyttöpuolella ensimmäinen syksy on kuulemma lähtenyt sillä hyvin käyntiin, joten kaksoisvaliota odotetaan!

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliAaltoa & Aarioita -festivaali avattiin Alajärvellä
Seuraava artikkeliSukujuhlissa tavattiin serkkuja perheineen Kanadasta saakka