Älä suotta lajittele muovia – muovin saa laittaa jäteastiaan

Mainos[adrotate banner="3"]

Niin hullulle kuin se tuntuukin, muovin toimittaminen sitä varten perustettuihin muovinkeräyspisteisiin on hommaa, jota ei välttämättä kannata tehdä. Vain silloin jos muovi on ehdottoman varmasti kierrätykseen sopivaa, sen toivotaan päätyvän keräilyyn. Epävarmoissa tapauksissa oma roskis on muoville oikea osoite.

Millespakka Oy:n toimitusjohtaja Matti Korkea-aho sanoo, että vaikka muovin kierrätyksen soisi toimivan kunnolla, niin se ei vain toimi. Ja koska se ei toimi, aiheuttaa muovin keräys vain ylimääräisiä kuluja lopputuloksen ollessa se, että muovi menee poltettavaksi.

MAINOS

Muovinkeräykseen on Millespakka Oy:n alueella totuttu ja meillä ajatellaankin, että se on normaalia arkea kaikkialla. Millespakan lisäksi kuitenkaan mikään muu jäteyhtiö ei ole muovia erikseen kerännyt, eikä kerää.

Nyt kun jätelain ja pakkausasetuksen muutoksen myötä pakkausten keräysvastuu on siirtynyt kunnilta pakkausten tuottajille, on maahan perustettu 500 muovin keräyspistettä pakkausten tuottajien edustajan Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n toimesta.

Ringin tavoitteena on 1850 keräyspisteen verkosto Suomessa, mutta muovinkeräys tulee niistä vain 500 pisteeseen.

Kaikkialla muualla Ringin järjestämä muovinkeräys on siis pelkkää plussaa, kun taas Millespakan alueella muovin keräyspisteiden määrä vähenee. Sama on tilanne muidenkin ekopisteiden osalta. Näin siitä huolimatta, että Millespakka edelleen täydentää verkostoa omilla pisteillään. Millespakka jatkaa mm. muovinkeräystä yhdellä pisteellä niissä kunnissa, joissa Rinki ei sitä kerää.

Osa Millespakan muovinkeräyspisteistä on toiminut hyvin, mutta osa ei. Nyt kun keräysvastuu on Rinki Oy:llä, tulee Millespakan toimittaa keräämänsä muovi Rinki Oy:lle joko Ylistaroon tai Ylivieskaan. Jos kerätty muovi ei ole sääntöjen mukaista, Rinki ei sitä vastaanota ja ongelma on valmis.

Korkea-aho sanoo, että jätehuoltomääräysten mukaan kuluttajilla ei ole enää velvoitetta lajitella muovia, vaan muovin voi laittaa kiinteistön omaan jäteastiaan. Jäteastiaan ei kuitenkaan saa laittaa vaarallista jätettä tai muuta jätteenkuljetukseen soveltumatonta jätettä.

Uudistukset johtuvat lain ja asetuksen muutoksesta. Tämän vuoksi moni kuntalainen joutuu varautumaan siihen, että kierrätykseen menevät jakeet on jatkossa toimitettava uuteen paikkaan. Paikat tosin löytyvät pääsääntöisesti kauppojen lähistöltä ja ovat hyvin käytettävissä kauppareissun yhteydessä.

Jätteenkuljetukseen tulee liittyä

Jätelaki ja kunnalliset jätehuoltomääräykset velvoittavat jokaista kiinteistön haltijaa liittymään jätteenkuljetukseen. Järviseudun jätelautakunnan alueella liittyminen tarkoittaa sitä, että asukkaat tekevät sopimuksen jäteastioiden tyhjennyksestä valitsemansa kuljetusliikkeen kanssa.

Järviseudun jätelautakunnan sihteeri Henna Matintupa kertoo, että poltettavan jätteen, eli entinen sekajäteastia, on tyhjennettävä vähintään neljä kertaa vuodessa.

– Kuljetussopimusta tehtäessä on sovittava kiinteä tyhjennysväli, jätteiden hakua tarvittaessa yhteydenoton perusteella ei voida katsoa voimassaolevaksi sopimukseksi.

Kun sopimus kuljetusliikkeen kanssa on tehty, kiinteistön haltijan tulee järjestää kiinteistölle jätteiden keräyspaikka ja hankkia siihen tarvittavat jäteastiat jätehuoltomääräysten mukaisesti. Useampi toisiaan lähellä sijaitseva kiinteistö voi myös ylläpitää yhteisen keräysastian, josta on ilmoitettava jätelautakunnalle.

Matintupa muistuttaa, että Järviseudun jätelautakunta on jätehuoltoviranomainen, jonka yhtenä tehtävänä on valvoa jätteenkuljetukseen liittymistä.

Tätä varten jätelautakunta pitää yllä rekisteriä, jolla liittymistä valvotaan. Kuljetusyrittäjillä on lakisääteinen velvollisuus toimittaa jätehuoltoviranomaiselle tiedot kuljettamistaan jätteistä.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliKoirien perinnölliset sairaudet ovat luultua yleisempiä
Seuraava artikkeliHuoltotyöt vaikuttavat radiolähetyksiin Evijärven alueella