24.3 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Suojaa sähkölaitteet ukkosilta

Salaman aiheuttamat laitevahingot ovat lisääntyneet viime vuosina mm. siitä syystä, että nykyaikaiset sähkölaitteet sisältävät ukkosylijännitteille herkkiä komponentteja.

Uusissa sähköliittymissä onkin alettu siitä syystä vaatia ylijännitesuojia ukkosvahingoille alueilla, joissa sähköä jaellaan ilmajohtoja pitkin.

MAINOS

Salama aiheuttaa vuosittain tuhansia sähkölaitevaurioita. Lisäksi suorat salamaniskut rakennuksiin aiheuttavat tulipaloja. Sekä sähkölaitteet että rakennukset voidaan suojata vahingoilta laitteilla, jotka ohjaavat salamavirrat hallitusti maahan ilman, että ne aiheuttavat vahinkoa kulkureitillään.

– Sähkölaitteiden suojaus onnistuu sähkökeskukseen asennettavilla ylijännitesuojilla. Rakennukset voidaan suojata rakennuksen yhteyteen rakennettavilla ukkossuojilla, opastaa Löydä sähkömies -palvelun* tekninen asiantuntija Matti Orrberg.

Lainsäädäntö edellyttää ukkossuojauksen asentamista vain tietyissä poikkeuskohteissa, kuten suurissa palavien nesteiden varastosäiliöissä. Vakuutusyhtiöiden vakuutusehdot edellyttävät ukkossuojausta yleensä esimerkiksi kirkoissa.

Ukkosmäärät vaihtelevat vuosittain. Ukkonen ja salamointi on Suomessa harvinaisempaa kuin esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopassa, jossa jo tänä kesänäkin on uutisoitu salamaniskujen uhreista. Ukkosten määrä ja salamavirtojen voimakkuus kasvavat lähestyttäessä päiväntasaajaa.

Maissa, joissa salamointi on voimakkaampaa, ukkossuojaukseen on ollut pakko kiinnittää enemmän huomiota jo aikaisemmin. Suomessa sekä ukkossuojauksen että sähkölaitteiden ylijännitesuojauksen toteutus on pääasiassa kiinteistön haltijan harkittavissa.

Katolle asennetut aurinkopaneelit ja salamat

Katolle asennettavat aurinkopaneelit lisäenergian tuottajina ovat yhä suositumpia. Kiinteistön sähköistysjärjestelmään kytketyt aurinkopaneelit eivät lisää salamavaurioiden riskiä, kunhan noudatetaan valmistajan ohjeita ja käytetään asennuksessa sähköalan ammattilaista.

– Asianmukaisella ylivirta- ja ylijännitesuojauksella saadaan turvattua myös aurinkosähköjärjestelmän osat sähköverkossa sattuvilta vikatilanteilta. Jos sähkökeskuksessa ei ole rakennuksen päämaadoituskiskoon liitettyjä ylijännitesuojia, ne kannattaa asennuttaa.

– Näin saadaan suojattua aurinkosähköjärjestelmän vaihtosuuntaaja sähköverkosta päin tulevilta ylijännitteiltä, tietää Orrberg.

Hän muistuttaa perinteisistä ohjeista ukonilmalla toimimisesta.

– Sähkölaitteiden pistotulpat kannattaa irrottaa ukonilman lähestyessä, ellei kiinteistössä ole ylijännitesuojausta. Ukonilmalla on suositeltavaa hakeutua sisätiloihin eikä ulkona ole turvallista oleskella selkeästi ympäröivää maastoa korkeampien kohteiden läheisyydessä.

– Rakennusta korkeammat pihapuut suojaavat usein rakennusta suorilta salamaniskuilta, sanoo Matti Orrberg.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät