Aaltoa & Aarioita -festivaali avattiin Alajärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Kolmas Aaltoa & Aarioita -festivaali avattiin keskiviikkoiltana Alajärven Nuorisoseuran talolla.

Professori, MD, PhD Miia Kivipellon luento aiheesta Musiikin ja kulttuurin vaikutus mieleen ja muistiin johdatteli yleisön siihen, mitä musiikki meille oikeasti meille tekee ja kuinka hyväksi musiikki meille on.
Professori, MD, PhD Miia Kivipellon luento aiheesta Musiikin ja kulttuurin vaikutus mieleen ja muistiin johdatteli yleisön siihen, mitä musiikki meille oikeasti meille tekee ja kuinka hyväksi musiikki meille on.

Festivaalin taiteellinen johtaja Tommi Niskala toivotti festivaaliyleisön tervetulleeksi. Avajaistapahtumassa kuultiin professori, MD, PhD Miia Kivipellon luento aiheesta Musiikin ja kulttuurin vaikutus mieleen ja muistiin.

MAINOS

Luento johdatteli yleisön siihen, mitä musiikki meille oikeasti meille tekee ja kuinka hyväksi musiikki meille on. Kivipellon jälkeen kuultiin laulaja-lauluntekijä Ida Elinaa, jonka Musiikkia tunteella -esitys oli erinomainen osoitus festivaalin esille tuomasta valtavirrasta poikkeavasta musiikista.

Kurejoelta kotoisin oleva Kivipelto toimii professorina Itä-Suomen yliopistossa ja Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa. Hän iloitsi siitä, että tilaisuus järjestettiin hänen kotikunnassaan. – Mitä enemmän tuolla maailmalla matkustaa, ne pohjalaiset juuret vaan vahvistuu, hän kertoi. Hänen mielestään tilaisuus on hyvä osoitus siitä mitä pohjalainen yritteliäisyys saa aikaan.

Hän oli ilahtunut myös siitä, että festivaaleilla on tarjolla vaihtelevaa ja monenlaista tarjontaa kaikille aisteille sekä kaikenikäisille. Hän toi luennossaan esille mitä tutkimus on näyttänyt siitä mikä on festivaalillakin esillä olevien virikkeisen harrastusten, musiikin ja yhdessäolon vaikutus hyvinvoinnille ja aivoille.

Yleisö sai hyviä esimerkkejä siitä, mitkä toimivat riski- ja suojatekijöinä muistisairauksille. Käsitys siitä, voiko ihminen itse valinnoillaan vaikuttaa muistisairauksien syntymiseen, on muuttunut viime vuosina.

Kivipellon mukaan aivot tarvitsevat aktivointia ja ne haluavat oppia uutta. Aivot tykkäävät älyllisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta aktiivisuudesta. Hyvänä esimerkkinä Kivipelto esitti tanssin, jossa nämä kaikki kolme yhdistyvät. Onkin hyvä etsiä aktiivisuutta, jossa on kaikki kolme komponenttia mukana. Erityisesti eläkkeelle jäädessä on tämäntyyppinen aktiivisuus hyvää, koska työn antama rytmitys loppuu.

– Musiikki voitelee aivoja, Kivipelto viittasi näiden kahden hyvään yhteyteen. Aivoille onkin hyvä antaa virikkeitä ja kuunnella erilaista musiikkia, johon festivaalit tarjoavatkin hyvän tilaisuuden, Kivipelto viittasi festivaalin monipuoliseen ohjelmaan.

Tutkimuksissa on myös todettu, että musiikki-instrumenttia soittavilla henkilöillä on alhaisempi riski sairastua muistisairauteen. – Musiikilla on hyvin laaja-alaiset vaikutukset nimenomaan näille ryhmille, ikääntyville ihmisille, joilla on jo muistihäiriöitä, Kivipelto kertoi. Lisäksi musiikkimuisti säilyy ja musiikki saattaa auttaa Alzheimer-potilasta muistamaan tapahtumia ja kokemuksia omasta elämästään.

Uudenlaisen musiikin kokeileminen toteutuikin varmasti usealle kuulijalle yleisössä, kun Ida Elina astui lavalle konserttikanteleensa ääreen.

Ida Elina esiintyi konserttikanteleensa kanssa ja tarjosi erilaisen musiikkinautinnon täpötäydelle Nuorisoseurantalolle.
Ida Elina esiintyi konserttikanteleensa kanssa ja tarjosi erilaisen musiikkinautinnon täpötäydelle Nuorisoseurantalolle.

Niskalakin saatteli hänet lavalle saatesanoin, että luvassa on jotain sellaista, mitä Aaltoa & Aarioita -festivaaleilla ei ole ennen nähty. Ida Elina soittimena ollut perinnesoitin, 39-kielinen konserttikantele, on ylitorniolaisena käsityönä kuusesta ja vaahterasta valmistettu.

Ida Elina esiintyi Alajärvellä ensimmäistä kertaa kanteleensa kanssa, vaikka totesikin aiemmin käyneensä paikkakunnalla usein. Hän osasi ottaa yleisönsä, eikä ainoastaan laulanut ja soittanut kanneltansa, vaan kykeni viihdyttämään yleisöä muutoinkin erinomaisesti. Hän sai yleisön nauramaan useita kertoja, ja se yhtyi pyynnöstä niin lauluun, viheltämiseen kuin sormien napsutteluunkin.

Hyväntuulinen, eloisa ja iloinen nainen omaa karismaattisen ja persoonallisen äänen, jota hän myös osaa käyttää. Ohjelmisto oli monipuolinen. Siihen kuului niin Ranskalaiset korot kuin Myrskyluodon Maija, sekä musiikkia hänen omasta tuotannostaan.

Michael Jacksonin Billie Jean kuultiin osoituksena muusikon monipuolisuudesta. Esitys päättyi Jean Sibeliuksen Finlandiaan, joka kosketti varmasti yleisössä jokaista.

Nuorisoseurantalo oli ääriään myöten täynnä, ja yleisöä riitti aulaan asti. – Alkaa olla kaikki talon penkit käytössä, festivaalin projektipäällikkö Elina Mikkonen totesi ennen tilaisuuden avaamista kantaessaan penkkiä vielä tuolirivistön jatkeeksi.

Tilaisuus antoi erinomaisen alkusysäyksen sunnuntaihin saakka jatkuville festivaaleille.

Jaana Koivukoski

 

MAINOS
Edellinen artikkeliMaratontanssit Soinin yhteistalolla jälleen viikonloppuna
Seuraava artikkeliElina Viirumäki teki Moskovassa Maailmanvoittajia!