Viulu-sello -duo Soinin päivään

Mainos[adrotate banner="3"]

Viulisti Juhana Inkinen (s.1985) ja sellisti Juuli Holma (s.1986) konsertoivat Soinin kirkossa Soinin päivänä 21.8. Konsertti on kello 16 Soinin kirkossa. Ohjelmamaksu on 15/10 euroa.

Duo on soittanut yhdessä jo yli kymmenen vuoden ajan. Heidät on nähty niin Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin solistina, klubi-keikoilla Rovaniemen yöelämässä kuin omissa duoresitaaleissaan Suomessa, Portugalissa ja USA:ssa.

MAINOS

Holma-Inkinen -duon ohjelmisto koostuu kaikista tärkeimmistä tälle kokoonpanolle sävelletyistä teoksista, sekä musiikkityylien raja-aitojakin kaatavista sovituksista. Vaikka viulu-sello -duolle sävelletty ohjelmisto onkin kohtuullisen suppea, on se onneksi sitäkin laadukkaampi.

Soinin kirkossa kuultava ohjelma noudattaa melko perinteistä konserttikaavaa ja siinä kuullaan kolme tyyleiltään erilaista teosta. Konsertti alkaa myöhäisromanttisissa tunnelmissa, neuvostoliittolaisen Reinhold Gliérin viehättävällä kahdeksalla pienellä kappaleella, Huit Morceaux.

Unkarilaiset kansanlaulut on alunperin pianolle sovittanut maansa kautta aikain tärkein säveltäjä Béla Bartók. Konsertissa esitettävä versio viululle ja sellolle on Karl Kraeuterin käsialaa.

Ranskalaisen Maurice Ravelin sonaatti viululle ja sellolle on yksi hienoimmista sävellyksistä, joita tälle kokoonpanolle on sävelletty.

Teos sai inspiraationsa muutama vuosi aikaisemmin menehtyneen impressionisitin Claude Debussyn musiikista.

Ravel kirjoittaa teoksessa jousisoittimille ennennäkemättömällä tavalla: sekoittaa viulun ja sellon äänialat keskenään, säveltää melodiasoittimille pitkiä perkussiivisia jaksoja, lisää molemmille soittimille poikkeuksellisen paljon huiluääniä ja ennen kaikkea pyrkii yhtenäistämään soittimille ominaiset äänenvärit ikään kuin yhdeksi, samaksi soittimeksi.

Vaikka teos tarjoaa haastetta niin esittäjälle kuin kuulijallekin, siitä on sitten jokseenkin kivisen alkutaipaleen tullut yksi suosituimmista jousiduo-sävellyksistä kautta aikain.

Juhana Inkinen ja Juuli Holma viettävät kesiään Soinin Pirttimäessä, jonne jälkimmäisen sukujuuret vievät. Konsertin ohjelmatuotoilla pariskunta kerää varoja kesälle 2017 Soiniin suunniteltavaa musiikkifestivaalia varten.

Ajatuksissa on neljän päivän festivaali Soiniin, jossa kuullaan monipuolista musiikkia erilaisissa ympäristöissä, ja ehkäpä muitakin taiteenlajeja olisi esillä. Suunnitelmat tarkentuvat pikkuhiljaa, mutta taiteilijoiden rekrytointi on jo hyvässä vauhdissa.

Elokuun 2016 konsertin tarkoitus on lämmitellä soinilaisyleisöä ajatukselle pidemmästä festivaalista, tutustua paikallisiin toimijoihin ja yleisöön, sekä kerätä pohjakassaa festivaalin järjestämistä varten.

MAINOS
Edellinen artikkeliPaalijärvellä tanssitaan taas elokuun öissä!
Seuraava artikkeliEläkeliiton Soinin yhdistykselle oma lippu