Väinö Tuomaalan elämäntyö esittäytyy kesäteatterissa

Mainos[adrotate banner="3"]

Evijärven Harrastajateatteri on valmistanut juhlavuoden kunniaksi kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalasta kertovan näytelmän, jonka on kirjoittanut Aila Järvelä ja ohjannut Katja Kujala.
Väinö Tuomaalan tie kohti ison museon perustamista alkoi jo nuorena, kun hän menestyi valtakunnallisissa sananparsien keruukilpailuissa. Tämän jälkeen Tuomaala luettiin jo Elias Lönnrotin ja Samuli Paulaharjun jälkeen Suomen kolmen ansioituneimman perinnekeräilijän joukkoon.

Tärkeänä innostajana on isoisä, jonka vanhat tarinat löysivät Väinössä otollisen maaperän. Pojan omat vanhemmat tahtoivat hillitä Väinön innostusta ja suuri osa kyläläisistä jopa naureskeli vanhojen tavaroiden keruuta.

MAINOS

Kansatieteen opinnot ja Vaasassa käyty kauppakoulu lisäsivät Väinön itseluottamusta ja ura kotiseututyön parissa urkeni Maakuntaliiton palveluksessa.

Unelmaansa omasta, isosta museosta hän ei koskaan heittänyt mielestään. Tämän unelman me voimme jokainen kokea todeksi edelleenkin Evijärven Väinöntalolla. Merkittävien saavutustensa ansiosta Väinö Tuomaala nimitettiin Suomen ensimmäiseksi kotiseutuneuvokseksi.

Näytelmän käsikirjoittaja Aila Järvelä halusi päästä Väinöstä kasvaneen myytin sisään ja sen taakse.
-Tein niin ja yllätyin penkoessani hänen arkistojaan Evijärven kunnantalon kellarissa ja Seinäjoella Lotta Svärd-museolla.

Väinö Tuomaalan syntymän 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä päästään nyt näkemään, mitä oman tiensä kulkija voi sinnikkyydellään saada aikaan ja mitä uhrauksia hän joutuu unelmiensa toteuttamiseksi tekemään. Näytelmän ensi-ilta on keskiviikkona 13.7. kello 19. Muut esitykset ovat to 14.7. klo 14, su 17.7. klo 19, ma 18.7. klo 19, ti 19.7. klo 19, ke 20.7. klo 15 ja klo 19, to 21.7. klo 19 ja pe 29.7. klo 19.

Väinö Tuomaalan roolissa nähdään Teemu Kauris ja hänen isoisäänsä esittää Mauno Puotinen. Väinön vanhempina ovat Paula Leväniemi ja Heikki Vainionpää. Muissa rooleissa ovat Tanja Rintakangas, Tiina Lassila, Minttu Kangasmetsä, Julius Saari, Anne Jutila, Satu Toijala-Saari, Heidi Joensuu, Laura Äyrä, Meeri Jokela, Ava Dahlvik, Uljas Saari, Arsi Joensuu, Neea Joensuu ja Isabella Lassila.

Näyttelijöstä kymmenkunta on ensikertalaisia ja mukana on ilahduttavan paljon uusia nuoria kykyjä.

Näytelmän pelimanneina palvelevat Satu Lumiaho ja Timo Kielinen. Äänistä huolehtii Jouko Hyytinen ja maskeeraukset on suunnitellut Senni Kultalahti. Harrastajateatterin uuden logon on suunnitellut Juha Kytömaa.

Näytelmä on Evijärven Harrastajateatterin 50-vuotisen toiminnan juhlaesitys. Teatteri aloitti Järviseudun kansalaisopiston piirinä vuonna 1966 ja ensimmäinen näytelmä oli Inkeri Kilpisen “Tuntematon potilas”, jonka ensi-ilta oli 2.4.1967. Sen jälkeen on valmistunut näytelmä vuosittain joitakin lyhyitä katkoja lukuunottamatta. Ryhmä on vieraillut Ruotsissa ja kolme kertaa Amerikassa. Vaikka teatteri on toiminut 1990-luvulta lähtien omana yhdistyksenä, jatkuu yhteistyö edelleen tiiviinä Järvilakeuden kansalaisopiston kanssa. Näytelmää on tukenut Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliSuojaa sähkölaitteet ukkosilta
Seuraava artikkeliYleisurheilun aluemestaruuskilpailut alkavat tänään